Tech Custom med Celeron prosessor

Mange venter spent på PCer med Intels nye "billigprosessor" - Celeron. Denne skal overta for den gamle Pentium-prosessoren, og er vesentlig rimeligere enn de andre medlemmene i Pentium II-familien. Vi har mottatt en PC fra Tech Computer i Oslo som er den første vi har testet med denne prosessoren.

Publisert

UTGÅTT! Fortsatt med for sammenligningens skyld.

Intel satser nå bare på sitt eget Slot 1 design for montering av prosessoren. Dette er patentbeskyttet og har ikke tilgjengelig dokumentasjon. Dermed må alle andre prosessorfabrikanter benytte det gamle Socket-7-designet og bli enige om en eventuell videreutvikling av dette. For å tilby konkurransedyktige produkter i den lavere del av prisskalaen har Intel tatt fram Celeron-prosessoren, som ikke er et eget design, men egentlig en høyst moderne Pentium hvor hurtigminnebrikkene er fjernet fra prosessorkortet for å senke prisen. Selve prosessoren er den samme og er like kraftig, det er bare mangelen på hurtig mellomlagring i prosessormodulen som gjør at ytelsen på visse områder blir lavere.

Konsekvensen av dette er at vanlige kontorapplikasjoner går noe saktere, mens ytelsen for grafikk og spill er på høyden med en Pentium II på tilsvarende klokkefrekvens. Dette passer bra med det mange oppfatter at en hjemmemaskin skal tilby.

Maskinen fra Tech er bygget opp av et BX-hovedkort fra Asus, som er det samme som brukes i Pentium II-maskiner på 400 MHz og høyere. Celeron-prosessoren er satt opp til å kjøre på 300 MHz med 66 MHz buss. Hovedkortet kan kjøre med 100 MHz FrontSide buss og mange hobbymekkere setter kortet til å kjøre på denne hastigheten med Celeron-prosessoren, selv om dette ikke er anbefalt av Intel. Hovedkortet har AGP, tre PCI-kortplasser, to ISA-kortplasser og en alternativ kortplass for PCI eller ISA. Det er tre plasser for DIMM-minne og kortet følger ATX-standarden med to serieporter, en parallelport, PS/2-type porter for mus og tastatur og 2 USB-porter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer