TEST: Asus Black Pearl - hovedkort for estetikere

Vi har montert Asus Black Pearl i vår testPC og testet. Her er vår rapport.

TEST: Asus Black Pearl - hovedkort for estetikere
Publisert
Sist oppdatert

Selve kortet, egenskapene og spesifikasjonene har vi skrevet om tidligere i denne artikkelen. Her er våre erfaringer med montering og testing.

Praktisk montering

Først satte vi i vår Pentium 4 på 2,66 GHz, som prismessig og ytelsesmessig tilsvarer Athlon XP2700+ som vi brukte i testene av hovedkort for AMD-prosessorer. Prosessorer fra Intel kommer ferdig med kjøler og vifte i ”Boxed” utgave. Monteringen er helt standard på alle hovedkort, og er rimelig enkel. Fangarmene på kjøleren smetter på plass over braketten på hovedkortet og strammes med de to hendlene.

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer


Kortet bruker bare 6 festehull, og støttes derfor ikke opp under kontaktene til diskene og til strømforsyningen. En viss forsiktighet er derfor på sin plass ved tilkobling av kablene.
Minnemodulene sitter nesten sentrert midt mellom to skruer, og har god støtte.

4-pins kontakten for strøm til prosessoren er plassert inne på kortet et godt stykke fra den store strømkontakten. Det gjør at kabelen lett kommer over prosessorviften, og krever litt dandering.

Forøvrig er kortet helt greit å montere.

Oppsett og konfigurering

Ved første oppstart står kortet satt opp med den laveste prosessorhastigheten, for sikkerhets skyld. Vi måtte sette denne manuelt til det andre alternativet, som var riktig hastighet. En smart finesse.

Standardverdiene forøvrig var svært fornuftige, det var ikke nødvendig med endringer av noen viktige parametre.

Etter at vi hadde aktivert noen periferienheter og deaktivert noen andre (serieportene), lagret vi innstillingene og startet maskinen igjen.

Da fikk vi en feilmelding om at maskinvaremonitoren hadde oppdaget en feil i Power-oppsettet. Vi trodde dette bare var en tilfeldig feil og tok enda en omstart, og samme feilmelding dukket opp. Vi gikk så til BIOS-siden hvor Power-innstillingene er, og ble møtt av en linke med rød tekst.

Der sto det CPU Fan speed 0 RPM.

Vi sjekket viften, og så at ledningen hadde falt ut, sannsynligvis da vi danderte strømkabelen.

Etter at vi satte den på plass startet maskinen normalt og vi kunne installere Windows XP.

Det gikk helt smertefritt.

Tilkoblinger

Black Pearl utgaven vi testet hadde bare to braketter med kontakter. Digitale utganger for lydkortet med både optisk og koaks kontakter sitter på samme brakett. Den andre braketten inneholder 2 ekstra USB-porter (totalt 6) og Game-port. FireWire finnes ikke på dette kortet.

Ytelsestester

Pentium 4 vinner på alle testene bortsett fra en, SiSoft CPU arithmetic Whetstone.
Marginen er ikke stor, og vil knapt oppleves i praksis, bortsett fra i spesielle programmer som hovedsakelig utfører akkurat denne type beregninger.

TEST: Asus Black Pearl - hovedkort for estetikere


Det er i hovedsak snakk om pris og merke-lojalitet, som gjør utslaget når man velger plattform for oppgradering.


Black Pearl var uansett et hyggelig bekjentskap, uten problemer eller nykker verken under montering eller installasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer