Teknologien som styrer nettet

Internett er fullt av begreper og forkortelser. Her gir vi deg oversikten over de viktigste teknologiene bak Internett.

Teknologien som styrer nettet
Publisert

Det er mange begreper som brukes for de forskjellige delene som tilsammen utgjør Internett. Men grunnlaget for at datamaskiner skal kunne kommunisere over Internett, er protokoller.

Protokoll

Protokoller er standarder som forteller datamaskiner som kommuniserer med hverandre hva i alle dager det er de sender til hverandre.

Protokollen forteller hva som er riktig og hva som er galt når filer eller andre data overføres, hvordan de skal tolkes, og ikke minst hva som er signal på at en overføring er fullført.

TCP/IP

TCP/IP er den protokollen som binder alle maskinene på Internett sammen. En maskin som snakker TCP/IP, er altså på talefot med alle andre på nettet.

IP står for Internett Protocol, og alle maskiner på Internett har hver sin IP-adresse. F eks. har DinSides webserver som leverer deg dette innholdet (www.dinside.no) adressen 193.71.196.172. Ingen andre maskiner på Internett benytter dette nummeret.

TCP står for Transfer Control Protocol, og sørger for at dataene dine kommer trygt frem uten feil.

I tillegg er det en rekke andre protokoller som hører hjemme under TCP/IP-paraplyen. F.eks. HTTP (web), FTP (filoverføring), NNTP (diskusjonsgrupper), POP3 (hente epost), IMAP4 (serverbasert epost), SMTP (send epost) og mange andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.