Syntetisk HD-video fra Toshiba

HD-DVD døde, men Toshiba satser tungt på oppskalering av DVD, først på nye bærbare.

Publisert
Sist oppdatert

Toshiba har nettopp lansert en rekke nye bærbare PCer i Qosimo-serien, som kommer ikke i salg i tredje kvartal i år. Det betyr rett etter sommeren en gang, i tråd med lanseringen av Centrino 2 som er Intels neste teknologiplatform for bærbare PCer. Denne platformen og hva den innebærer for kjøpere av bærbare kan du lese om her og her.

Men Toshiba vil ha mer å by på enn bare det Intel serverer, og i denne serien er det en kraftig grafikkprosessor.

Quad Core HD Processor

Dette er ikke en grafikkprosessor av den typen som driver skjermen, det er det brikker fra nVIDIA GeForce-serien som tar seg av. Toshibas HD-prosessor jobber bare med video, og tar seg av fire oppgaver:

  • oppskalering av DVD-materiale til HD-oppløsning i 1080i,

  • transkoding i forbindelse med videoredigering

  • analyse og gjenkjenning av ansikter i filmer, som gjør at du kan søke og spole til filmscener med valgte personer

  • Gest-kontroll: du styrer videoavspilling med håndbevegelser som fanges opp av det innbygde web-kameraet

Oppskaleringen er i følge Toshiba langt med avansert enn tradisjonelle løsninger, det brukes en "cubic convolution" algoritme som gir langt bedre resultater enn bilineær ionterpolasjon som hittil har vært vanlig.

Syntetisk HD-video fra Toshiba


Prosessoren har altså fire kjerner, og er basert på Cell-arkitekturen som også finnes i PS3 og IBM-servere. Det er snakk om 128-bits SIMD RISC på 1,5 GHz som er optimalisert for multimedia, mens PCens prosessor og GPU tar seg av de vanlige oppgavene. Dermed vil ikke PCen bli handlingslammet for andre oppgaver mens du spiller av video i høy oppløsning.

Syntetisk HD-video fra Toshiba


Hvordan ser oppskaleringen ut?

Oppskalering av DVD til HD ble vist på en pressekonferanse i London, hvor identiske PCer sto side ved side og spilte av det samme materialet. Man kunne slå av og på oppskaleringen i avspillingsprogrammene, slik at man kunne sammenligne begge veier.

Resultatet var en klar forbedring av skarphet og detaljer, uten bieffekter i bilde eller flyt. Om det er direkte sammenlignbart med HD-versjon av samme film er umulig å si, Toshiba kommer ikke til å tilby Blu-ray spillere i sine bærbare...

Årsaken til dette var at Toshiba nå var mer interessert i å støtte det store antallet DVD-filmer folk allerede har kjøpt enn et nytt HD-format som mange tunge aktører mener bare er en mellomløsning, og at nedlasting og streaming kom til å ta over for distribusjon av HD video i løpet av overskuelig framtid.

Oppskalering av video tatt opp med Windows Media Center er også støttet.

Andre bruksområder

Transkoding av video er foreløpig støttet av Ulead DVD Movie Factory, som bruker prosessoren til først å lage en mer redigeringsvennlig utgave av materialet. Etter redigering settes prosessoren til å utføre all redigeringen på originalfilene i full oppløsning, uten at dette belaster resten av systemet i særlig grad. Apple har en lignende tilnærming til videoredigering, mens f.eks. Sony lar deg jobbe rett i HD-originalmaterialet uten videre med sin Vegas-programvare.

Det var også snakk om plug-ins til andre videoprogrammer for tilgang til HD-prosessoren, men flere detaljer kom ikke fram.

Gest-kontrollen var ikke helt på stell da vi testet den, her gjenstår det en del finjusteringer. Men idéen er god, at håndbevegelser til en viss grad erstatter fjernkontrollen, i hvertfall for de mest brukte kommandoene. I eksemplene som ble vist symboliserte f.eks. håndflaten med fingrene opp "stopp", mens en knyttet hånd med tommelen opp var "spill av".

Indeksering av skuespillerne i filmen fikk vi ikke demonstrert.

De nye PCene


Det er snakk om tre nye modeller: F50, G50 og X300, som alle ligger i toppklassen når det gjelder ytelse.

Syntetisk HD-video fra Toshiba
Qosmio X300 - rå spill-bærbar fra Toshiba
Qosmio X300 - rå spill-bærbar fra Toshiba Vis mer
Syntetisk HD-video fra Toshiba
Syntetisk HD-video fra Toshiba
F50 og G50 er i et moderne, elegant design i sort, mens X300 er en helt annen historie i skrikende rødt. Tenk Fast and Furious-utgaven av en bærbar, så er du inne på noe. Her sankker vi om 17-tommer skjerm, Core2 Duo Extreme prosessor, doble harddisker og GDDR3 SLI grafkkløsninger.

Vi kommer tilbake til testing av maskinene etter sommeren, så snart de er tilgjengelige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer