Tablet PC - den nye PC-revolusjonen?

Nå er den altså lansert, Tablet PCen. Men hvem har egentlig bruk for den?

Publisert
Sist oppdatert
Tablet PC - den nye PC-revolusjonen?
[Ugjyldig objekt (NAV)]


KOMMMENTAR: For uinnvidde kan vi fortelle at Tablet PC er en blanding av en bærbar PC og en notisblokk. Den skiller seg først og fremst fra en bærbar PC ved at den har en trykkfølsom skjerm, og er laget med tanke på å kunne brukes helt uten tastatur og mus. Med en medfølgende plastpenn kan du trykke direkte på ikoner og menyer, og skrive dokumenter og notater direkte på skjermen som på et vanlig papirark. Kråketegnene dine gjenkjennes og konverteres til tekst av operativsystemet i Tablet Pcen.

Her ser du en av de første Tablet PCene på det norske markedet.

Hvem har bruk for den?

Å argumentere for å kjøpe Tablet PC for at det skal være enklere å ta notater, blir for tynt, noe som også er konklusjonen i en rapport utarbeidet av Gartner Group. Det har allerede vært flere notatblokk-PCer på markedet i mange år. Ingen er blitt store kommersielle suksesser. Blant dem som smertelig har fått erfare dette, finner vi blant andre Sony og IBM.

Stående arbeid

Den største fordelen med Tablet PC, slik vi ser det, er at den kan brukes når du står oppreist - vertikal arbeidsstilling. Du holder maskinen med en hånd, og skriver med den andre, noe som er vanskelig, og dessuten risikabelt med en bærbar PC. Målgruppene er ikke vanskelige å tenke seg, journalister, studenter, varehandel, transportselskaper, selgere og andre grupper som ofte arbeider stående og gående. Men da må Tablet PC tilby noe mer enn PDAen.

Og det gjør den indirekte allerede, ved at du får full Windows XP-funksjonalitet, og dermed også muligheten til å kjøre absolutt alle programmer og funksjoner som hvilken som helst annen PC-bruker.

Kult å kunne skrive rett på skjermen, men er det kult nok til at Tablet PC blir en suksess?
Kult å kunne skrive rett på skjermen, men er det kult nok til at Tablet PC blir en suksess? Vis mer


Men Microsoft & Co er forhåpentligvis klar over at det begynner å bli et større og større gap mellom hva folk synes er kult, og hva de i realiteten kjøper. Nytteverdien må være innlysende dersom Tablet PCen skal bli en kommersiell suksess. Derfor må den være utstyrt med programmer som gir spesiell funksjonalitet tilpasset Tablet PC, og som gjør registrering og vedlikehold av data svært mye enklere enn på en bærbar PC.

Skriftgjenkjenningen må for eksempel være vanntett, det nytter ikke med stadige spørsmål og feiltolkninger.

Prosessorkraft er ikke så viktig for målgruppene, da er andre faktorer som størrelse, vekt og batterilevetid langt viktigere.

Spesialprogrammer

Fra lanseringen av Windows XP Tablet PC edition (bilde: Microsoft)
Fra lanseringen av Windows XP Tablet PC edition (bilde: Microsoft) Vis mer


Ved lanseringen av Windows XP Tablet PC edition var flere programvareleverandører på banen med spesialprogrammer for Tablet PCen. En av dem var Corel, med programmet Grafigo. Her kan du tegne figurer og objekter for hånd, og i neste omgang vil programmet gjøre disse om til presis vektorgrafikk. I neste omgang kan grafikken deles med kolleger og prosjektdeltakere.

En annen løsning, mySAP fra SAP er et kundehåndteringssystem spesiallaget for arbeid i felten. Her kan selgere blant annet redigere produktdata, kontaktpersoner, legge inn ordre, innhente digitale signaturer osv. direkte på skjermen.

Du finner flere av løsningene som ble lansert på denne siden.

HP tidlig ute

HP har allerede lansert sin første Tablet PC. Denne håper vi å få testet i DinSide allerede før jul, og her kan du lese mer om den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer