Tar russerne innersvingen på Intel?

Russerne sitter på store intellektuelle resurser, og har bygget kraftige superdatamaskiner under den kalde krigen. De har også minst én superkraftig mikroprosessor på tegnebrettet, men har de midler til å sette den i produksjon?

Tar russerne innersvingen på Intel?
Publisert

Under den årlige IEEE-konferansen (Institute of Electrical and Electronics Engineers) kalt ”International Solid-State Circuits”, ble det presentert mange spennende teknologiske nyvinninger, som for eksempel Intels Pentium III og Motorolas G4. Men det er ikke bare vi i vesten som har visjoner, og den nødvendige basiskunnskap for å designe mikroprosessorer. Også russerne sitter på stor kompetanse på dette feltet.

Elbrus International, som ledes av Boris Babaian - mannen bak russiske superdatamaskiner – presenterte et konsept som teknisk sett minner mye om Merced, neste prosessorgenerasjon fra Intel og Hewlett-Packard.

Prosessoren kalles E2k, og er basert på en videreutvikling av prosessoren Elbrus-3 fra 1991. Den har et potensiale på tre ganger så høy ytelse som Merced.

Samtidig vil den også være kompatibel med x86-arkitekturen, som benyttes i dagens prosessorer fra Intel.

Elbrus er et privat firma med 400 ansatte i Moskva, St Petersburg og Novosibirsk. Det er sprunget ut av det tidligere statseide instituttet som var ansvarlige for dataløsningene i både det sovjetiske romfartsprogrammet og i rakettforsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.