TEST: Archos 405

Lyd- og videospiller med stor skjerm og flashminne, er det en god kombinasjon?

Publisert
Sist oppdatert

Archos er en av pionerene, de var blant de aller første som leverte små mediespillere med støtte for video. Skjermen var ikke stort større enn et frimerke, men likevel...

Vi hadde selv en Archos Gmini som vi var svært fornøyd med inntil den datt i gulvet på flyet til USA og sluttet å virke. Feilen var lett å fikse, det var skjermkontakten inne i spilleren som hadde falt ut på grunn av støtet, men det fant vi ikke ut før vi kom hjem. I mellomtiden hadde vi som alle andre kjøpt en iPod.

Det som vi likte med Gmini var at den ikke trengte noen form for programvare for overføring av mediefiler fra PCen. Det eneste var at du la videofiler i Video-mappen, musikk i Music-mappen osv.

For å manøvrere kunne du velge å opprette din egen, synlige struktur av filmapper, undermapper og filer med frott valgte navn, eller bruke ARClib-fiuksjonaliteten som leser tag'er i lydfilene. Da kan du søke på artist, album, titler osv. selv om alle filene ligger i en eneste mappe.

Dette var en stor fordel når man ikke bare hadde musikk rippet fra CDer eller lastet ned fra nett, ferdig tagget. Egen musikk og digitaliserte LPer og annet u-tagget materiale derimot, er det en fordel å kunne manøvrere i på filnivå. Det er vanskelig på en iPod...

5 generasjon

Men Arhos har kommet med mange nye spillere siden Gmini, med større skjermer og flere nye finesser.

Dagens modell på testbenken heter 405 og tilhører den siste generasjonen. Den baserer seg på det samme konseptet som Gmini og tidligere modeller, men det er et par forskjeller.

TEST: Archos 405


Sammenligenet med en iPod Classic er den litt mer kvadratisk og ørlite grann tynnere. Den store forskjellen er at på den "gamle" iPoden er over halve forsiden brukt til manøvreringshjulet og resten til skjermen.

På Archos 405 er det skjermen som tar nesten hele plassen, mens betjeningen skjer med knapper på høyre side.

Du får dermed et mye større bilde, men kanskje noe mer knotete betjening.

TEST: Archos 405


Archos 405 har ingen harddisk, selv om man skulle tro det på grunn av størrelsen. Den har derimot 2 GB flashminne innebygd, og plass til SD-kort på opptil 16 GB. Disse er i skrivende stund ikke i handelen, mes 8 GB SD HC ligger godt under tusenlappen. Maks kapasitet er dermed 18GB, litt under de 20GB vi hadde i vår Gmini for et par år siden.

Det er selvsagt mulig å bytte ut minnekortene og dermed få uendelig kapasitet. Det blir også uendelig dyrt... Men etter å ha levd med en spiller med 80 GB disk det siste året virker det ikke fristende å måtte tenke på kapasitet, overføring og administrasjon av minnekort. Dette er jo en mediespiller, video og bilder i høy oppløsning tar plass...

I bruk

TEST: Archos 405


Det første vi reagerte på var at det tok lang tid å slå på 405'en. Fra av slått tilstand til menyen dukker opp tar det ca 24 sekunder. Fra dvale tar det riktignok bare 4 sekunder.

Vi opplevde også ved flere anledninger at den hang seg under oppstart etter å ha vært avslått, særlig hvis det var satt i et minnekort med nye filer. Da måtte vi resette den (med binders i et lite hull på siden) og starte opp igjen uten minnekortet, så sette i minnekort etter at den hadde startet. Vi oppdaterte til siste versjon av systemprogram, men dette hadde ingen effekt på dette.

Som musikkspiller er den helt glimrende, den reagerer kjapt og den store skjermen gir fin oversikt. Med muligheten for visning basert på både tag'er og filer er den topp fleksibel for alle bruksområder.

Det er også equalizer med ferdige presets og manuell innstilling av 5 frekvensbånd.

Lydkvaliteteten er utmerket, om de medfølgende proppene faller i smak avhenger av ørene. Vi testet med forskjellige hodetelefoner og direkte koblet til vårt musikkanlegg.

Som videospiller gjør den store skjermen det til en hyggelig opplevelse. Lysttyrke og fargegjengivelse er godkjent, det er også betraktningsvinkelen. Den er problemfri til siden, slik at flere som sitter ved siden av hverandre ser hva som skjer. Du ser derimot ikke noe særlig hvis den ligger på bordet foran deg, den må opp å stå. Det følger ikke med moen form for holder eller stativ, så du må improvisere. Andre modeller fra Archos hadde et lite støtteben bak som kunne felles ut. Det savner vi.

Når det gjelder format-støtte så er den ikke like åpen som vi hadde håpet. Den støtter MPEG4 og WMV opp til DVD-oppløsning (HD-variantene i wmv fungerte ikke).

DVD-filer i en VIDEO_TS mappe kopiert rett over til minnekort fungerte også utmerket.

Du kan dessuten kjøpe plug-ins fra Archos som støtter H.264 og MPEG-2.

Bildevisningen er også godkjent. Den er rimelig rask, vi testet med filer fra 3 megapiksler fra vårt gamle Canon G1 og oppover til 10 MP fra Nikon D200. De store filene var litt tregere, men ikke generende mye, mellom ett og to sekunder lenger tid mellom bildene.

Ekstrautstyr

Det finnes ekstrautstyr som lar deg koble 405 til annet utstyr for opptak og avspilling, men det har vi ikke hatt mulighet til å få testet.

Det er et par egne kontakter på undersiden som passer i dokkstasjonen, et adapter følger med.

TEST: Archos 405


Konklusjon

Vi er ikke udelt begeistret for Archos 405. Konseptet med flash som lagring på en videospiller er litt trangt med dagens minnekort. Når 32 GB er tilgjengelig til en rimelig pris blir det noe annet, men vi hadde nok foretrukket en harddisk. Dette finnes på de større modellene, ett hakk opp fra 405 finner vi 605 som har lagringsmuligheter fra 4 GB flash pluss SD kort opp til modeller med 30, 80 eller 160 GB harddisk.

405 var dessuten ikke helt stabil, og låste seg ofte når vi testet ut forskjellige varianter av aksepterte og ikke aksepterte filformater.

Holder man seg til de kurante filformatene og bruker programvare som hånterer den nødvendige konverteringen vil det nok ikke være så mye problemer.

Men til ca 1300 kroner, som er prisen på Archos 405 kan man ikke forlange all verden. Den konkurrerer med den minste utgaven av iPod nano som koster bare en hundrelapp mindre, men den har mye mindre skjerm enn Archos 405, ingen utvidelsesmuligheter og kan heller ikke ta opp video.

Teknisk info om spilleren finner du på Archos' nettsted.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer