TEST: Bærbar PC som ekstra skjerm

Har du en bærbar i tillegg til stasjonær? Hender det at du bruker begge samtidig? Da finnes det en smart løsning, som gjør at du kan bruke den bærbare som ekstra skjerm, vi har testet Maxivista.

Publisert
Sist oppdatert

Mye skjermplass er fint å ha, og da tenker vi ikke bare på én stor skjerm. Vi snakker om to eller tre skjermer. Har du først blitt vant til det, er det veldig trangt å måtte klare seg med bare en enslig skjerm.

Mange har en bærbar PC i tillegg til en stasjonær, og noen bruker den bærbare til f.eks. e-post mens de bruker den stasjonære til andre ting. Dette avlaster, men krever at du skifter tastatur/mus hver gang du skal over på den andre maskinen eller tilbake.

Men hva om du kunne bruke den bærbare som ”skjerm”, koblet til hoved-PCen med f.eks. nettverkskabel?

Det er det Maxivista går ut på!

Installasjon

Maxivista kommer i to versjoner, en demoversjon og en kjøpeversjon. Demoversjonen har en tidsbegrensning på 30 dager eller 100 oppstarter, og har også et annonsefelt nederst på skjermen, slik at du ikke får utnyttet hele skjermflaten.

Etter nedlasting og utpakking av zip-filen, finner du to programfiler. Den ene installeres på hovedmaskinen, og den andre på PCen som skal være ”skjerm”.

PCene må være koblet sammen med en eller annen form for TCP/IP nettverkskobling. Dette kan være direkte med en krysset nettverkskabel, via en hub, trådløst nett eller FireWire-kabel. Det anbefales ikke at det sitter en ruter, svitsj eller brannmur mellom PCene.

Nettverksinnstillingene ble funnet automatisk, det var ingen ting vi måtte gjøre med åpning av porter og tjenester. Bruker du Windows XP sin brannmur må du åpne noen porter, dette står forklart i dokumentasjonen.

Vi testet både mellom 2 PCer som var tilkoblet en ruter med svitsjede porter og DHCP, og mellom 2 PCer forbundet med krysset nettverkskabel og faste IP-adresser. Vi merket ingen forskjell i ytelse.

I bruk

Etter installasjonen og oppstart av programmene både på hovedPC og ”skjermPC” ser du en ny skjerm i oppsettet på hovedPCen. Denne er ikke aktivert, og du aktiverer den som om den skulle vært en ”ekte” skjerm.

TEST: Bærbar PC som ekstra skjerm


Så kan du endre oppløsning etter behov, det er mange muligheter å velge mellom.
Vår bærbare var for anledningen en Dell Inspiron 8600 med en oppløsning på hele 1920x1200 punkter, og denne oppløsningen var støttet, i tillegg til lavere oppløsninger som også støttes på denne skjermen i fullskjermsmodus.

TEST: Bærbar PC som ekstra skjerm


Du kan alternativt kjøre den virtuelle skjermen som et vindu med lavere oppløsning på ”skjermPCen”. Da kan du ha et annet program gående på denne, i tillegg.

Det er også mulig å snu skjermbildet 90 grader! Da kan du sette den bærbare på høykant, og bruke skjermen i høydeformat.

TEST: Bærbar PC som ekstra skjerm


Hvis nettverkskabelen stikker ut på den ene siden av den bærbare, kan du også snu skjermbildet 180 grader og sette den bærbare med den andre siden ned...

Ytelsen var helt glimrende til det aller meste. Det eneste som ikke fungerte tilfredsstillende var video. Små formater med høy kompresjon fungerte likevel ikke så verst, men det er best å disponere skjermene slik at det minst krevende havner på den ”ekte” skjermen.

Enda flere skjermer

Vi testet både med Maxivista som skjerm nummer 3 på vår PC med et Matrox G450 med to skjermer, og som ekstra skjerm på en annen PC. Begge deler fungerte helt utmerket.

Det som derimot ikke fungerte var å bruke Maxivista på den bærbare som eneste skjerm.

Skal du vedlikeholde en PC som normalt står som server uten skjerm, så må du heller bruke en fjernstyringsløsning, som Windows egen Remote Desktop Connection, RealVNC eller tilsvarende.

Maxivista kommer også til å støtte mer enn en ekstra PC som virtuell skjerm.

Mer innformasjon og demoversjonen av programmet finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer