Ta vare på digitale bilder

Du har kjøpt deg digitalkamera, og knipser bilder i øst og vest. Sannsynligvis tar du langt flere bilder enn før, men sørger du for å oppbevare bildene på en ordentlig måte?

Ta vare på digitale bilder
Publisert
Sist oppdatert

I følge tall fra Fotorådet er det solgt 238.000 kameraer i Norge så langt i år (pr 30. september). 172.000 av disse var digitale, altså nesten 3 av 4 kameraer! På rekordtid har nordmenn endret sine fotovaner, for ikke bare knipses det langt mer enn før - bare en liten del av de digitale bildene havner på fotopapir, i følge Knut Førsund i Fotorådet.

Harddisken er intet trygt sted

De fleste digitalfotografer kobler kameraet til PCen, og overfører bildene til harddisken. Og der blir de liggende. Hvis bildene ikke skrives ut eller leveres i fotobutikken, er du dermed avhengig av at harddisken i PCen ikke slutter å fungere, eller blir angrepet av virus som sletter innholdet.

Det ville i så fall bety en katastrofe for bildesamlingen din.

Papirkopier

Det finnes flere løsninger på problemet, og de behøver ikke være veldig avanserte. Mange vil for eksempel fortsatt foretrekke å kopiere bildene til papir, slik man er vant med fra filmkameraene. "Gammeldagse" fotoalbum krasjer som kjent sjelden. Visste du forresten at de fleste fotobutikker nå tilbyr å fremkalle digitale bilder til en rimelig penge? Prisene varierer, men 3-4 kroner pr bilde er ganske vanlig pris. Bildefilene leverer du enten på en CD/minnekort i butikken, eller du kan sende dem via Internett. Vi har testet mange nettfotobutikker, du finner oversikten her.

En moderne fotoblekkskriver kan også være en fullgod erstatning til fremkallingen, spesielt dersom du ønsker papirbilder i store formater. Da kan det også lønne seg rent økonomisk. En god blekkskriver koster vanligvis fra 1.500 kroner og oppover. Vi har testet mange av de siste skriverne som har kommet på markedet her.


Husk at bildene, uansett om de er fremkalt i fotobutikken eller skrevet ut på en blekkskriver, bør skjermes for ytre påvirkninger fra luft og lys. Skal du henge et bilde på veggen, bør det bak glass. Album-bilder trives best bak en plasthinne. På denne måten bevarer du farger og kontraster i bildene lenge. Et ubeskyttet bilde taper seg normalt i kvalitet etter få uker, men hvor raskt avhenger blant annet av fargestoff og papirtypen som er benyttet.

Sikre bildefilene

De digitale bildefilene blir på den annen side som negativer å regne i denne sammenhengen. Sender du bildene via Internett til fotobutikken, bør du undersøke om fotobutikken tilbyr å lagre digitale kopier av bildene du velger å fremkalle. Mange gjør dette uten ekstra omkostninger.

Du bør dessuten uansett sørge for å ha kopier av bildefilene selv. Har du en CD-brenner kan du for eksempel brenne filene til en CD og legge denne i en bankboks. Husk at billige CDer ofte har begrenset levetidsgaranti, så det kan lønne seg å kjøpe litt dyrere plater fra anerkjente produsenter.

Hvis du ønsker å korrigere farger, skarphet og lignende i et digitalt bilde ved hjelp av et bildeprogram, bør du lagre endringene dine som en ny fil. Gjør du endringer direkte i kildefilen, er originaldataene tapt så snart du lukker bildeprogrammet. Dermed kan bildet være ødelagt dersom du har vært uheldig med korrigeringene dine.

Og husk at bildefilene aldri taper seg i kvalitet ved lagring. Du kan når som helst velge å skrive ut/fremkalle på ny dersom papirkopiene blir ødelagte.

Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer