Tastetrykk lader batteriet

Batterilevetiden på bærbare PCer vil alltid være et problem, selv om dagens batterier både gir mange timers brukstid og rimelig lav vekt. Men smarte hjerner leter etter nye måter å forlenge brukstiden på hos bærbare PCer, og en designer hos Compaq lanserer nå en smart idé.

Tastetrykk lader batteriet
Publisert

Det finnes mange løsninger som omdanner bevegelsesenergi til elektrisk energi, spørsmålet er hvilken som er praktisk. Klokker som er ”selvtrekkende” har vært tilgjengelige i årevis, men dette er ikke lenger så aktuelt. Batteriene i en moderne klokke varer jo i årevis, det gjør derimot ikke batteriene i bærbare PCer.

Energisk PC-bruk

Den eneste bevegelsesenergien av praktisk betydning som PCen mottar, kommer fra bruk av tastaturet. Avhengig av bruken - og brukeren - er det snakk om en såpass stor tilførsel at den faktisk kan omsettes til elektrisk energi og påvirke brukstiden.

Designeren Adrian Crisan hos Compaq har tatt patent på en løsning som bruker magneter og spoler koblet til tastaturet. Ved hvert tastetrykk beveger magneten, som er festet til tasten, seg opp og ned gjennom spolen, som sitter fast i PCen. Dermed induseres det en elektrisk strøm i spolen. Ved å bruke flere slike mekanismer for hver tast, vil mer av taste-energien bli omsatt til strøm.

Ekstra batteri

Denne strømmen mellomlagres i en mindre laderenhet, der det bygges opp spenning og strømstyrke som er tilstrekkelig til å lade et eget tilleggsbatteri. Hovedbatteriet vil dermed ikke bli belastet så lenge tastaturet leverer strøm til tilleggsbatteriet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.