TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett

Lyd på PCen uten å blakke deg? Vi har sjekket ut 3 rimelige alternativer

Publisert
Sist oppdatert

I dag er digitale og analoge utganger for surroundlyd standard på de fleste PCer, men de fleste klarer seg med stereo. StuePC-en er naturligvis koblet til receiveren i surroundanlegget med en digitalkabel, men for PCen i arbeidskroken eller arbeidsrommet, på barneværelset osv. er det som regel tilstrekkelig med et mindre anlegg.

Det finnes flatskjermer med innebygde høyttalere, men vi har aldri hørt noen slike som gir fra seg noe som minner om godlyd. Skal du høre musikk eller spille spill trenger du noe mer.

Men hvor mye trenger du?

Hvis du ikke skal plage/glede resten av husstanden med kaskader av lyd, men likevel få med deg hele toneområdet fra dypbass til gresshopper trenger du et toveis system. Dette består av en basskasse som er felles for begge kanalene og to satellitthøyttalere som tar seg av mellomtone og diskant for høyre og venstre kanal.

Du plasserer basskassa på gulvet og satellitthøyttalerne på hver side av skjermen. Hvis du ikke får satt basskassa midt mellom satellittene spiller det ingen rolle. Den jobber med så dype toner at vi ikke registrerer hvilken retning de kommer fra (innen rimelighetens grenser). Om den f.eks. må stå på venstre side utenfor skrivebordet spiller det ingen rolle. Plasserer du den i et hjørne vil den gjerne låte noe kraftigere, siden veggene ut fra hjørnet fungerer som en trakt for lyden.

Skal lydbildet være passe høyt for den som sitter foran skjermen med høyttalere på hver side og sub'en ved føttene vil selv et lite system klare brasene, hvis du ikke har helt spesielle behov for lydtrykk. Men kravet til kvalitet på PC-høyttalere har blitt større, siden mange bruker PCen som musikk-kilde #1. Spill har også fått et helt annet lydbilde enn tidligere, i dag er det både symfoniske verk og lydeffekter i film-klassen som skal gjengis med rimelig grad av overbevisning.

3 små systemer

Vi har i denne omgang testet tre av de minste og rimeligste systemene fra tre leverandører: Creative Aspire A200, Logitech X-210 og Sandberg Panther Sound 2.1.

Vi testet med forskjellige typer musikk, og med opptak fra FPS-spill med svært varierte lydbilder, inkludert fullt orkester, bomber og granater og intens skuddveksling.

Creative Aspire A200

TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett


Satelitthøyttalerne har integrert fot, og står i riktig vinkel når du plasserer dem på bordplaten ved siden av skjermen.

Sub'en har bassporten i front og høyttaleren er plassert på siden.

Volumkontroll med av/på er plassert på den venstre satellitten.

Dette er det svakeste anlegget rent effektmessig, og det sliter noe mer med oppløsningen når lydbildet er svært tett og dynamisk. Fullt orkester med cymbaler og pauker går fort i metning når du drar på litt. På et lavere nivå blir det straks bedre.

Med mindre krevende lydbilder klarer det seg bra, med fyldig og fast bass og grei diskant og mellomtone.

Logitech X-210

TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett


Satellittene har også her integrert fot og står i riktig vinkel når de er plassert på bordplaten.

TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett


Sub'en står på fire føtter og har høyttaleren vendt nedover.

Volumkontrollen sitter på kabelen mellom PCen og sub'en og har også en kontakt for hodetelefoner. Praktisk.

Dette er det kraftigste av de tre systemene, og klarer å gjengi et komplekst lydbilde med større overbevisning enn de to andre.

Bassen går enda litt dypere, hele anlegget byr på god dynamikk, og beholder klarheten godt opp i volum.

Sandberg Panther Sound 2.1

TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett


Satelittene og sub'en har samme design, forskjellen er at satellittene selvsagt er mye mindre. Du bør plassere dem på en hylle eller annet for å få høyttalerne opp i riktig høyde, alternativt legge noe under fronten slik at de bikker oppover i front.

Sub'en har høyttaleren i front og er ubeskyttet, pass på å snu den bort fra området der du strekker ut bena under pulten, særlig hvis du er utstyrt med spisse skotupper (for ikke å snakke om stilletthæler... )

TEST: 3 rimelige PC-høyttalersett


Volumkontrollen sitter på kabelen mellom PC og anlegget. Det er dessuten en egen volumkontroll på sub'en som styrer bassnivået. Det er en praktisk finesse vi savnet litt på de andre settene.

Lydbildet er noe mindre luftig enn hos de andre systemene, men klarer seg godt også på kraftigere volum uten å slite. Men testpanelet var enig i at det var noe mer "boksete" lyd i dette enn de andre, spesielt på det mest krevende lydmaterialet.

Basskontrollen gjorde det lettere å tilpasse lydbildet ved vanskeligere plassering av sub'en.

Konklusjon

Systemet fra Logitech representerer det lengste strået i denne lille bunten, det kraftigere og klarere lydbildet rettferdiggjør den drøyt ekstra hundrelappen du må ut med i forhold til de to andre.

Creative og Sandberg er begge helt kurante systemer. Klarer du deg med et snev lavere lydtrykk og utsetter deg selv for mindre kompliserte lydbilder enn Company of Heroes og lignende vil de fungere utmerket.

Spesifikasjoner
 Sandberg
Panther Sound 2.1
Logitech
X-210
Creative
A200
Bass10W15W5W
Diskant5W10W2W
Bass38 - 25048 -?45 -?
Mell/Diskant200 20k? -> 20k? -> 20k
Følsomhet85db??
Bass volumkontrollJaNeiNei
VolumkontrollPå kabelPå kabelPå satellitt
Hodetlf utgangNeiJaNei
Listepris219.-349.-249.-
Karakter454


Priser:

Creative Inspire A200: 850 IS: (ikke tilgjengelig)
Logitech X-210: (ikke tilgjengelig)
Sandberg Panther Sound: (ikke tilgjengelig)

Produsentlenker:

Logitech
Creative
Sandberg

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer