TEST: Asus Pundit

Vi har nå montert ferdig og testet Asus Pundit. Våre mistanker ble bekreftet med hensyn til hva den egner seg til, og ikke minst hva den ikke egner seg til.

TEST: Asus Pundit
Publisert
Sist oppdatert

Som nevnt i vår første omtale er det bare montering av prosessor, minne og harddisk som gjenstår, så er Pundit klar til bruk.

Det estetiske ble tatt vare på ved at vi koblet til en matchende Benq flatskjerm og et trådløst tastatur fra Logitec, som har knapper og mus i sølvfarge...

Vi monterte den samme Pentium 4 på 2,6 GHz/533 FSB som vi har brukt i våre nylige tester av hovedkort.

Minnet var en PC3200 DDR CLS 2,5 som vi kjørte som PC2700.

Harddisken var også den samme Western Digital WD1200 som vi har brukt i de tidligere testene.

Vi valgte å erstatte CD-ROM leseren i Pundit med en Plextor DVD+RW brenner. En DVD-enhet av ett eller annet slag hører absolutt med i en slik maskin. Vi ville dessuten kombinert med et TV-kort, slik at den fungerer som en fullverdig mediaPC.

Trangt

TEST: Asus Pundit
TEST: Asus Pundit


Det er ikke godt om plass, men det er akkurat tilstrekkelig for å komme til. Heldigvis er kablingen til optisk enhet og harddisk skreddersydd, slik at det ikke blir mange unødvendige centimetere med kabler å plassere.

Klemmene som løsner kjøleren var litt vriene, de måtte både trykkes ned samtidig som den lille hekten under som frigjøres, må vippes frem med en bitteliten skrutrekker eller lignende. Det var faktisk enda litt mer fiklete å sette dem på igjen.

Montering av en minnemodul var greit, med to minnemoduler blir det vesentlig trangere siden den nærmeste må sitte oppunder klemmen til kjøleren.

DVD og harddisk var greit å montere, men hele chassiset måtte klemmes noe sammen for at skruehullene skulle treffe. Materialet i chassiet er som de fleste andre PC-chassiser av ganske bløtt metall, så det er lett å dra over gjengene.

DVD-spilleren blir stående vertikalt, men dette fungerte helt utmerket. Man bør bare passe på å fange platen når man løser ut skuffen...

Installasjon

Installasjon av Windows XP foregikk uten dramatikk av noe slag, det samme med driverne til alle de integrerte funksjonene som lå på CDen som fulgte med.

Ytelse

Som forventet var prosessor, minne og harddiskytelsen i klasse med andre løsninger basert på samme komponenter. Brikkesettet bidrar ikke med de dramatiske forskjellene på disse testene - Pundit med SiS 478 helt til høyre.

TEST: Asus Pundit


Men vi har også sammenlignet med en annen mini-PC vi har testet, fra Shuttle.

TEST: Asus Pundit


Her brukte vi den samme disken og minnebrikken, men en AMD Athlon 2700 prosessor. Ytelsen er stort sett ganske lik, med målbare, men ikke spesielt merkbare forskjeller.

Men det er to mållinger hvor det er påtagelig forskjell, begge er relatert til spillytelse.

Støynivå

Maskinen er ikke helt støyfri, men den støyer en god del mindre enn de fleste PCer. Det er prosessorviften som helt tydelig avgir mest støy, og vi ville helt klart senket hastigheten på denne hvis vi skulle hatt den stående i stua. Temperaturen på prosessoren lå rundt midten av 40-tallet, den tåler fint å jobbe på vesentlig høyere temperaturer. Løsninger for å senke viftehastigheten er det mange av, sjekk hos din forhandler, eller hos nettbutikker som spesialiserer seg på dette.

Konklusjon

Med en kurant Pentium 4, en moderne harddisk og en DVD-spiller eller brenner, blir dette en glimrende og lekker PC som tåler å synes i ethvert interiør.

Ytelsen er glimrende til alt bortsett fra heftige 3D-spill. Velger du rolige spill uten mye action eller kompleks grafikk går det greit.

Grafikken er ikke mulig å oppgradere, siden det ikke finnes noen AGP-kortplass.

Men til DVD-avspilling og all vanlig bruk er ytelsen mer enn tilstrekkelig.

Lyden er kurant som stereolyd, men du trenger en et høyttalersystem med ekstern dekoder for å spille av surround-lyd fra SPDIF-utgangen. Du kan ikke koble til et flerkanals system med flere analoge innganger som f.eks. Creative Inspire 6700.

Sammenlignet med Shuttle, vinner den klart på det estetiske, men legger seg noe under på grafisk ytelse og oppgraderingsmuligheter. Tilsvarende på lydsiden, Shuttle har 5.1 lyd både direkte og på SPDIF, Pundit støtter bare SPDIF.

Så er det bare opp til brukeren selv å finne ut hva som er viktigst. Skulle vi hatt en PC i stua ville vi valgt Pundit, og latt en annen maskin ta seg av spilleytelsen på gutterommet.

Vi fikk låne testmaskinen av PS Data

Til første artikkel om Asus Pundit

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer