Test av ultrazoomkameraer

Større enn kompaktkameraene, mindre enn speilrefleks. Ultrazoomkameraet gir deg svært mange muligheter til en rimelig penge, men hvilket er best?

Publisert
Sist oppdatert

Digitale kameraer kommer i flere forskjellige former - det typiske kompaktkameraet er lite og praktisk å ha med seg, men har til gjengjeld ikke så god optikk og bildekvalitet. I den andre enden ruver speilreflekskameraet med større fleksibilitet til å skifte ut optikk, bedre bildekvalitet, men selvsagt også med en mindre portabel størrelse og med en langt høyere prislapp.

Ultrazoomkameraene kombinerer det beste fra to verdener - de har en relativt hyggelig prislapp, er nokså kompakte og har i tillegg lyssterk optikk som spenner seg over et stort brennviddeintervall. Disse kameraene er først og fremst for de som ønsker seg et fleksibelt kamera som dekker nært sagt alle situasjoner, og kan være en perfekt kompanjong på en lang ferietur med et hav av ulike motiver, både nært og fjernt.

Canon PowerShot S3 IS avbildet side om side med speilreflekskameraet D50 fra Nikon.
Canon PowerShot S3 IS avbildet side om side med speilreflekskameraet D50 fra Nikon.
Vis mer


Testen sendes også på TV2 hjelper deg torsdag 12. april klokka 20.30

I samarbeid med TV2 hjelper deg har vi i DinSide testet seks aktuelle ultrazoomkameraer. Som vanlig har vi dømt kameraene etter bildekvalitet, ytelse, brukervennlighet, funksjoner, kontruksjon og pris.

Les mer: Slik tester vi kameraer

Modellene som er testet

Canon PowerShot S3 IS (Les hele testen)
Fujifilm S9600 (Les hele testen)
Kodak EasyShare P712 (Les hele testen)
Olympus SP-550UZ (Les hele testen)
Panasonic DMC-FZ8 (Les hele testen)
Sony Cyber-Shot DSC-H5 (Les hele testen)

La det være sagt med en gang: I denne testen har vi testet seks kameraer fra seks av de største kameraprodusentene i verden, og det er ikke kjempestore forskjeller ute og går. Vi tør påstå at alle kameraer i denne testen vil være gode valg for mange, men at de som har fått en firer på terningen har enkelte svakheter som du som kunde bør være komfortabel med før du eventuelt kjøper. Vi har heller ikke delt ut noen seksere fordi vi ikke klarer å finne et kamera som skiller seg ut som best på såpass mange punkter at det fremstår som vesentlig bedre enn de andre.

Spesielt når det gjelder bildekvalitet er det ikke lenger så store forskjeller som det var for et par år siden. De små CCD-brikkene ser ikke ut til å ha veldig mye mer å gå på, og inntil den teknologien tar et nytt skritt videre, tror vi rett og slett ikke det vil bli så mye bedre bilder fra kompaktkameraer – forskjellen mellom god og dårlig blir stadig mindre, og til "vanlig" bruk, dvs. fremkalling i 10x15cm, vil de fleste svakheter ikke en gang være synlig.

De små tingene avgjør

Med andre ord er det mer enn bildekvaliteten som avgjør denne testen. Vi har også sett på brukervennlighet, ytelse og funksjonalitet, samt konstruksjon og også litt på pris. Ytelse er kanskje det kriteriet der det er størst forskjeller, men også når det gjelder brukervennlighet er det enkelte produsenter som har litt å lære fra andre.

På den neste siden finner du en oppsummering av testene med terningkast og kåring av best i test.

>>> Les videre: Oppsummering og best i test

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer