Takk og farvel til Mininova

Et av verdens mest brukte piratnettverk har fjernet alt ulovlig innhold. Værsågod neste!

Takk og farvel til Mininova
Publisert
Sist oppdatert

Det er skremmende enkelt å bli lovbryter på Internett, og felles for de fleste som har lastet ned MP3-filer, en spillefilm eller et piratkopiert program fra et av de mange fildelings-nettverkene, er at de slett ikke ser på seg selv som tyver.

Det er selvfølgelig mange grunner til det, men aller viktigst er den enkle tilgjengeligheten og det faktum at du ikke tar noe fysisk, du bare kopierer. Dette er elementer fra den ferske, digitale tidsalderen som bryter fullstendig med de tradisjonelle oppfatningene av tyveri, og slikt tar tid å venne seg til. Minst én generasjon, kanskje to.

Derfor blir det i mitt hode helt feil å straffeforfølge menigmann for å fylle harddisken sin med materiale han kun har betalt internettleverandøren sin for å få tilgang til.

Man slokker ikke en brann uten å rette vannkanonen mot selve kjernen, med mindre man synes det er helt OK å vente til at flammene ebber ut av seg selv, og ingenting er tilbake.

De store synderne er naturligvis dem som tilrettelegger for den ulovlige fildelingen, og som aktivt gjør materialet tilgjengelig - vel vitende om alvorlighetsgraden. Det er de som må tas. Som The Pirate Bay. Som Mininova og de andre. Det er først når disse settes ut av spill, og det begynner å bli vrient å finne ulovlig materiale, vi virkelig kan starte jobben med å lære opp de oppvoksende generasjoner forskjellen på rett og galt i den digitale sfæren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer