TEST: Apple Time Capsule

Til tross for speisa tittel er det snakk om en trådløs ruter med harddisk. Vi tester.

Publisert
Sist oppdatert

Apple er flinke til å profilere produktene, og kombinasjonen god teknikk og stor vekt på den totale brukeropplevelsen er ikke noe å kimse av. Allerede innpakningen minner mer om fransk kosmetikk enn et teknisk produkt.

Time Capsule profileres som trådløs backup for MacOS Leopard, men selve boksen er en trådløs 802.11n ruter med innebygd harddisk. Vårt testeksemplar har 500 GB, men den finnes også i en utgave på 1 TB.

Boksen er i kjent Apple-design som den deler med Mac mini, Apple TV og Airport Express. Den er riktignok en del større siden den skal ha plass til en 3,5-tommers disk internt.

TEST: Apple Time Capsule


Den har ingen synlige antenner, og har tilkoblinger for strøm, USB, WAN og 3 Gbit LAN-porter. Det er også en åpning for en Kensington apparatlås.

Installasjon

I motsetning til alle andre rutere vi har testet må du bruke Apples installasjonsprogram for å sette opp ruteren, det er ikke mulig å gjøre det via nettleseren.

Du er ikke avhengig av en Mac, det ligger installasjonsprogrammer både for MacOS og Windows XP/Vista på CDen.

Vi installerte fra PC, det var litt fram og tilbake med oppdatering av innstillingene vi valgte, men det gikk greit til slutt.

Vi installerte både på en PC med Vista og en med XP, på XP-maskinnen måtte vi laste ned den nyeste programversjonen fra Apple for at programmet ville starte.

Harddisken dukker opp som nettverksdisk og er tilgjengelig for alle på nettverket, men krever at du installerer AirPort-verktøyet på maskinen.

Det følger ikke med noen annen programvare til PC, men til Mac er det her den mye omtalte Time Capsule kommer inn i bildet. Her er det bare å bla seg bakover i "evigheten" til du kommer til den tiden hvor filene dine fremdeles eksisterte. Elegant.

TEST: Apple Time Capsule


Men det tok hele kvelden å gjøre den første backupen på ca 75 GB fra vår MacBook Pro, som var koblet til med Gbit kabel for anledningen.

Ytelse

Vi målte skrive og leseytelsen for disken, over Gbit nettverk. Her fikk vi en ytelse som ligger på nivå med andre NAS-løsninger, men godt under vår egen server basert på en "gammel" Athlon-PC med Windows XP.

TEST: Apple Time Capsule


Trådløs ytelse var vesentlig bedre enn det vi oppnådde med den første utgaven av Airport Extreme som vi testet i mars 2007.

TEST: Apple Time Capsule


Flere muligheter

Med USB-kontakten på ruteren kan du koble til flere disker eller skrivere, som deles på nettverket. Diskene kan være formattert med Apple HFS+ eller med FAT32, du kan fint koble til disker som allerede er formattert og inneholder data. Både Mac'er og PC'er kan lese begge formatene, uansett hva slags disk du har koblet til Time Capsule.

Konklusjon

TimeCapsule er en meget smart løsning hvis du er Mac-bruker på grunn av TimeCapsule programvaren, men også i blandet brukermiljø eller et rent PC-miljø er det en svært praktisk sak. Den trådløse ytelsen er glimrende, og diskytelsen er kurant til det aller meste.

Prisen er 2490 kroner for 500 GB utgaven, mens 1 TB-utgaven koster 4190 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer