Asus Zephyrus G14

TEST: Både glimrende og frustrerende

Asus’ siste spillbærbare er ordentlig kraftig, men er langt fra feilfri.

ASUS ROG ZEPHYRUS G14: Asus har dyttet mye god maskinvare inn i denne spill-PC-en. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ASUS ROG ZEPHYRUS G14: Asus har dyttet mye god maskinvare inn i denne spill-PC-en. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med PC-nyheten Zephurys G14 beviser Asus at bærbare spill-PC-er ikke trenger å være store, tunge og klumpete og utstyrt med en drøss av RGB-lys.

Zephyrus G14 er forholdsvis diskré i designet, sånn bortsett fra de store luftgrillene på baksiden. Men med den maskinvaren som sitter i PC-en, kommer du ikke utenom store luftinntak og -uttak.

Og apropos maskinvaren: Den er spesielt interessant ettersom Asus har gått for en løsning med AMD-prosessor og Nvidia-grafikkort. Vi er mer vant til å se Intel/Nvidia eller AMD/AMD, men det er bare fint med konkurranse i markedet. Positivt er det dessuten at Asus har gått for de spennende Ryzen 7- og 9-brikkene.

Men god ytelse til tross, ikke alt er rosenrødt med Asus’ spennende spillbærbare.

Zephyrus har både AMD og Nvidia om bord. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Zephyrus har både AMD og Nvidia om bord. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Velutstyrt

For å starte med noe positivt, kan vi se på utvalget av tilkoblingsmuligheter. Akkurat her er G14 velutrustet: to USB-C, to USB-A. én HDMI og en kombinert lyd- og mikrofonkontakt. Selv om vi håper at bransjen sakte, men sikkert bytter helt over til USB-C, er dette en spill-PC og det er mange spillere som foretrekke kablede spillmus. Og her går det selvsagt fortsatt i USB-A.

PC-en har en dedikert ladeport, men du kan bruke den ene USB-C-kontakten for å lade opp PC-en. Vi prøvde blant annet med Huaweis lader på 65 watt, noe som fungerte godt, men det går selvsagt raskere med den medfølgende laderen på 180 watt.

En ting bør du være obs på er at USB-C fortsatt er begrenset til 100 watt, og PC-en vil varsle om at de ikke anbefaler lading via USB-C når batteriet er under 50 prosent.

TEST: Både glimrende og frustrerende
TEST: Både glimrende og frustrerende

Matt, rask og 1080p

Asus selger G14 med to ulike skjermvarianter, og jeg tror at vår testmodell har den optimale løsningen. Den har et matt IPS-panel med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Rosinen i pølsa er oppfriskingsfrekvensen på 120 Hz, som virkelig gjør seg godt når du spiller spill som klarer mer enn 60 Hz, noe denne maskinvaren er i stand til.

Den andre konfigurasjonen har også et matt IPS-panel, som sørger for lite gjenskinn på skjermen, høyere oppløsning på 2560 x 1440 piksler, men lavere oppfriskingshastigheter på 60 Hz.

Totalt sett er vi strålende fornøyd med skjermen, men to ting trekker ned: forholdsvis lav maksimal lysstyrke på rundt 250 nits og 16:9-formatet som ikke gjør PC-en optimal til arbeid der vi vanligvis foretrekker litt ekstra plass i høyden.

Lokket er for øvrig dekket av mange små hull som dekker halvparten diagonalt, som gir det ellers så anonyme lokket litt tekstur, men på enkelte modeller har disse hullene LED-dioder – Asus kaller funksjonen AniMe Matrix – som kan konfigureres for å vise enkelte mønstre.

Dessverre har ikke vår testmodell dette.

I enkelte modeller er hullene på lokket utstyrt med LED-lys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
I enkelte modeller er hullene på lokket utstyrt med LED-lys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Spennende maskinvare

Zephyrus G14 kan utstyres både med en Ryzen 7-prosessor, men også en Ryzen 9-brikke. Vår testmodell leveres med førstnevnte, nærmere bestemt 4800HS, og har i tillegg en dedikert grafikkbrikke av typen Nvidia GeForce RTX 2060.

Asus bryter dermed med den gode Intel- og Nvidia-harmonien vi har sett på andre spillbærbare, men ytelsesmessig tror vi neppe du vil savne Intel stort. For Ryzen-brikka kan sparke fra seg.

Ryzen 7 4800HS er bygget på en 7-nanometerprosess og er på 35 watt med 8 kjerner og 16 tråder, og den har en klokkefrekvens på 2,90 GHz med en boost opp til 4,2 GHz. På papiret lover det bra, og når det gjelder ytelse holder G14 som lovet.

Sammen med det dedikerte RTX 2060 Max-Q-kortet, og ikke minst 120 Hz-skjermen, leverer G14 en imponerende spillopplevelse. Vi har testet en rekke Game Pass-spill og for eksempel i «Halo: The Master Chief Collection» ligger bildefrekvensen stabilt rundt 120 bilder per sekund, jevnt over 60 bilder per sekund i ferske «Minecraft Dungeons», mens «Gears 5» er en visuell nytelse i 1080p. Her er ikke bildefrekvensen like høy, men ligger og vaker mellom 30 og 60 bilder i sekundet.

Du kan også spille «Minecraft», riktignok betaversjonen, med strålesporing aktivert, og det er rett og slett nydelig.

Skjermen har en forholdsvis tynn ramme, er rask og matt, men ikke spesielt lyssterk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Skjermen har en forholdsvis tynn ramme, er rask og matt, men ikke spesielt lyssterk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Batteritiden er et stort spørsmålstegn her. Asus opererer med over 10 timer med videoavspilling og 9,5 timer med surfing på nettet. Etter å ha opplevd litt ymse av batteritid og skummet gjennom andre tester av PC-en, blant annet flere amerikanske som skryter av god batteritid, gjorde vi et par justeringer og kjørte vi noen nye tester.

I den ferskeste batteritesten med videoavspilling ble batteritiden målt til 8 timer. Til vanlig bruk, surfing, video- og musikkstrømming og en god del skriving, ligger batteritiden på mellom 6 og 7 timer. Ikke like godt som Asus’ tall, men det er nesten 2–3 timer bedre enn hva vi opplevde i starten.

Til spilling, som selvsagt er veldig ressurskrevende ikke minst på grunn av skjermen på 120 Hz, får vi ikke mer enn rundt 2 timer ut av G14. I spilltesten i PCMark 10 var batteriet tomt etter halvannen time.

Så det kan med andre ord være lurt å ha PC-en tilkoblet strøm – ikke med USB-C, men laderen som medfølger – når du spiller.

Aldri hørt maken

Et stort irritasjonsmoment med G14 er vifta som går konstant uten stans. Det er selvsagt helt forståelig at den bråker litt når vi spiller, men ikke at vifta skal suse konstant.

Asus forteller oss at vifta går på et lavt nivå for å holde temperaturen nede, men det virker rart at den skal surre selv ved ingen last.

Akkurat nå har jeg den ved siden av meg, og det eneste programmet som er åpent er Asus’ Armoury Create, som blant annet viser frekvensen på CPU og GPU, og vifta bråker selv om frekvensen er lav og temperaturen på PC-en er på et normalt nivå.

Ironisk nok er modusen satt til «silent», altså stille.

Vi opplever at viftene går konstant. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi opplever at viftene går konstant. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Verre er det kanskje at viftene fortsetter å gå når vi klapper igjen maskina og legger den fra oss, og det selv om strøminnstillingene i Windows 10 er satt til at PC-en skal gå i hvilemodus etter 5 minutter uten bruk. Løsningen er at vi manuelt trykker på «På/av» og velger «hvilemodus», eventuelt F11 som hurtigtast.

Vi har kommet over en mulig løsning på Reddit som gjør det mulig å justere viftene manuelt. Det fungerer for oss, men som innlegget antyder er ikke dette optimalt i alle situasjoner fordi det påvirker prosessorytelsen. Du prøver i så fall på eget ansvar.

Men den er selvsagt både kjedelig og unødvendig at man tukle så mye for at PC-en skal være stillegående ved vanlig bruk.

Tastatur og styreflate

Opplevelsen med PC-en blir ikke bedre når man ser det amerikanske tastaturoppsettet med liten Enter-tast og en litt uvant plassering av to taster du vanligvis finner til venstre for Enter-tasten i oppsettet vi er vant med å bruke i Norge.

Og det er veldig synd, for tastaturet er faktisk veldig godt å skrive på med solide taster som ikke støyer stort og middels vandring. Hadde det ikke vært for det amerikanske oppsettet, hadde faktisk dette vært en av våre favorittastatur på bærbare PC-er.

Tastaturet er godt å skrive på, men vi er ikke tilhengere av det amerikanske oppsettet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er godt å skrive på, men vi er ikke tilhengere av det amerikanske oppsettet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflaten er det også god kvalitet over, og klikkelyden den avgir er ikke spesielt sjenerende. Den støtter også flerfingergester i Windows 10 slik at vi enkelt kan sveipe med fire fingre mellom virtuelle skrivebord. Det eneste vi har å utsette her er at den kanskje er litt liten.

Uansett, hvis du spiller vil du nok heller bruke mus, og da er det nok ikke så farlig at styreflaten gjør seg best til nettleseren og programmer som Word.

Til hjemmekontor

Under coronakrisen sjekker vi også litt ekstra hvor godt PC-ens høyttaler, mikrofon og kamera fungerer. G14 har ikke innebygd kamera, så det faller bort, men både mikrofon og høyttaler leverer mer enn godt nok til å høre og bli hørt av kollegene dine på Teams, Slack eller Zoom.

Høyttalerne gjør seg også godt til musikk og spiller både godt og med en viss dybde i lydbildet, men er et par hakk under MacBook Pro 16 og MateBook X Pro, som vi syns er i en egen klasse for seg.

Konklusjon

Det er litt vanskelig å bedømme Asus Zephyrus G14. På den ene siden er det en skikkelig kraftig PC som vil gi deg mye glede, spesielt til spilling, og det pakket inn i et forholdsvis lite format på 14 tommer. Skjermen er rask og matt, som begrenser gjenskinn, men er til gjengjeld ikke spesielt lyssterk og er litt trang i høyden på grunn av 16:9-formatet.

PC-en har også et godt utvalg av tilkoblingsmuligheter, og både styreflaten og tastaturet gjør jobben, selv om det er et stort minus at tastaturet ikke er satt opp for norske brukere.

De to største problemene er viftestøy og batteritid. Batteritiden er litt ustabil og på ingen måte solid «rett ut av boksen» og vi har ikke vært borti en laptopvifte som er mer aktiv enn den som sitter i Zephyrus G14.

Viftestøy og batteritid er noe som mest sannsynlig kan finjusteres i en fastvareoppdatering, men i skrivende stund er opplevelsen et stykke under det vi forventer av en PC til over 20.000 kroner.

Testresultat

Asus ROG Zephyrus G14

Solid ytelse
Behagelig tastatur (men se minussiden)
Flott og enkelt design
Rask skjerm
Spennende og kraftig AMD- og Nvidia-kombo
Godt utvalg tilkoblingsmuligheter

Viftene går konstant
16:9-format
Amerikansk tastaturoppsett
Ikke kamera
Ymse batteritid

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer