Test av HP Elite Dragonfly

Test: Årest lekreste PC

HP beviser at jobb-PC-er ikke behøver å være kjedelige. Elite Dragonfly er alt annet enn traust.

HP DRAGONFLY: Dette er ikke en vanlig jobb-PC - også vanlige forbrukere tror vi kommer til å la seg friste av nye HP Elite Dragonfly. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HP DRAGONFLY: Dette er ikke en vanlig jobb-PC - også vanlige forbrukere tror vi kommer til å la seg friste av nye HP Elite Dragonfly. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Forretnings-PC-er behøver ikke å være store, tunge og klumpete, noe blant annet Lenovo har vist meg sin lekre og forholdsvis slanke og lette ThinkPad X1-serie. Nå kaster HP seg inn i kampen om å tilby de lekreste bedriftsmaskinene, som også vanlige forbrukere faktisk vil bruke.

HP er ikke akkurat kjent for å ha de største designvinnerne, selv om de spesielt i premium-segnementet har flere spennende modeller i Spectre- og Envy-seriene, men de seneste årene virker det som at selskapet har gitt seg selv friere tøyler. Et resultat av dette så vi i fjor med HP Folio - en PC i skinn.

Nykommeren Elite(book) Dragonfly er ikke spesiell, men den er minst like lekker, og får min egen jobb-Elitebook til å blekne.

HP Elite Dragonfly

PC-en er i hovedsak en forretnings-PC, men er også et spennende alternativ til forbrukere som er på utkikk etter lette og portable enheter, og Dragonfly har potensial til å stjele kunder fra Lenovo Yoga S940 og Dell XPS 13 2-i-1, for å nevne noen.

Elite Dragonfly veier på det minste 990 gram. Det er modellen med den minste batteripakken med to celler, men PC-en kan også konfigureres med et 4-cellers batteri, og da øker vekten til rundt 1,1 kilo.

Vår testmodell har sistnevnte batteripakke, og er i tillegg utstyrt med en 13,3-tommers skjerm med 4K-oppløsning, men det finnes også to full-HD-alternativer: ett laveffektspanel på 1 watt og et SureView-panel (innsynsfilter), som hindrer innsyn fra sidemannen, og en lysstyrke på hele 1000 nits, men som har et høyere strømforbrukbruk.

For å holde vekten nede er Dragonfly utformet i et magnesiumchassis, som både er solid og gir PC-en et eksklusivt uttrykk. Og mens tradisjonelle forretnings-PC-er enten er svarte eller sølvgrå, kommer Dragonfly i en lekker blåfarge kalt Dragonfly Blue.

Vår testmodell ligger på drøye 30.000 kroner - det er mye for en bærbar PC og på samme nivå som nyeste MacBook Pro - men innstegsprisen for Dragonfly ligger på rundt 23.000 kroner. Da får du en litt svakere prosessor og lavere oppløsning, men samtidig hele 512 GB lagringsplass og 16 GB minne.

Velutstyrt

En skulle kanskje tro at en så nett PC, rundt 16 centimeter på det tykkeste, har et begrenset utvalg av tilkoblingsmuligheter, men HP viser at det ikke er nødvendig å inngå kompromisser selv om PC-en er slank.

To stykk USB-C, lydkontakt og HDMI på den ene siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
To stykk USB-C, lydkontakt og HDMI på den ene siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På høyre side sitter det to USB-C-kontakter med Thunderbolt 3, som støtter filoverføringshastigheter på opptil 40 Gigabit per sekund (Gbps), HDMI og lydkontakt, mens det på venstre sitter en vanlig USB-kontakt, Kensington-lås og SIM-kortleser i tillegg til på-knappen. Det betyr at du ikke er så avhengig av adaptere, som med for eksempel nevnte MacBook Pro.

Med både 4G og WiFi 6 er Dragonfly en ganske fremtidsrettet enhet, og det er kjekt å se at flere og flere modeller kommer med WiFi 6, som tror vi få fart på seg i 2020.

Vanlig USB og Kensington-lås på den andre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vanlig USB og Kensington-lås på den andre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kameraet har en oppløsning på 720p og gjør seg, sammen med de integrerte mikrofonene, godt til videokonferanser. En fiffig detalj er at Dragonfly har programvarebasert støydemping som skal redusere støyen fra tastaturet under videosamtaler. For øyeblikket er det tilgjengelig for tjenester som Google Hangouts, men er også på vei til Microsoft Skype og Teams.

De fire høyttalerne egner seg godt til samtaler, i tillegg til musikk og videoer, dog er ikke lydbildet like fyldig som for eksempel MacBook 16" og Huawei MateBook X Pro, men for en kontor-PC er det bedre enn vi forventet.

Som seg hør og bør for en jobb-PC, har Dragonfly SIM-kortleser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Som seg hør og bør for en jobb-PC, har Dragonfly SIM-kortleser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

PS. Kameraet har IR-sensor slik at du kan bruke Microsofts, sikre Windows Hello-ansiktspålogging i stedet for passord og pin-kode. I tillegg har PC-en også fingersensor for sikker pålogging.

Ellers må vi gi HP skryt for ikke å fylle opp PC-en med unødvendige programmer, som du uansett ender opp med å avinstallere. Dragonfly har et lite utvalg HP-programmer, men du slipper unna masete demoprogramvare som for eksempel McAfee-antivirus.

Det at PC-produsentene leverer med et utvalg av sine tjenester, ser vi egentlig ikke som et problem - du får tross alt ikke kjøpt en Mac uten Apple-tjenester - men når det tar helt av med antivirus og andre apper som tar opp plass og forringer opplevelsen, blir man litt oppgitt.

For en skjerm

4K-modellen, som vi har testet, har en lysstyrke på 550 nits, som er i toppklasse hva laptoper gjelder. HP har også en modell hvis skjerm er hele 1000 nits, men det er konfigurasjonen med HD-skjerm og innsynsfilter, så her får du ikke nødvendigvis i pose og sekk.

550 nits er uansett mer enn nok i et kontormiljø, og enda høyere lysstyrke er mer aktuelt når du jobber utendørs i sterk sollys. Vi merker dog at vi må sette lysstyrken opp til mellom 40 og 50 prosent - under det blir den fort for mørk.

Dragonfly har et x360-chassis, som betyr at du kan vri skjermen 360 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dragonfly har et x360-chassis, som betyr at du kan vri skjermen 360 grader. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skjermen er uansett et smykke og helt fantastisk i bruk med dype og levende farger, god innsynsvinkel og den gjør seg godt med en forholdsvis slank ramme rundt.

Som alltid med PC-skjermer av denne størrelsen med 4K-oppløsning, anbefaler vi å senke oppløsningen til full-HD for bedre batteritid.

Dog skulle vi ønske at HP skrotet 16:9-formfaktoren, som også nyeste Lenovo Yoga har, til fordel for 3:2, som Microsoft Surface og Huawei MateBook kjører, eller i det minste 16:10, som er standard for MacBook-ene. 16:9 blir ofte litt smalt og bredt, og det føles spesielt trangt på mindre enheter.

Alle modellene, inkludert den med laveffektspanel, har for øvrig støtte for berøring og HPs Active Pen, som er spesielt nyttig når du har PC-en i nettbrett- eller teltmodus foran deg.

Digg tastatur

Plassutnyttelsen har gitt en forholdsvis stor styreflate og et tastatur som er behagelig å skrive på, men det er har gått ut over funksjonsraden som er mye lavere enn normalen. Det gjør at det kan være litt knotete å trykke på tastene for lysstyrke, volumkontroller og liknende, men stort sett er ikke det et problem.

Tastaturet er for øvrig en fryd å skrive på med god vandring og mellomrom mellom tastene, samtidig som de er forholdsvis stillegående.

Tastaturet er en fryd og skrive på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er en fryd og skrive på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dragonfly er neppe PC-ene med de høyeste klikkelydene i kontorlandskapet eller på stillerommet på skolen. Det er også bakgrunnsbelyst og du kan velge mellom ti lysnivåer.

Styreflaten er stillegående, og samtidig forholdsvis stor, glatt og responsiv - akkurat slik den skal være på PC-er i toppsegmentet.

Ytelse

Vår testmodell er utstyrt med prosessoren Intel Core i7-8565U med en baseklokkehastighet på 1,8 GHz og en turbo på 1,99 GHz. Prosessoren er åttende generasjon Intel Core som først ble lansert høsten 2018. I år det kommet PC-er med niende generasjon Intel Core, som får Dragonflys prosessor til å virke gammel, men som denne gjennomgangen til PCWorld viser er det ikke store forskjellene mellom de to generasjonene.

Forskjellene er større mellom åttende og tiende generasjon, og 14 mot 10 nanometer, i i7-1065G7 1,3 GHz som nylig testede Lenovo Yoga S940 kjører på.

Følgende tre tester viser ytelsen til systemet og hvor godt det klarer å gjennomføre ulike oppgaver. Høyere tall er bedre.

Geekbench:

  • HP Dragonfly: Én kjerne: 1129. Flerkjerner: 3507.
  • Lenovo Yoga S940: Én kjerne: 1268. Flerkjerner: 4373.

Geekbench Compute:

  • HP Dragonfly: 6034 poeng.
  • Lenovo Yoga S940: 8743 poeng.

PCMark 10:

  • HP Dragonfly: 3241 poeng.
  • Lenovo Yoga S940: 3713 poeng.

Deretter har vi ytelsestest av SSD-lagringen som viser hvor rask den er. Høyere tall er bedre.

CrystalDiskMark:

  • HP Dragonfly: Lesehastighet: 2832 Megabyte per sekund. Skrivehastighet: 1876 Megabyte per sekund.
  • Lenovo Yoga S940: Lesehastighet: 3541 Megabyte per sekund. Skrivehastighet: 2982 Megabyte per sekund.

Så, kanskje viktigst, kommer batteritid. Her er det Dragonfly som stikker av med seieren.

PCMark 10 Battery:

  • HP Dragonfly: 7 timer og 24 minutter.
  • Lenovo Yoga S940: 5 timer og 46 minutter.

I bruk kan du regne med rundt 7-8 timer som mer eller mindre er normen på bærbare 13-tommere, men uansett hvor lite du belaster maskinen, tror vi du skal ha problemer med å nå de 20 timene pluss som HP hevder.

Totalt sett er dette uansett to jevnegode PC-er, og forskjeller i både systemytelse og SSD-hastigheter, vil du neppe merke i praktisk bruk. Derimot er batteritiden mer merkbar, og Dragonfly gjør deg i i hvert fall litt mindre avhengig av laderen.

Konklusjon

HP beviser med Elite Dragonfly at kontor-PC-er ikke trenger å være tunge og klumpete, eller svarte eller sølvgrå. De kan også være nette, lette og lekre i en stilig blåfarge.

4K-modellen har en fantastisk skjerm, som får også til å undre over hvor godt 1080p-panelet med 1000 nits i lysstyrke er. Støtte for berøring og penn er en liten bonus, men som vi sjelden drar nytte av.

Test: Årest lekreste PC

Mer nytte har vi av det behagelige og stillegående tastaturet og den glatte og responsive styreflaten. (Vi som har klaget så mye over HPs styreflater, men her leverer de godt.)

Prisen er høy, men det oser kvalitet over hele linja med Dragonfly. Dog er det vanskelig å forsvare en pris på over 30.000 kroner - egentlig uansett bærbar PC. Du kan for øvrig spare noen tusenlapper ved å gå for en av modellene med lavere skjermoppløsning, og det uten at opplevelsen reduseres betraktelig.


Testresultat

HP Elite Dragonfly

Lekker og velbygd PC, fantastisk skjerm, godt utvalg med tilkoblingsmuligheter, Windows Hello ansikts- og fingerpålogging.

Raden med funksjonstaster er litt lav, prisen, 16:9-skjerm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer