Telia vraker Huawei

Teleselskapet Ericsson får bygge Telia sitt nye 5G-nett i Norge, melder NRK.

Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge under en pressekonferanse om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge under en pressekonferanse om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telia varslet at de tirsdag skulle komme med en nyhet de mente ville ha store samfunnsmessige konsekvenser.

Det har på forhånd vært knyttet spenning til om hvorvidt Telia skal gå for kinesiske Huawei, svenske Ericsson eller finske Nokia som hovedleverandør.

- Sikkerhetsrisiko

Teknologiganten Huawei, som allerede lever utstyr til både Telenor og Telias 4G-nett, har blitt satt under lupen den siste tiden. Norske sikkerhetsmyndigheter og PST frykter at Huawei kan legge inn kinesiske bakdører i sentral, norsk infrastruktur.

Telia velger altså å vrake den kinesiske telegiganten Huawei, skriver NTB.

Selskapet ble i mai svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.

– Vi skal bygge et nasjonalt 5G nett innen 2023. Det er ingen visjon, det er planen, sier Abraham Foss, administrerende direktør for Telia i Norge på en pressekonferanse, ifølge NRK.

Allerede i april 2020 setter selskapet i gang utrullingen av den neste generasjonen mobilnett, og målet er altså at man i løpet av tre og et halvt år har oppgradert samtlige basestasjoner i Norge. Ikke bare med 5G, men også 4G og 2G, som spesielt kan by på bedre rekkevidde (3G fases ut).

Et 5G-nett gir ifølge Telia superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er glad for Telias ambisjoner om utbyggingen av 5G-nettet i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er glad for Telias ambisjoner om utbyggingen av 5G-nettet i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke lagt føringer

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup var også til stede på pressekonferansen og hevdet at han var veldig glad for Telias ambisjoner om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023.

– Dette er en stor dag for Norge, sa Astrup om Telias planer.

På spørsmål fra salen om hvorvidt myndighetene har lagt føringer på hvilke leverandører som tillates å levere infrastrukturen, svarte Astrup avvisende og hevdet at enkeltaktører ikke har blitt ekskludert.

Abraham Foss, administrerende direktør for Telias norske virksomheter, understreket også at avgjørelsen om å velge Ericsson foran Huawei er noe Telia helt og holdent har gjort på egen hånd.

Jenny Lindquist fra Ericsson har troen på at 5G-nettet raskere blir tatt i bruk enn hva tilfellet var for 4G. Foto: Pål Joakim Pollen
Jenny Lindquist fra Ericsson har troen på at 5G-nettet raskere blir tatt i bruk enn hva tilfellet var for 4G. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vil tas i bruk raskere enn 4G

Jenny Lindquist, sjef for Ericssons business and operations i Europa, har troen på at folk vil ta i bruk 5G langt raskere enn hva tilfellet var med 4G for noen år tilbake – mer nøyaktig 1,9 millarder globale 5G-kunder innen utgangen av 2024.

Hun understreket også at Ericsson er langt fremme på 5G-fronten og er ansvarlig for to av tre pilotprosjekter globalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer