Xbox Elite Controller Series 2

Test: – Verdens beste spillkontroller

40 timer batteritid, USB-C, utskiftbare knapper og deilig gummigrep, men det koster å være spillkar.

VERDENS BESTE?: Det er få, om noen, spillkontrollere som kan matche kvaliteten til Xbox Elite Controller Series 2, mener vår anmelder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VERDENS BESTE?: Det er få, om noen, spillkontrollere som kan matche kvaliteten til Xbox Elite Controller Series 2, mener vår anmelder. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god spillkontroller kan bidra til å øke spillopplevelsen betraktelig. For er det noe vi misliker, er det kontrollere som knirker, er for lette eller har for trege og upresise knapper og spaker/triggere.

Etter inntoget i konsollbransjen på tidlig 2000-tallet er Microsoft blitt kjent for å lage noen av de beste spillkontrollerne på markedet. Den første, som ofte bare omtales som «The Duke», var på grunn av sin størrelse både elsket og hatet. Overgangen fra Nintendo 64- og den første PlayStation-kontrolleren var bokstavelig talt enorm.

Mange følte at den var altfor stor, og det var nok derfor Microsoft lanserte Xbox Controller S få år senere. Den var betraktelig mindre og traff en større gruppe en den første kontrolleren.

XBOX ONE ELITE CONTROLLER SERIES 2: Dette er den nye Xbox-kontrolleren for proffene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX ONE ELITE CONTROLLER SERIES 2: Dette er den nye Xbox-kontrolleren for proffene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Xbox 360-kontrolleren bygde videre på Controller S, og den ble også godt tatt imot av PC-spillerne på grunn av den gode støtten i Windows.

Overgangen til Xbox One-kontrolleren, som kanskje er den beste på markedet (alt etter hvem du spør) var ikke spesielt stor, og spesielt var byggekvaliteten hakket hvassere.

Den virkelige kontrollerrevolusjonen for Xbox kom i 2015 med lanseringen av Xbox Elite Controller, med utskfitbare knapper og analogstikker, et gummigrep som økte komforten betraktelig og muligheten til å koble til ekstra styrespaker på undersiden. Tross prisen, som var over det dobbelte av standardkontrolleren, ble Elite-stikka ta godt imot, men kvalitetssikringen var ikke på sitt beste.

Mange opplevde at limet på gummigrepet løsnet og gummien falt av – ikke spesielt bra for en kontroller til rundt 1500 kroner. Undertegnede har selv to Elite-kontrollere som har lidd samme skjebne.

Heldigvis ser det bedre ut med den nye Elite-kontrolleren.

Xbox Elite Controller Series 2

En skikkelig munnfull av et navn, men spillere flest vil nok bare kalle den «Elite-kontroller 2» eller «den andre/nye Elite-kontrolleren».

Den bygger videre på det som var bra med den første i serien, som litt ekstra vekt, gummigrep og tilpassing av stikker og knapper, og den har i tillegg noen ekstra godbiter på lur.

Vekt:

 • Xbox One Wireless: 278 gram
 • Xbox Elite Controller: 348 gram
 • Xbox Elite Controller Series 2: 345 gram

Årsaken til at vi nevner høyere vekt som en positiv ting, er at det rett og slett får kontrolleren til å føles mer eksklusiv ut, samtidig som den ekstra tyngden gjør at den ligger bedre i hånden. Det finnes en grense, for det skal ikke mange grammene til før det kan bli litt slitsomt i lengden, men Elite-kontrolleren er godt innenfor.

Designet er for øvrig helsvart, som er signaturfargen til Microsofts Elite-serie til Microsoft, med koksgrå triggerknapper og bumpere, som er knappene overfor (LB og RB).

På undersiden vil du se at det ikke lenger er en luke for batteriet. Dette er fordi Microsoft har gått for et integrert batteri, på godt og vondt. Pluss for at det ikke er flere løse deler, men selvsagt minus for at den ikke har utskiftbare batterier.

På undersiden kan du feste fire, flate styrespaker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
På undersiden kan du feste fire, flate styrespaker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Hva batteritid gjelder, sier Microsoft at du kan spille 40 timer mellom hver lading. Det er ti timer mer enn det originalbatteriet leverer, og her syns vi Microsoft treffer godt på estimatet. Vi føler at spillkontrolleren må lades sjeldnere enn når vi bruker vanlige batterier eller det oppladbare originalbatteriet.

En annen ting du vil legge merke til, er at Elite Controller Series 2 også har USB-C-kontakt, som gir oss forhåpninger om at dette blir standarden i Xbox-sfæren fremover og at Xbox Series X kanskje har USB-C-kontakter.

I tillegg til USB-C har den også Bluetooth-støtte, slik at du kan koble den trådløst til PC og Android-enheter og iPad, iPhone og Apple TV. Paringen med Xbox One gjøres over 2,4 GHz-frekvensen, som ifølge Microsoft er mer egnet enn Bluetooth.

USB-C er på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
USB-C er på plass. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I esken medfølger følgende:

 • Etui
 • ladedokk
 • USB-C-kabel
 • to styringsputer (d-pad)
 • fire flate triggere
 • styrespakverktøy

og totalt seks analogstikker:

 • To standard med konkav overflate
 • to klassiske (Xbox 360-stil) med bred konkav overflate
 • én høy med konkav overflate
 • én med konveks overflate. Microsoft kaller denne for «bred kuppel».
LADEETUI OG LADESTASJON: Dette følger med i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LADEETUI OG LADESTASJON: Dette følger med i esken. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Etuiet, som kan føles litt nerdete – på en god måte, har plass til kontroller, alt tilbehøret som medfølger og litt ekstra som du kan putte i en nettinglomme. En fiffig detalj med etuiet er at at den har et lite hull for USB-C-kabelen som du kan plugge inn i ladestasjonen og dermed lade kontrolleren når den ikke er i bruk.

Du kan selvsagt også ta ladestasjonen ut av etuiet.

Tilpasning

Noe av det som gjør at Xbox One-kontrolleren skiller seg ut fra PlayStations DualShock og Nintendo Switch Pro Controller, er at den har konkave analogstikker, som betyr at mens de to sistnevnte har en forhøyning, har Xbox One-stikkene en grop.

Hva som er best er en smakssak, men vi foretrekker det konkave designet der fingertuppene hviler i en grop i stedet for å ligge på en topp.

I Elite Controller 2-pakken medfølger det én med konveks tupp, men vi må innrømme at den ikke blir mye brukt. Ei heller den lengste.

Bedre liker vi at det følger med stikker som er i samme stil som på Xbox 360-stikkene. Hovedforskjellen mellom disse og styrespakene til Xbox One, er at førstnevnte har en helt glatt overflate der sistnevnte har en tydeligere grop og med et mønster som gir bedre grep.

Som nevnt over, medfølger det også et styrespakverktøy som brukes til å justere til å justere spenningen på styrespakene. Det gjør du ved å ta av spakene og skrur med verktøyet til én av tre posisjoner fra løs, som er standard, til litt strammere – alt etter hva du foretrekker, og her er det bare å prøve seg frem.

En annen tilpasningsmulighet er med styringsputen, også kjent som bare «d-pad», og her har to to valg: standard og mangesidig.

SPILLKONTROLLERE: Fra venstre er Xbox Elite Controller Series 2, Xbox One Wireless, DualShock 4 og Switch Pro Controller. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SPILLKONTROLLERE: Fra venstre er Xbox Elite Controller Series 2, Xbox One Wireless, DualShock 4 og Switch Pro Controller. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Enda mer tilpasning

Triggerne kan også justeres etter hvor langt du må trykke inn før det skal skje noe, fra standard til kort. Vi merker at spesielt i skytespill, der ting over går litt fort, er det kjekt med kort fordi man får skutt mye raskere, mens det i bilspill er helt ubrukelig. Her bør du definitivt bruke standard for å få med hele gassen.

I tillegg kommer fire flate knapper – to korte og to lange – som du kan feste på undersiden og programmere til spesifikke kommandoer. Vi merker at dette ikke er noe for alle, men spesielt i enkelte skytespill kan disse komme til sin rett.

I skytespill er standarden den at du bruker B-knappen for å krøke eller legge deg helt ned. B-knappen sitter ytterst til høyre, som gjør at du må flytte tommelen vekk fra den høyre styrespaken og delvis bytte grep. Vi satte på en av de korte, flate spakene på undersiden og programmerte den, i kontroller-appen, til å være B-knapp. På den måten kan vi bruke langfingeren til å krøke eller legge oss helt ned uten å måtte bytte grep og samtidig kunne bruke høyre styrespak.

PS. Selv om du programmerer en av styrespakene til å fungere som en B-knapp, vil den vanlige B-knappen også fungere som vanlig.

Har du noen tips til hvordan man kan konfigurere de flate styrespakene? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Knappetilpasningene gjør du i appen Xbox tilbehør, som er tilgjengelig på både Xbox One og Windows 10. Her kan du opprette og lagre opptil tre profiler for Xbox Elite-kontrolleren, som igjen kan veksles mellom med profilknappen på kontrolleren. Et LED-lys under viser hvilken profil som er aktiv.

I appen kan du også tilpasse ting som følsomhetskurve på styrespakene, dødssone og vibreringsstyrke på triggerne.

XBOX-APP: Dette er en av mange måter å tilpasse Xboz One-kontrolleren på. Foto: Skjermdump
XBOX-APP: Dette er en av mange måter å tilpasse Xboz One-kontrolleren på. Foto: Skjermdump Vis mer

Konklusjon

Å betale 1899 kroner for en spillkontroller kan virke litt i overkant, men det er nesten så vi vil si at det er verdt det. Selv om den faktisk er dyrere enn den billigste Xbox One S-konsollen.

Så bra er faktisk Xbox Elite Controller Series 2, men for mange kan prisen være vanskelig å svelge.

Den ekstra vekten gjør at kontrolleren ligger godt i hånden, og gummigrepet gjør det er vanskelig å gå tilbake til originalkontrolleren. Og det er egentlig de to egenskapene som gjør at vi foretrekker Elite 2-stikka fremfor de andre på markedet, mens tilpasningene kommer som en bonus i andre rekke.

Xbox Elite Controller Series 2 er kompatibel med Xbox One, Windows 10-enheter, Android-enheter, iPad/iPhone/Apple Watch og vil støttes av kommende Xbox Series X.


Testresultat

Xbox Elite Controller Series 2

Overegen komfort, mange tilpasningsmuligheter, etui, ladestasjon, lang USB-C-kabel og god batteritid.

Prisen, ikke utskiftbart batteri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer