TEST: 10 Digitale videokameraer!

Det nærmer seg både 17. mai og sommerferie, og for å forevige minnene er det ingenting som er mer egnet enn et videokamera. I samarbeid med TV2 Hjelper deg har vi testet ti kameraer som ikke koster skjorta.

Publisert
Sist oppdatert
TEST: 10 Digitale videokameraer!


Teknologien går stadig fremover; også når det gjelder videokameraer. Ikke bare blir funksjonalitet og kvalitet forbedret - kameraene blir også mindre og billigere, og nå er det mulig å få seg et digitalt videokamera til rundt fem tusen kroner som duger godt nok for de fleste. Det var utenkelig for noen år siden.

Flere formater

Formatene som dominerer er først og fremst miniDV og DVD. miniDV-kameraene lagrer opptakene på miniDV-kassetter, som har en konstant bitrate på 25 Mbit/s i beste opptakskvalitet. Det er langt høyere enn DVD-lagring, der bitraten "kun" er på maks 8Mbit/s. I denne testen viste det seg imidlertid at det var andre forhold enn bitraten som var mest utslagsgivende for bildekvaliteten. Både optikk og signalbehandling er også betydningsfullt, og faktisk var det et DVD-kamera som stakk av med seieren i denne testen - mye på grunn av at støynivået i innendørsbelysning var bedre enn hos alle de andre kameraene.

Det skal dog sies at miniDV er å foretrekke dersom du skal redigere videoen på PCen; både fordi det er bredere støtte blant redigeringsprogrammer, og også fordi man i utgangspunktet både har bedre kvalitet på filmen og en bedre kompresjonstype å jobbe med. DVD-formatet har sine fordeler med at du enkelt kan ta ut plata og putte inn i DVD-spilleren hjemme, og det er også lett som en plett å kopiere filmene dine og gi til venner og familie. I tillegg trenger du aldri å tenke på spoling, hverken når du spiller inn video eller spiller av video.

En annen ting som er verdt å ha i bakhodet er støynivået fra drivverket, og her opplevde vi generelt sett at DVD-kameraene støyet mindre enn tape-utgavene. Ett av miniDV-kameraene hadde såpass mye støy fra drivverket at det ble skjemmende, og det er naturligvis ganske ødeleggende.

TEST: 10 Digitale videokameraer!


Men det finnes flere lagringsmetoder enn miniDV og DVD. Kameraene fra Sanyo i denne testen er såkalte hybridkameraer som lagrer både film og stillbilder direkte på minnekort. Fordelen er at de derfor kan lages ganske små og at det ikke er noe støy fra drivverk å snakke om. I tillegg er det lett å overføre både bilder og video til PC-en dersom du har en kortleser, og alle scener ligger ferdig separerte i hver sin fil. Kameraene tar suverene stillbilder sammenlignet med de andre videokameraene, men kvaliteten på levende video er dessverre ikke like god, og også lyden lider av å være høyt komprimert.

Den senere tiden har det også kommet harddiskkameraer, men vi fikk dessverre ikke tatt med noen av dem i denne testen. Fordelen med harddisklagring er at du slipper å drasse med deg masse kassetter, minnekort eller DVD-plater, og at overføringen til PC er ganske enkel. Ulempen er selvsagt problemet du får dersom du skal på en VELDIG lang tur, da du risikerer å gå tom for harddiskplass. Da er det ikke bare å putte i en ny disk.

Som du sikkert skjønner er det derfor litt individuelt når det gjelder hvilken løsning som passer best for den enkelte, og avhengig av ditt bruksmønster er det noen formater som er bedre egnet enn andre. Vi vil derfor anbefale deg å lese igjennom alle omtalene for å finne det kameraet som passer best for deg.

Slik har vi testet >>

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer