Telefon på nett med USB-adapter

Telefon på nett med USB-adapter
Publisert
Sist oppdatert

Vi ble umiddelbart tent på denne USB-løsningen. En liten boks koblet til en bærbar med trådløst nettverk, plugg inn telefonen, så har man trådløs IP-telefon.

Men vi måtte gå noen runder før vi kom så langt.

Språkproblemer?

Den bærbare testPCen vi hadde for hånden, en Dell Inspiron 8600, var utstyrt med svensk Windows XP. Dette har ikke stelt til noen problemer i andre sammenhenger, men her ble det problemer.

Vi fulgte instruksen punkt for punkt, og installerte programvaren først, tok omstart, plugget inn USBadapteret, og så telefonen.

Men ingen summetone.

Vi prøvde 5 forskjellige telefonkabler, men stadig den totale stillhet.

Support på TeleVoip fortalte at programvaren de distribuerte bare støttet engelsk og norsk, og at det var dette som sannsynligvis var problemet. Dette ville innebære at programmet og lyd-driveren ikke kunne kommunisere, siden ordet "Ljud" i stedet for Lyd eller Audio ikke ble gjenkjent av programmet.

Vi hygget oss så en times tid med å installere engelsk Windows XP på den bærbare.

Men resultatet var det samme, øredøvende taushet.

Vi prøvde på vår egen hjemmePC, der ville ikke programmet starte, det genererte bare en feilmelding om at det gjorde noe ulovlig og måtte avsluttes.

Så prøvde vi på vår sønns PC, der fungerte installasjon og oppstart utmerket, men her var det heller ingen summentone.

Så fikk vi en innskytelse og koblet vi fra vår gode gamle TBK Memo og koblet inn vår B&O telefon i stedet.

Og da ble det lyd!

Telefon på nett med USB-adapter


Vi koblet da adapteret til den bærbare Dell'en igjen, og med B&O telefonen var alt på plass der også.

Det var altså telefonapparatet som var problemet. Det rarer er at det fungerer helt utmerket på den ordinære telefonlinjen.

Enda mer mystisk

Våre 3 telefoner i huset sitter alle på samme kabel, som får linje fra et Zyxel ISDN adapter etter at 2 av Telenors bokser hadde tatt kvelden. For moro skyld koblet vi til kabelen til adapteret fra TeleVoip i stedet. Da kunne vi få tilgang til IP-telefoni fra alle tre apparatene, den trådløse nede, B&O oppe, og TBK-telefonen fikk vi klare oss uten.

Vi sjekket den trådløse, og der var det summetone og alt i orden. Det samme var det i B&O også. Men vi ble nesten skræmt da vi tok av røret på TBK-telefonen, for nå var det summetone der også!

Vi koblet den til separat, men da virket den ikke. Den ville bare virke når den fikk dele kabel med de to andre telefonapparatene. Festlig.

I bruk

Å ringe med telefonen foregår ved å løfte av røret og slå nummeret. Rett og slett. Det eneste er at man alltid må slå landkode før nummeret.

Vi ringte forskjellige telefonnumre, både fast og mobil, i Norge, Sverige og USA og bortsett fra i ett tilfelle var selve lyden helt kurant. I det ene tilfellet, til en mobiltelefon på Netcoms nett, var lyden helt elendig.

Men det var en del problemer både med ekko og forsinkelse. Spesielt hos den vi ringte til var ekko plagsomt, får vår egen del var det til å holde ut med. Men forsinkelsen gjorde at det ble en del frem og tilbake i samtalene, med snakk i munnen på hverandre.

Det er ingen innstillinger for å håndtere ekko i USB-enheten, slik det er i PC-programvaren som man kan bruke sammen med hodetelefoner og mikrofon. Selv om vi installerte dette programmet hadde disse innstillingene ingen effekt. Årsaken er at i analoge telefoner så mikses lyden fra mikrofonen også til høyttaleren i øret. Siden dette skjer i selve apparatet, og ikke i lydenheten som styres av PC, så er det ingen ting man kan gjøre for å kontrollere den ekkoeffekten som oppstår ved akustisk tilbakekobling.

Noen ganger hadde vi også problemer med å komme igjennom. Noen anrop endte med feilmelding om at vi var bak NAT i nettverket, men ved nye forsøk kom vi igjennom. Da viste det seg at de vi ringte til hadde blitt anropt, men det var ingen der da de tok av røret...

Bedre i framtiden?

TeleVoip jobber aktivt med tjenesten, og kommer til å gå over til andre tekniske løsninger utover våren. Dette vil redusere ekko-problematikken, men det beste vil vi tro er å bruke skreddersydde telefonapparater, hvor man kan kontrollere tilbakekoblingen i telefonen.

Konklusjon

Foreløpig minner IP-telefoni over bredbånd og Internett litt om utenlandstelefoni for noen tiår siden, uansett om du ringer til naboen eller til andre siden av jorda.

Men det er lovende. Og det er billig. Når de får slipt av noen kanter og finpusset på løsningene, kan teleoperatørene møte sterk konkurranse.

Hva den konkurransen ender opp i gjenstår å se. Det er jo de gamle teleoperatørene som sitter på nesten all teknikken som brukes...

Mer info om TeleVoip og produktene finner du på deres nettsider

Tilbake

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer