Ta tempen på PCen - gratis

Hvor varmt er det egentlig på prosessoren, harddisken og grafikkortet? Her er et gratisverktøy som forteller deg alt.

Publisert
Sist oppdatert
Høye temperaturer kan nemlig føre til ustabilitet, systemkrasj og i verste fall ødelagt maskinvare


For en tid tilbake opplevde vi at en av våre test-PCer begynte å oppføre seg besynderlig, blant annet fikk vi uforklarlige feilmeldinger da vi pakket ut ZIP-filer og utførte programinstallasjoner. Vi kunne naturligvis lagt skylden på Microsoft Windows, slik mange har for vane å gjøre, men i vårt tilfelle oppdaget vi tidlig at prosessorviften hadde tatt kvelden.

Alle som bygger PCer eller driver med tuning av PC-ytelse og støydemping, må ta hensyn til temperaturen på komponentene. Høye temperaturer kan nemlig føre til ustabilitet, systemkrasj og i verste fall ødelagt maskinvare.

Balansegang

Ikke bare må varmen på prosessoren holdes nede, men også brikkesett, grafikkort, minne og harddisk bør ikke utsettes for høye temperaturer. Selv om nye og strømgjerrige komponenter genererer mindre varme enn tilårskomne, kan dette være en stor utfordring, spesielt i små kabinetter og hvis støynivået fra vifter skal holdes på et akseptabelt nivå.

Temperaturen stiger med aktivitetsnivået. Å pakke en stor mengde filer til ZIP-format med høy kompresjon vil for eksempel stresse prosessoren langt mer enn hvis du jobber med et dokument i Word. Det betyr økt varmeutvikling. På samme måte blir det langt hetere på grafikkbrikken når du spiller Unreal Tournament III enn når du surfer på nettet. En godt bygd PC skal takle alle krevende forhold uten at temperaturen blir så høy at det går ut over stabiliteten.

Full oversikt

CPUID Hardware Monitor er et gratisprogram som er en strålende hjelp til å overvåke temperaturen på forskjellige maskinvarekomponenter.

Ta tempen på PCen - gratis


Ikke bare måles temperaturen fortløpende, den logges også slik at du ikke behøver å overvåke temperaturen for eksempel under en stresstest. Resultatene kan også enkelt eksporteres til en tekstfil for fremtidig referanse.

Hva som kan måles avhenger av hvilke sensorer som eksisterer på systemet. Eldre maskinvare har erfaringsmessig dårligere støtte.

Programmet viser også informasjon om omdreiningshastighet på vifter som er tilkoblet, samt elektriske spenninger på systemet.

CPUID Hardware Monitor er dessuten helt gratis, og består av en enkelt kjørbar exe-fil. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer