Telia vraker Huawei

Teleselskapet Ericsson får bygge Telia sitt nye 5G-nett i Norge, melder NRK.

Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge under en pressekonferanse om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge under en pressekonferanse om 5G-teknologi i Telias lokaler i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telia varslet at de tirsdag skulle komme med en nyhet de mente ville ha store samfunnsmessige konsekvenser.

Det har på forhånd vært knyttet spenning til om hvorvidt Telia skal gå for kinesiske Huawei, svenske Ericsson eller finske Nokia som hovedleverandør.

- Sikkerhetsrisiko

Teknologiganten Huawei, som allerede lever utstyr til både Telenor og Telias 4G-nett, har blitt satt under lupen den siste tiden. Norske sikkerhetsmyndigheter og PST frykter at Huawei kan legge inn kinesiske bakdører i sentral, norsk infrastruktur.

Telia velger altså å vrake den kinesiske telegiganten Huawei, skriver NTB.

Selskapet ble i mai svartelistet av amerikanske myndigheter, som mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.

– Vi skal bygge et nasjonalt 5G nett innen 2023. Det er ingen visjon, det er planen, sier Abraham Foss, administrerende direktør for Telia i Norge på en pressekonferanse, ifølge NRK.

Allerede i april 2020 setter selskapet i gang utrullingen av den neste generasjonen mobilnett, og målet er altså at man i løpet av tre og et halvt år har oppgradert samtlige basestasjoner i Norge. Ikke bare med 5G, men også 4G og 2G, som spesielt kan by på bedre rekkevidde (3G fases ut).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer