Tekno-ryktebørsen

Teknologien som kan utfordre markedet

Spennende samling rykter og spekulasjoner om hva teknologiselskapene jobber med bak lukkede dører.

MOJO VISION KONTAKTLINSER: Augmented reality, eller utvidet virkelighet, er en teknologi som venter på å utfolde seg i riktig form. Her i Mojo Visions kontaktlinser, som har blitt eksperimentert med siden 2016. Foto: Mojo Vision
MOJO VISION KONTAKTLINSER: Augmented reality, eller utvidet virkelighet, er en teknologi som venter på å utfolde seg i riktig form. Her i Mojo Visions kontaktlinser, som har blitt eksperimentert med siden 2016. Foto: Mojo Vision Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Tekno-ryktebørsen» tar for seg rykter og spekulasjoner om hva som kan skje i teknologibransjen allerede i morgen - eller om ti år. Her er ryktene vi har valgt ut denne uken, ser du noe du håper kommer på markedet?

#1: Høyteknologiske kontaktlinser

Nesten som hentet ut av en Black Mirror-episode kan utvidet virkelighet, eller såkalt Augmented Reality (AR), snart komme tilbake i en fiffig variant.

Mens VR, Virtual Reality, skal få brukerne til å føle at de er i en kunstig verden, så er konseptet bak AR at ens faktiske syn og virkelighetsperspektiv skal justeres. AR har tidligere blitt eksperimentert med gjennom for eksempel Google Glass og Snapchat-briller.

Eksempel på bruksområde. Foto: Mojo Vision
Eksempel på bruksområde. Foto: Mojo Vision Vis mer

For øyeblikket er det selskapet Mojo Vision som virker å være nærmest et gjennombrudd - som i deres tilfelle realiseres gjennom kontaktlinser. Kontaktlinsene skal i følge Cnet for eksempel kunne projisere tekst foran øynene dine, i et ellers helt mørkt rom.

«Gjennom bruk av mikroelektronikk og en bitteliten skjerm til å dele informasjon, gjør Mojo Lens brukerne til den beste versjonene av dem selv, til enhver tid», lyder det fra Mojo sine egne nettsider.

Selve strømtilførselen i kontaktlinsen skal angivelig drives av et slags halsbånd, men i produktets utvikling så langt har det allerede vært flere vendinger i strømforsyningsløsningene.

En annen ladeløsning Mojo Vision har eksperimentert med, har vært en som minner om AirPod-løsningen til Apple, altså at selve linsene skal lades i et oppbevaringsetui.

#2: «Slide out» mobilen din til et nettbrett

Dinside kunne tidligere i februar fortelle at mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona ble avlyst. MWC er kjent for å være en av de mest forventningsfylte tek-arrangementene i verden, og i fjor kom det flere store avsløringer i forkant av messen.

Den siste tiden er det brettbare telefoner som har fått mest oppmerksomhet, for eksempel gjennom Samsung Galaxy Fold og Galaxy Z Flip. Likevel er det et minst like spennende konsept fra TCL som kan være rett rundt hjørnet.

Her er en av modellene det spekuleres i at skulle blitt presentert i løpet av messen.

Mobiltelefonen minner unektelig mer om et nettbrett enn telefon når den er i full blomst. Foto: skjermdump
Mobiltelefonen minner unektelig mer om et nettbrett enn telefon når den er i full blomst.
Foto: skjermdump Vis mer

Som en slags videreutvikling av konseptet bak slide-out telefoner som for eksempel «LG Extravert», skal den ikke like kjente produsenten TCL ha en prototype til modernisert versjon av konseptet klart.

Ifølge lekkasjedokumentet Dinside har funnet, skal mobilen se ut som en helt alminnelig, tidsriktig smarttelefon. Grunnen til at den skiller seg ut, er skyvefunksjonen mobilen inneholder, som gjør at du ved en enkel bevegelse skal kunne skyve frem en utvidelse av skjermen.

På denne måten vil du sømløst kunne forvandle telefonen til en skjerm som ligner mer på et nettbrett enn en smarttelefon.

#3: Apple iFold?

Først og fremst: Historien viser at en patenttegning ikke nødvendigvis betyr at den aktuelle tegningen vil bli et faktisk produkt. I fjor vinter tok for eksempel Sony patent på navnene PS6, PS7, PS8, PS9 og PS10, før de i det hele tatt hadde bekreftet at PS5 ville komme.

Med andre ord så betyr ikke det at denne tegningen er noe produsenten prioriterer, eller jobber med utenfor tegnebordet - i det hele tatt.

Her er et bilde som forklarer patentet Apple har søkt om. Foto: skjermdump/United States Patent and Trademark Office
Her er et bilde som forklarer patentet Apple har søkt om. Foto: skjermdump/United States Patent and Trademark Office Vis mer

Men...

Helt siden 2011 har Apple hatt et patent på et eget «fold»-konsept for mobiltelefoner. Patentet har blitt justert i alle fall én gang siden den tid, og ble sist oppdatert nå i februar.

Bilder av den potensielle mobiltelefonen er ikke tilgjengelige verken offisielt eller via lekkasjer, så vidt Dinside vet, men tegningene fra patentsøknaden tyder på at Apple i alle fall leker med tanken om en «Apple iFold».

Akkurat hva slags teknologispesifikasjoner tegningen tar utgangspunkt i blir ikke presisert i søknaden, men i beskrivelsen kommer det fram noe som kan tolkes som en åpne-/lukkefunksjon:

En elektronisk enhet med fleksibel skjerm som overlapper en akse. Skjermen kan bli støttet av en støttemekanisme. Støttemekanismen kan ha to deler som roterer relativt med hverandre om aksen. Støttemekanismen kan bli plassert i en ubrettet konfigurasjon for å støtte skjermen i et rettere plan.

Hvilket av de tre ryktene har du mest tro på?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer