Test: Asus PA238Q

Her har vi en proffskjerm til budsjettpris.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene på LCD-skjermer synker stadig, du får nå skjermer på over 20 tommer med HD-oppløsning fra en drøy hundrings over tusenlappen. Og selv om du går flere hundre kroner opp i pris får du ikke så dramatisk mye bedre bilde. Grunnen er at alle de billige LCD-skjermene har et TN-panel, som alle har de samme svakhetene. Skal du ha et betydelig bedre bilde må du over på en annen paneltype.

Det er gjerne slik at du må betale mer for å få mer, og bildekvalitet er fremdeles ikke gratis. Men også her er det konkurranse, og stadig flere produsenter tilbyr nå skjermer basert på IPS-paneler, til en pris som ikke ligger langt over de gode skjermene med TN-panel.

Fordelen med IPS

Panelet i de billige LCD-skjermene er alltid av den enkleste typen, som kalles TN. Dette betyr Twisted Nematic, og er den minst kompliserte teknologien. Grovt skissert så er de flytende krystallene plassert langs lysretningen, og vrir seg og blokerer for lyset når cellen får spenning. Med varierende spenning varieres lysgjennomgangen.

At de avlange krystallene ligger i lysretningen gjør at betraktningsvinkelen blir begrenset, kommer du for langt ut på en side så ser du ned på siden av krystallet, og ikke lyset. Selve matrisen som sperrer for bakgrunnslyset har altså en viss dybdeeffekt. Dermed vil fargene og balansen mellom dem variere mye med hvilke kant du ser skjermen fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer