Philips Hue HDMI Sync Box

TEST: Ambilight-kunst uten Philips-TV

Nå kan hvilken som helst TV få lysteknologien.

HUE: Phillips sin HUE-teknologi kan nå brukes på alle skjermer med HDMI-inngang. Video: Martin K. Størbu. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe som skiller TV-ene til Philips fra andre produsenter, er de spesielle ambilight-lysene som lyser opp veggen bak TV-en. Ambilight-teknologien består av mange små LED-dioder som er festet på baksiden av TV-en, og som gjenspeiler fargene i ytterkanten av TV-bildet og lyser opp veggen bak.

Men hva om du ikke har Philips-TV, eller har planer om å kjøpe en QLED-TV fra Samsung siden du foretrekker den teknologien fremfor OLED og LED? Da kan det være lurt å sjekke ut Philips Hue HDMI Sync Box.

Kjært barn har langt navn ... eller hvordan er det? Vi har uansett forkortet det til Hue Sync Box i teksten under.

HUE HDMI SYNC BOX: Den nye Hue-boksen er ikke stort større enn en Apple TV. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HUE HDMI SYNC BOX: Den nye Hue-boksen er ikke stort større enn en Apple TV. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

«Ambilight lett»

Hue Sync Box er en liten svart boks med fem HDMI-kontakter som kan levere en ambilight-liknende opplevelse til TV eller PC-skjermen din. Den har fem HDMI-kontakter: én for kobling mellom Hue Sync Box og TV, og fire for å koble til enheter som TV-dekoder, PlayStation 4 og Xbox One, eller Apple TV eller Chromecast – dette gjør at Hue Sync Box ikke bare er en ambilight-boks, men også en HDMI-veksler.

Nyttig hvis du har få HDMI-kontakter på TV-en din.

TEST: Ambilight-kunst uten Philips-TV

For å komme i gang med Hue Sync Box er du for øvrig nødt til å ha Hue fargelys, men også Hue Bridge. Du må også laste ned de to appene Philips Hue og Hue Sync.

I Hue-appen setter du opp et underholdningsområde.
I Hue-appen setter du opp et underholdningsområde. Vis mer

Har du et Hue-system hjemme fra før, må du opprette et eget underholdningsområde (entertainment area) i Hue-appen. Her velger du hvilke Hue-lamper – maksimalt ti – som skal være en del av Sync Box-oppsettet og hvordan de er plassert i forhold til TV-en.

Selv om du integrerer enkelte Hue-lamper i et underholdningsoppsett, kan du fremdeles ha de i nåværende Hue-rom som du har satt opp i appen. Forskjellen er at belysningen går over til underholdningsmodus så fort Sync Box blir aktivert.

Etter at rommet er opprettet, kobler du Hue Sync Box mot Hue Bridge, som gjøres med noen enkle steg i Sync-appen.

Når det er gjort, kan du koble til enhetene dine og navngi dem. Vi har i hovedsak testet Hue Sync Box med en Apple TV og Xbox One, men også litt med Get BoX.

Hue Play

Hue-belysningen vi har brukt til testingen er i hovedsak to Hue Play sammen i par, men også et annet par bestående av to lamper med fargepærer fra Hue.

Selv om du kanskje har Hue-pærer fra før, er Hue Play den naturlige partneren til Hue Sync Box. Disse lysene er også svært fleksible, og i esken medfølger:

  • En fot så de kan settes på bordet.
  • Et feste slik at de kan skrus på veggen.
  • Selvklebende puter for å feste dem på baksiden av TV-en.

Fordelen med å feste Hue Play på vegg eller på baksiden av TV-en, er at lysene dekker mer av sidene rundt TV-en. I bordmodus på fot, som vi har gått for, vil du merke at Play-lampene ikke lyser opp mer enn drøyt halvparten av TV-høyden, som du kan se i videoen øverst.

Hadde vi hatt en ekstra Play-lampe kunne vi teipet den fast horisontalt øverst på TV-en og faktisk fått tresidig ambilight.

Alt styres i appen

På hovedskjermen i appen kan du velge Sync-modus, intensitet, som angir hvor brå overgangene er, og lysstyrken. Extreme er det mest intense alternativet, og er standard i spillmodus, mens High er standard for video og så videre.

Så hvordan fungerer «lettutgaven» av ambilight? Faktisk overraskende bra, og Hue leverer mer eller mindre som lovet. Spesielt i fargerike filmer, som nye «Aladdin», eller spill, gir det opplevelsen et ekstra løft, mener vi. For eksempel føles det litt som fotballbanen utvides når vi spiller «FIFA».

Det er bare å vente til de blir mørk ute, skru av all belysning i stua, sette på en film og la Hue Play male TV-veggen i dype og flotte farger.

FLOTTE FARGER: Kjenner du igjen logoen? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FLOTTE FARGER: Kjenner du igjen logoen? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Fargen på lyset er kanskje ikke 100 prosent nøyaktig med det som vises på TV-en. Du vil kanskje også legge merke til at TV-bilde og lys ikke er helt synkronisert. Det er en liten forsinkelse der, men neppe noe du vil tenke over når du stirrer rett på TV-en.

En av forskjellene mellom integrerte ambilight og for eksempel Hue Play, er at sistnevnte kun kan vise én farge om gangen. Ambilight-TV-ene har flere titalls LED-dioder og kan dermed vise flere farger samtidig. Det er kanskje smak og behag, men Hue Play føles faktisk litt mer behagelig og mindre intens på grunn av nettopp dette.

HDMI-VEKSLER: Totalt kan du koble til fire HDMI-enheter til Hue Sync Box. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HDMI-VEKSLER: Totalt kan du koble til fire HDMI-enheter til Hue Sync Box. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det kjedelige

Totalt sett er vi ganske fornøyde med Sync Box. Først og fremst fordi det etter vår mening er med på å øke TV-opplevelsen, spesielt i fargerike filmer/serier og under spilling, men også fordi den fungerer som en HDMI-veksler.

Men så er vi nødt til å snakke om pris, for selv om opplevelsen er helt topp, tror vi at prisen er det som kommer til å holde eventuelle kunder unna.

Bare se her. Pris på Hue Sync Box i skrivende stund er 2500 kroner, i tillegg kommer Hue Bridge og Hue-belysning. Har du ikke det fra før av, må du legge til rundt 450 kroner for broen og så må du ha pærer eller lamper som koster noen hundrelapper – en topakning med Hue Play koster en drøy tusenlapp.

Da er det nærmere 4000 kroner for ambilight-opplevelse på TV-en.

En annen ting vi har å utsette på Hue Sync Box, er at automatisk veksling fra en tilkoblet enhet til en annen, ikke alltid fungerer. Dermed må du inn i appen og bytte mellom aktiv enhet. Dette er for øvrig et problem som i hovedsak gjelder Apple TV.

Hvis Apple TV er påslått med Sync aktivert og vi slår på en Xbox One, veksler boksen automatisk til spillkonsollen. Men motsatt fungerer det dessverre ikke like sømløst.

Du må også være klar over at Hue Sync Box i skrivende stund hverken støtter HDR10+ eller Dolby Vision, så hvis du har en TV som støtter det og en nyere spillkonsoll eller for eksempel Apple TV, vil du kanskje ikke få fullt utbytte av HDR-teknologien.

MORO MED LYS: Fargene er kanskje ikke 100 prosent nøyaktige, men vi syns det ser veldig bra ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MORO MED LYS: Fargene er kanskje ikke 100 prosent nøyaktige, men vi syns det ser veldig bra ut. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Nå trenger du ikke TV fra Philips for den magiske ambilight-opplevelsen på TV-en din, og det er faktisk Philips selv som tilbyr løsningen for dem med modeller fra LG, Sony og Samsung og så videre.

Hue HDMI Sync Box leverer akkurat som lovet på pakningen, og med Hue Play er lys- og fargeopplevelsen på høyde med originalen.

Det største aberet med produktet er prisen, som fort kan komme i 4000 kroner, om ikke mer. Det kan bli vanskelig å selge inn hjemme etter først å ha brukt et femsifret beløp på en ny TV.

Ellers bør du merke deg at boksen hverken støtter HDR10+ eller Dolby Vision, for utvidet dynamisk omfang, og at TV-bildet får ikke like god kontrast og dype farger når du kjører Apple TV-en eller spillkonsollen din gjennom Hue HDMI Sync Box.


Testresultat

Philips Hue Sync Box

Ordentlig god amibilight-effekt, fungerer som en HDMI-vekser, integreres godt med Hue-belysning, enkelt oppsett

Høy innstegspris, litt problemer med automatisk bytte mellom kilder, støtter ikke HDR10+/Dolby Vision.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer