Ta ut batteriet på bærbar?

Publisert
Sist oppdatert

Hei!

Har nettopp anskaffet meg en bærbar pc..den vil bli mest brukt som stasjonær..og lurer på hva som er best for batteriet...at laderen står i hele tiden eller at jeg tar den ut når det er fulladet? Det er en Acer 7520.

Hilsen
Bjørn-Egil

Datadoktoren svarer

Heisann,

Batterier for moderne bærbare PCer (Li-ion) begynner å miste kapasitet umiddelbart etter at de er produsert, og det er spesielt to ting som påvirker dem: temperaturen og hvor mye de er ladet opp.

I følge Battery University er det beste å lagre batteriet ved ca null grader og 40% ladet opp, mens det verste er å ha det konstant fylt opp i varme omgivelser.

De fleste av oss vil likevel tenke på batterier som en forbruksvare, og at bærbare datamaskiner skal være uproblematiske i daglig bruk. Så folk som er mye på farten med maskinene sine vil nok ikke bry seg så altfor mye med dette. Å ha batteriet i maskinen beskytter for øvrig også mot strømsvikt.

Hvis du derimot så å si alltid har din bærbare koblet til strømnettet og stående på samme plass er det altså best for batteriet å lades ned til 40% og legges i kjøleskapet. Men husk at det bør ligge i romtemperatur en del timer før det lades opp igjen, så eventuelle utflukter må i så fall planlegges. Er du flink kan du ende opp med et meget godt batteri selv når den bærbare teknologisk kommer i yngre steinalder.

For "normalbrukerne" vil et bedre tips for å holde et Lithium-ion batteri i form være å heller la det lade lite og ofte enn å alltid lade det helt ut før du lader det opp igjen (altså motsatt av de eldre NiCad-batteriene). Å la det lade ut en gang i blant (en gang i måneden vil nok være passe) er likevel anbefalt.

Se forøvrig lenken over for videre fordypning i emnet.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer