TEST: Dell XPS 17

TEST: Blant de råeste PC-ene

XPS 17 er tilbake på markedet og gjør det meste veldig riktig.

DELL XPS 17: Stor skjerm, god ytelse og et glimrende tastatur er noen av stikkordene for Dells største og kraftigste. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DELL XPS 17: Stor skjerm, god ytelse og et glimrende tastatur er noen av stikkordene for Dells største og kraftigste. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere år med en nedadgående kurve, fikk PC-salget en etterlengtet oppsving da coronaviruset skylte over verden og tvang arbeidere i alle verdensdeler til å jobbe på hjemmekontor.

Brått ble man klar over at PC-utstyret man hadde fra før, kanskje ikke var godt nok til å jobbe dag ut og dag inn hjemmefra. Noe som førte til at mange valgte å oppgradere til noe nytt og bedre.

PC-produsentene legger med andre ord et godt år bak seg, og blant selskapene som har opplevd en real oppsving, finner vi Dell.

Dell XPS 17

Samtidig som salgstallene fikk en real opptur, kom det også en comeback fra Dell i fjor. Etter flere år valgte selskapet å vekke XPS 17 fra dvale, som har vist seg å være en ypperlig arbeidshest på både jobb- og hjemmekontor. Og ja, også til spilling og underholdning.

Vår testmodell er nemlig utstyrt med et kraftig RTX 3060-grafikkort fra Nvidia, som er paret opp med Intels i7-11800H-prosessor, 1 TB lagringsplass og hele 32 GB minne.

Du kan med andre ord både kose deg på flere fronter med Dells XPS-flaggskip.

XPS 17: Totalpakke er svært god. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XPS 17: Totalpakke er svært god. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Prisen på denne konfigurasjonen – det inkluderer en berøringsfølsom 4K-skjerm – koster i skrivende stund rett under 36 000 kroner i Dells nettbutikk.

Du kan spare 2000 kroner ved å gå ned til 16 GB minne, eller tusenlappen ved å bytte til en 512 GB-disk.

I motsetning til laptoper fra enkelte andre produsenter, kan du riktignok oppgradere både minne og lagring selv, så det kan lønne seg å konfigurere XPS 17 med litt mindre lagring/minne for så å kjøpe mer andre plasser.

Når det gjelder konfigurasjoner:

  • Prosessor: fra i5-11400H 6 kjerner til i9-11980HK med 8 kjerner
  • Grafikkort: Intel UHD Graphics, GeForce RTX 3050 4 GB og RTX 3060 6 GB
  • Minne: 8–64 GB
  • Lagring: 512 GB–4 TB
  • Skjerm: 1920x1200 uten berøring og 3840x2400 med berøring

I tabellen under kan du for øvrig se en sammenlikning mellom den rimeligste modellen og testmodellen.

Dell XPS 17-konfigurasjon

Modell Dell XPS 17 (innsteg) Dell XPS 17 (test)
Skjerm1920x1200, 500 nit3840x2400, 500 nit
ProsessorIntel Core i5-11400H, 6 kjerner, 4,5 GHzIntel Core i7-11800H, 8 kjerner, 4,6 GHz
GrafikkprosessorIntel UHD GraphicsNvidia GeForce RTX 3060 6 GB
Lagring512 GB1 TB
Minne8 GB DDR432 GB DDR4
Grensesnitt4x Thunderbolt, 1x lydkontakt, 1x SD-kortspor4x Thunderbolt, 1x lydkontakt, 1x SD-kortspor
Batteri97 wattimer97 wattimer
Pris23 495 kr35 995 kr

Prisene er hentet fra Dell.no

Som tabellen avslører, har PC-en 4 Thunderbolt 4-kontakter og faktisk SD-kortleser, samt kombinert lyd- og mikrofonkontakt.

Design og skjerm

Designmessig har det skjedd en god del siden Dells forrige XPS 17, det er tross alt nærmere 10 år siden, men den er naturligvis lik småsøsknene XPS 13 og 15 med et sølvgrå chassis og svart karbonfiber rundt tastaturet og styreflaten.

Et merkelig designvalg, som vi også har sett på andre XPS-er, er at det ikke er en liten grop på basen for å gjøre det enkelt å løfte opp skjermen med én finger. I stedet går basen og skjermen mer eller mindre i ett, som fører til at man må enten løfte med to fingre på hver side av skjermen eller ta i litt ekstra med tommelen midt på.

Det høres kanskje ut som et første verden-problem, men dette kunne vært løst mye bedre slik som på de fleste andre laptoper.

Dell XPS har blant de tynneste skjermrammene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dell XPS har blant de tynneste skjermrammene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Rammen rundt skjermen er fremdeles blant de tynneste på markedet, og er det Dell kaller InfinityEdge fordi den nesten går helt ut til kanten.

Og apropos tynn ramme: Selv om den er rimelig slank, har Dell faktisk fått plass til et OK kamera over skjermen og IR-sensorer for sikker ansiktspålogging med Windows Hello. I tillegg har PC-en også fingersensor.

Et annet apropos er at denne 17-tommeren ikke er mye større enn 15- og 16-tommere. Blant annet nye MacBook Pro 16:

Mål XPS 17 MacBook Pro 16
Bredde37,44 cm35,57 cm
Dybde24,80 cm24,81 cm
Høyde1,95 cm1,68 cm
Vektfra 2 kgfra 2,1 kg

Skjermen har en oppløsning på noe uvanlige 3400 x 2400 piksler. Et vanlig 4K-panel er på 3840 x 2160 piksler, men siden XPS 17 har et skjermformat på 16:10 i stedet for 16:9, som for så vidt har ønsket fra Dell i lang tid, er det flere piksler i høyden.

16:10-formatet er et positivt steg fra 16:9, som Dell tradisjonelt har brukt i sine XPS-er, og gir mer plassen i høyden. Det er et steg i riktig retning, men vi er fortsatt av den oppfatningen at 3:2, som Surface Laptop og Huawei MateBook X Pro, er det optimale på bærbare PC-er, men det kommer naturligvis an på hva man foretrekker.

Totalt sett er det en fryd å jobbe på denne 17-tommer store skjermen, som er skarp og god med naturtro farger, men vi skulle gjerne sett at lysstyrken gikk høyere enn 500 nits.

Tastatur og styreflate

Som du sikkert legger merke til fra bildet under, har vår testmodell et amerikansk tastaturoppsett, noe vi ikke er spesielt begeistret over. Når man har vokst opp med det vi bruker i Norge, er det vanskelig – faktisk nesten umulig – å bli vant til noe annet enn stor og fin enter-tast og <> til høyre for venstre shift-tast.

Heldigvis er det slik at vi har fått en amerikansk testmodell, for Dell leverer naturligvis riktig tastatur til norske kunder. Frykt ei!

Tastaturet har tilsvarende lav vandring som vi har sett på nyere XPS-maskiner og er fortsatt blant de mer stillegående og komfortable på markedet – bare slått av Microsoft Surface Laptop og Lenovo ThinkPad X1 Carbon, i undertegnedes bok.

Tastaturet er svært godt å skrive på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tastaturet er svært godt å skrive på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er et tastatur vi kan skrive raskt på.

Styreflaten er også blant de beste vi har vært borti i Windows-verden, om ikke den beste. Den er såpass stor at XPS-brukerne ikke har noen spesiell grunn til å være misunnelige på MacBook Pro-brukere, og den støtter gester med både tre og fire fingre.

Ytelse og batteri

Vår testmodell er utstyrt med Intel-prosessen i7-11800H med en klokkefrekvens på 2,30 GHz og en boost opptil 4,60 GHz, og er blant de kraftigere mobile prosessorene på markedet. I ytelsestestene til Geekbench ligger den på topp av de bærbare PC-ene vi har testet til dags dato, men kan riktignok ikke hamle opp med Apples nyeste M1 Pro og M1 Max når det kommer til prosessorytelse.

Dog er grafikkytelsen hakket hvassere takket være det dedikerte grafikkortet fra Nvidia, RTX 3060 6 GB.

Med et RTX 3060-kort er XPS 17 selvsagt kraftig nok til å drive «Forza Horizon 5». Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med et RTX 3060-kort er XPS 17 selvsagt kraftig nok til å drive «Forza Horizon 5». Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er med andre ord en modell som gjør seg godt til jobb og studie, spesielt hvis du redigerer en del bilder eller video og er avhengig av god ytelse, og spilling, for XPS 17 har ingen problemer med å kjøre de fleste spill, men vi merker at PC-en raskt blir varm og det kommer en del viftestøy fra den – innimellom bare ved liten belastning.

Batteritida er ikke mer enn på det jevne og 97 wattimer store batteriet får ikke mer enn rundt 10–12 timer med videostrømming ut av PC-en. Det er ikke imponerende, vi har sett kraftige MacBook Pro 16 gjøre det mye bedre, men heller ikke direkte dårlig med tanke på 4K-skjermen og den kraftige maskinvaren generelt.

Konklusjon

Det er godt å ha Dell XPS 17 tilbake og det er skikkelig godt å jobbe på en så stor og flott skjerm, hvis eneste ankepunkt er at den kunne være enda mer lyssterk.

Opplevelsen med XPS 17 er stort sette enestående: vanvittig ytelse og et grafikkort som gjør at du kan kjøre rundt i «Forza Horizon 5» etter endt arbeidstid, men husk å ta fram laderen.

Tastaturet er blant de beste vi har brukt og styreflaten er like så. Og nevnte vi at den er gigantisk?

XPS 17 er også velutstyrt med fire Thunderbolt 4-porter og SD-kortleser, som pro-brukerne er så glad i.

PC-en er derimot ikke helt feilfri. Det er overraskende mye viftestøy, som også forekommer av og til ved liten last, og det er overraskende knot å åpne skjermlokket.

Det er også dyrt med oppgraderinger gjennom Dell, så husk at du selv kan skifte ut både minnebrikker og lagringsdisk, slik at du kan spare noen kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer