TeraHertz-teknologi fra USA

Vi behøver neppe å bekymre oss for at den tekniske utviklingen kommer til å stoppe med det første. På laboratoriene rundt om i verden forskes det hele tiden på nye grensesprengende fenomener. I USA har forskere ved universitetet i Illinois funnet en metode som gjør det mulig å lage kretser som opererer med hastigheter på 100 Terahertz.

TeraHertz-teknologi fra USA
Publisert

100 terahertz er 100.000.000.000.000 - eller 100 billioner svingninger pr sekund. Amerikanerne kaller det 100 trillioner, uansett er det et forholdsvis stort tall og en fantastisk hastighet.

For at noe skal kunne operere i denne hastigheten må det være utrolig lite, på molekylnivå. Ellers vil energiforbruk, friksjon og varme gjøre at levetiden blir omtrent i samme størrelsesorden, men med et null og et komma foran…

Bytter atomer

Teknikken går i korthet ut på å fjerne et hydrogenatom som er lagt på en ren silisiumflate og erstatte dette atomet med et organisk molekyl. Dermed kan man på en kontrollert måte få molekyl til å spinne med denne utrolige hastigheten.

Fordelen med å bruke organiske molekyler er at de forholdsvis lett kan tilpasses interaksjon med andre typer elektroniske eller mekaniske enheter på nanoskalanivå.

Verktøyene som ble brukt i eksperimentet er selvsagt ikke egnet for masseproduksjon, men dette er et praktisk, teknisk problem.

Forskningsgruppen ved University of Illinois, under ledelse av professor Joseph Lyding, påpeker at det enda er et stykke igjen før det er klart hvordan metoden for å utvikle praktiske løsninger er klar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer