TP-Link Deco M4

Test: Billig meshruter overrasker

TP-Link Deco M4 er blant de rimeligste i klassen, men rekkevidden er det ingenting å si på.

TP-LINK DECO M4: Vi ble positivt overrasket over Deco M4, et meshnett som er midt i blinken for deg som ønsker det enkelt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TP-LINK DECO M4: Vi ble positivt overrasket over Deco M4, et meshnett som er midt i blinken for deg som ønsker det enkelt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mesh-nett, eller maskenettverk, er blitt løsningen for dem som bor i større boliger og opplever dårlig WiFi-dekning med kun én ruter. Først skulle «alle» kjøpe ruterforsterkere, men de seneste årene har mesh-løsningene tatt helt over.

De er selvsagt dyrere, men ytelsen er helt overlegen sammenliknet med en vanlig forsterker.

Slik fungerer meshnettverk:

I stedet for å ha én trådløs ruter som sender og mottar trådløse signaler til enhetene du har koblet til, kan du i et mesh-nettverk ha en rekke små trådløse «noder» plassert på strategiske steder i huset ditt - som sørger for at hver minste krok får dekning. Og i motsetning til mange rutere, er de verken store eller stygge.

I mylderet av slike nettverksløsninger kan det bli vanskelig å vite hva du bør gå for. Prisene varierer i stor grad, alt fra en tusenlapp til flere tusen kroner, så hvor mye bør du bruke? Den siste meshløsningen vi har hatt på testbenken er i det nedre prissjiktet - i skrivende stund koster det rundt 1500 kroner - men det gjør seg på ingen måte bort.

TP-Link Deco M4

TP-Link er en gammel traver i nettverksbransjen. Selskapet har holdt det gående siden siste halvdel av 90-tallet og satser nå stort på maskenettverk under Deco-serien.

Deco M4 koster rundt halvparten av Deco M9 Plus, som vi testet i fjor og var veldig fornøyd med, men er ikke like rask og avansert som den dyrere modellen. Felles for de mesh-løsningene er at de deler det samme, superenkle oppsettet.

Å sette opp Deco M4 er så enkelt som mesh skal være: du kobler den første satellitten til strømnettet og til modemet ditt, venter til lyset begynner å blinke blått og søker etter satellitten i TP-Links mobilapp. Så gjentar du prosessen med de to andre nodene, minus punktet med å koble dem til modemet. Og på 1, 2, 3 er Deco M4s meshnett oppe og går.

Strøm- og internettkabler medfølger i esken, men vi syns spesielt strømkablene er litt i korteste laget: 1,5 meter.

TP-Link Deco M4
StartsettTre bokser
RuterTP-Link Deco
Trådløs standardWiFi 1-WiFi 5
Dataoverføringshastigheter300 Mbps (2,4 GHz), 867 (5 GHz)
Oppgitt dekning370 kvm
LAN-kontakter2 + 2+ 2
Så enkelt er det å sette opp Deco M4.
Så enkelt er det å sette opp Deco M4. Vis mer

Enkel mobilapp

Appen er forholdsvis enkel. Startsiden viser hvilke enheter som er tilkoblet og hvor mye båndbredde de bruker. Du kan trykke inn på hver enhet hvis du for eksempel ønsker å endre visningsnavn, eller, kanskje mer aktuelt, å gi dem høy prioritet på nettet.

La oss si du har flere enheter tilkoblet ruteren og alle bruker litt båndbredde hver. Du laster ned et spill på Xbox-en din, men ser at nedlastingshastigheten er litt lavere fordi andre enheter også bruker nettet. Da kan du trykke på Xbox One i TP-Link-appen, aktivere «høy prioritet» og angi hvor mye båndbredde som skal være eksklusivt til spillkonsollen.

I appen kan du også styre foreldrekontroll, aktivere gjestenettverk og svarteliste/blokkere nettverkstilgang, men ellers er det tydelig at Deco M4 ikke har de mer avanserte innstillingene.

TP-Link-appen. Fra venstre: startskjem, enhetsinnstillinger og enhetsinformasjon.
TP-Link-appen. Fra venstre: startskjem, enhetsinnstillinger og enhetsinformasjon. Vis mer

God ytelse, også i garasjen

Som vanlig gjennomførte vi testen av Deco M4 i et hus på 200 kvadratmeter med en garasje på 49 kvadratmeter under huset som er adskilt med et tykt betonglag - ikke akkurat ruterens favorittforhold.

Hovedruteren er plassert ved modemet som ligger omtrent i sentrum i førstetasje. Deretter plasserte vi den ene satellitten i etasjen over, også ganske sentrert i boligen, og så sjekket vi ned- og opplastingshastighetene på PC, mobil og nettbrett i ytterkantene av etasjene. Stort sett var rekkevidden til Deco M4 såpass god at internetthastighetene var forholdsvis gode over begge etasjene, men mest overrasket ble vi da en Deco M4 ble med ned i garasjen.

Kun to LAN-kontakter per satellitt.
Kun to LAN-kontakter per satellitt. Vis mer
Strømkontakten er skjult på undersiden.
Strømkontakten er skjult på undersiden. Vis mer

Tykk betong er en utfordring for trådløse signaler, blant annet klarte ikke meshløsningen Huawei Q2 å få signaler i kjelleren, men Deco M4, som er rundt en tusenlapp rimeligere, koblet til på sekunder. Og hastighetene var ikke så aller verst: 44 Mbps (megabit per sekund) ned og 18 Mbps opp.

fast.com TP-Link Deco M4
RuterRuter + satellitt
Loft ned5269
Loft opp2021
Loft: soverom ned4963
Loft: soverom opp2121
Stue ned7575
Stue opp2121
Garasje ned-44
Garasje opp-18
Megabit per sekund

Det vi merket i kjelleren var at ventetiden på nettverket steg noe og lå på rundt 25 millisekunder, men ellers var ytelsen mot Internett tipp topp.

Ytelse på hjemmenettverket

I tillegg til å sjekke hastighetene opp mot Fast.com, Netflix' superenkle fartsmåler, undersøkte vi også hvor bra ytelsen var innad i nettverket. Vi delte en videofil på rundt 2 GB fra en PC som stod rett ved siden av hovedruteren i førsteetasje.

Deretter tok vi tiden på hvor lang tid det tok å overføre videofilen til en annen PC, som vi flyttet fra rom til rom, på samme nettverk.

Vi merket fort at selv om hastigheten mot Internett var god, var ikke ytelsen mellom Deco M4-satellittene på høyde med dyrere mesh-løsninger vi har testet.

Merk at dette ikke har noe å si for deg som kun bruker Internett, men er det slik at du ofte deler filer lokalt på hjemmenettverket, vil du merke at ting tar litt lenger tid enn med dyrere alternativer.

TP-Link Deco M4
Loft4 min 23 sek
Loft Soverom3 min 15 sek
Stue2 min 59 sek
Garasje13 min 14 sek

Andre løsninger

Noe vi liker godt med TP-Links maskenettverk er at alle satellittene fungerer sammen. Så du kan gjerne starte med å kjøpe én node og så bygge ut etter hvert. I et oppsett med ulike rutere, bør du ha den kraftigste som hovedruter og bruke de mindre kraftigere som satellitter rundt om i boligen.

TP-Links rutere er også fullt kompatible med IFTTT (If This Then That), som er helt enkel hjemmeautomasjon. For eksempel kan du få et varsel hver gang en ny enhet kobler til nettverket, et Arlo-overvåkingskamera kan automatisk få høy nettprioritet når det oppdager bevegelse, eller så kan du koble Deco M4 mot Philips Hue-belysning.

Det kan du lese mer om på IFTTTs hjemmesider, og vi har også skrevet flere artikler om tjenesten, som denne, med 10 kjekke oppskrifter.

Ikke la den lave prislappen lure deg, TP-Link Deco M4 leverer på det viktigste punktet: rekkevidde. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ikke la den lave prislappen lure deg, TP-Link Deco M4 leverer på det viktigste punktet: rekkevidde. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

TP-Link Deco M4 er for deg som ønsker en mesh-løsning som er rimelig, enkel å sette opp og å drifte, med et god rekkevidde. Du er ikke så opptatt av de mest avanserte konfigurasjonsmulighetene, men ønsker foreldrestyring og sette begrensninger på båndbredde.

Test: Billig meshruter overrasker

Deco M4 er derimot ikke for deg som ønsker et ordentlig raskt hjemmenettverk og detaljstyring av det, integrert skadevarebeskyttelse og en løsning som er mer fremtidsrettet - vi tenker da på WiFi 6 som kommer for fullt i 2020.

Er du avhengig av flere LAN-kontakter, er heller ikke Deco M4 for deg. Hver enhet har kun to uttak - hovedruteren har kun ett ekstra - noe som kan være i minste laget for flere.

Hvis punktene i avsnittet over ikke er så viktig for deg, er Deco M4 en meshruter vi trygt kan anbefale. Det er bokstavelig talt «plug and play» - akkurat slik det bør være.

Testresultat

TP-Link Deco M4

Enkelt oppsett, oversiktlig og lettforståelig app, god ytelse mot Internett, fint design.

Få LAN-porter, mangler avanserte konfigurasjonsmuligheter og innebygd brannmur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer