Terratec Cameo Grabster videograbber

Det blir stadig enklere og mindre tidkrevende å overføre VHS eller annen analog video til DVD eller hardisk. Vi har testet en liten boks fra Terratec.

Terratec Cameo Grabster videograbber
Publisert
Sist oppdatert

Overføring av VHS, Hi8 eller lignende til et moderne digitalt format, åpner for mange muligheter, på godt og ondt. Man må bestemme seg for hvilket format, basert på spilletid og kvalitet, og på kompatibilitet med de forskjellige avspillingsenhetene som finnes.

Noen vil gjerne redigere, lage menyer og brenne DVD som lar deg manøvrere i materialet på en oversiktlig måte. Andre vil helst slippe, og bare bli kvitt kassettene og videospilleren eller kameraet.

Cameo Grabster 200 fra Terratec åpner for mange løsninger, det er opp til deg å velge.

Installasjon

Selve boksen er på størrelse med en kortstokk, og har innganger for video og tilkobling for USB 2.0. Det er en S-video og to phonokontakter. Den ene phonokontakten er en inngang, og den andre sender videosignalet videre til f.eks. en ekstra videomonitor eller TV.

Lydsignalet kobler du rett fra videomaskinen eller kameraet til lydkortet i PCen, det er ingen tilkobling for lyd på Grabster-boksen.

Vi gjorde som det sto i veiledningen, og installerte drivere og programvare først. Så var det omstart av PC og tilkobling av Grabster. Det gikk helt smertefritt.

Det følger med SCART-kontakt med både S-video og phonokontakter for lyd og video, og dette fungerte utmerket på vår VHS-maskin, som ikke støtter S-video ut.

I bruk

Det følger ikke med noen egne styreprogrammer, derimot er det to programmer fra Ulead som tar seg av overføring, redigering og brenning.

Ulead DVD Movie Factory er et meget enkelt program, som lar deg overføre video til harddisk eller rett på brennbar plate. Her støttes både DVD, SVCD og VCD. Du kan også sette opp menyer og kapitler, redigere inn menyer og klipp på allerede brente plater og brenne endringene tilbake.

Terratec Cameo Grabster videograbber


Ulead Video Studio 7 er et mer tradisjonelt videoredigeringsprogram. Her overfører du video til harddisk, og redigerer klippene, legger inn effekter og overganger, titler, musikk osv. Til slutt lagrer du en fil f.eks. for publisering på web, eller brenner det ferdige resultatet til DVD, SVCD eller VCD.

Terratec Cameo Grabster videograbber


Det er mange valgmuligheter når det gjelder format og kvalitetsnivå. Du kan velge alt fra160x120 for de minst kapable apparatene opp til full DVD-kvalitet i 720 x 576 og fast eller variabel bitrate opp til 8000 Kb/sekund.

Begge programmene fungerte utmerket på vår testPC med 2,4 GHz Celeron prosessor. CPU-forbruket ved direkte overføring, MPEG2 koding og brenning til DVD var høyt, det lå jevnt opp mot 90%. Men vi opplevde aldri noen avbrudd på det ferdige materialet, selv om det forekom brudd både i visningen og lyden underveis. Det var heller ingen problemer med at bilde og lyd ikke var synkront.

Det er altså ingen maskinvare i Grabster-boksen som tar seg av kodingen, alt gjøres av prosessoren i PCen.

Kvaliteten på det endelige resultatet er avhengig av innstilingene. På beste DVD-kvalitet opp til 8000 Kb/s er det ikke mulig å se forskjell på original VHS og DVD-kopi. Med lavere bitrate for å få lengre spilletid, synker kvaliteten, selvsagt. Men selve digitaliseringen som gjøres i boksen var helt utmerket.

Kompatibelt?

Vi testet også om andre programmer ville samarbeide med Grabsteren. Nero Vision Express hadde ingen problemer, og Windows Movie Maker tok gladelig imot signalet. Men Pinnacle Studio 9 ga bare feilmelding, selv om forhåndsvisningen av video fungerte utmerket.

Konklusjon

Terratec Cameo Grabster 200 leverte et utmerket resultat, både sammen med den medfølgende programvaren og med andre programmer.

Løsningen krever en middels kraftig PC, men det gjør jo all videoredigering hvis man ikke skal tilbringe mesteparten av tiden med å vente.

Prisen er 845 kroner.

Distributør er Komplett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer