TEST: Cowon Q5W mediespiller

Store mediespillere sprenger rammene, denne kan mer enn bare å spille av film og musikk.

Publisert
Sist oppdatert

Som mediespiller er Cowon Q5W blant de største med sitt 5-tommers display med oppløsning på 800 x 480 og en vekt på 388 gram. Men det er likevel ikke noen stor gjenstand, sammenlignet med mye annet som fyller opp vesker og dokumentmapper.

Som personlig mediemaskin, plassert innenfor et område du når med en utstrakt hånd, er den stor nok til å gi deg et behagelig bilde. Når den står på klaffbordet foran deg på flyet fyller skjermen omtrent like mye av synsfelter som når du sitter i stua med en 40-tommer plassert 3 meter unna.

Men sammenlignet med andre personlige apparater som mobil og MP3-spiller har den en del mer masse.

Hva inneholder den?

Spilleren er ikke bare en spiller, det er en nesten-mini-PC basert på en AMD Alchemy Au1250 600MHz prosessor. Dette er en brikkeløsning som skreddersydd for å gi mediasenter-funksjoner på en portabel enhet. Den har opptil 60 GB harddisk, WLAN og Bluetooth og den 5-tommers skjermen er trykk-følsom.

Operativsystemet er Windows CE 5.0 Professional.

Når du slår den på dukker det opp et Windows-skrivebord et kort øyeblikk før menysystemet til Cowon legger seg oppå. Men du kan velge å gå tilbake til Windows ved å klikke på Windows-symbolet nederst i den venstre skjermmenyen.

Betjeningen skjer med en styrepenn som parkeres i høyre hjørne, eller med en fingernegl. Men tømmerhoggere vil nok ha større problemer med fingerbetjeningen enn de som har en velmanikyrert kvinnenegl...

Vi sjekket om det var mulig å bruke Bluetooth til å koble til tastatur og mus, men den eneste enhetstypen som var støttet var hodetelefoner.

Innhold?

Spilleren kobles til vertsmaskinen med USB og dukker opp som en ekstern disk når du har aktivert dette i oppsettet. Derfra er det bare å dra-og-slippe aktuelle filer over til spilleren. Ingen spesiell programvare er nødvendig.

Formatene som støttes er:

Musikk: MP3, WMA, OGG, WAV, AC3, FLAC, APE, MPC
Video: AVI(DivX, XviD), ASF, WMV, MPG, MP4, OGM
Bilder: JPEG, BMP, PNG, RAW

Det er 2 USB-porter på spilleren, den ene er en verts-port for tilkobling til ekstern lagring. Vi koblet opp vår lille WD Passport harddisk, men den fungerte bare når spilleren var tilkoblet strømadapteret. Filene på den eksterne enheten kan brukes som de som er lagret på den interne disken, men det er begrensninger.

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Musikk fungerer utmerket, men video var stort sett bare hakking. Båndbredden var alt for lav, som om det var USB 1.x hastighet på verts-porten. Visning av store bildefiler var heller ikke behagelig, det tok latterlig lang tid å få opp 10 megapiksel-bilder. Fra interndisken var det derimot en helt annen verden.

I bruk som mediespiller

Musikkavspilling er selvsagt ikke noe problem for spilleren. Du kan velge spillelister eller bla deg gjennom filmapper. Det er mer enn nok å velge mellom av EQ med presets eller manuell pluss DSP-effekter som BBE, Mach3Bass, 3D Surround og MP3 Enhance.

Video i formatene som støttes håndteres også med overbevisning. Det flyter jevnt uten nykker.

Skjermen viser seg å være blant de aller beste vi har sett på noen mediespiller. Den er lyssterk med god kontrast, og betraktningsvinkelen er utmerket i alle retninger. Imponerende. Det som derimot ikke er like stas er at skjermen har et skinnende blankt kontrastbelegg som er så moderne for tiden. Dermed må du sørge for å plassere spilleren slik at du ikke bare ser speilbildet av ett eller annet som lyser.

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Av en eller annen grunn er visning av bilder ikke under Media-menyen, der har vi radio og flash i tillegg. For å vise bilder må du over i Office-menyen, hvor du har bilder, tekst og filbrowser som alternativer.

Alt dette er vel og bra, maskinen leverer både lyd, tekst og bilder - i bevegelse og stillestående - med utmerket kvalitet.

Det som vi ikke liker er manøvreringen. For garvede PDA-brukere er det sikkert annerledes, men for oss som foretrekker knapper og spaker, alternativt taster og mus, så er det fryktelig fiklete å manøvrere seg i dette grensesnittet. Spesielt fordi de virtuelle knappene, menyene og objektene ligger så spredt, man må over på den andre siden, opp og ned, rundt og bort hele tiden.

Visuelt ser det ryddig og flott ut, men det blir altså alt for mye hit og dit med pennen etter vår smak.

Fjernkontrollen som følger med gjør en del av betjeningen langt lettere, her er det knapper i fleng. Men den klarer ikke å erstatte all manøvreringen på skjermen, så det blir også her en del vekselbruk.

Dum maskin eller dum bruker?

Grensesnitt med alternative visningsvalg kan enten dukke opp slik de er definert av utviklerne hver gang de startes. Etterhvert har det blitt vanlig at operativsystemet husker brukerens valg av visning, slik at neste gang man kommer tilbake der man var sist dukker de valgte visningene automatisk opp, man må ikke "tilbake til start" igjen.

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Denne spilleren insisterer på å ikke huske noe som helst. Vi ville manøvrere i filmapper når vi skulle spille av film eller musikk, ikke i spillelister som ikke eksisterte. Derfor måtte vi velge filmanøvrering på venstre side av skjermen hver gang, så over på høyre side for å gjøre flere valg. Hadde operativsystemet husket at vi ville jobbe på filnivå hadde vi sluppet en del håndarbeide og irritasjon.

Det samme gjelder innstillinger som aktivering av WLAN. Hvis maskinen gikk i dvale og vi vekket den igjen, måtte vi inn i menyene og aktivere WLAN på nytt hver eneste gang. Dette kunne vært løst mer elegant. Vi ville foretrukket at vi selv bestemte om WLAN skulle være på eller ikke helt til vi avsluttet aktiviteten. Men her er det strømsparing for alle penga. Uansett.

På nett

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Maskinen har WLAN og nettleser, du kan altså surfe på den der det er et tilgjengelig nett. Men det går ikke spesielt raskt. Det går derimot svært tregt på de fleste nettsider bygget på moderne web-teknikk. Men i mangel av andre løsninger fungerer det, og det er jo en god del bedre enn å surfe med mobiltelefon.

Vi var også skuffet over YouTube-håndteringen eller rettere sagt mangelen på denne. YouTube har en egen visningsmodus for bærbare enheter og denne ble detektert. Men noen avspilling ble det ikke noe av - bare feilmelding.

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Konklusjon

Det kommer neppe som noen overraskelse at vi fikk et svært blandet forhold til denne spilleren. Noe kan skyldes at vi er ekstra krevende (eller sta) på en del områder.

Kort sagt spenner inntrykket av maskinvaren og lyd/bilde-kvaliteten på det den leverer fra veldig bra til imponerende, mens betjeningen med trykkfølsom skjerm strekker seg fra ok til sterk irritasjon. Da er det jo på sin plass å understreke at vi er like u-begeistret for absolutt alle apparater som bruker denne type grensesnitt.

Hvis du er en rev på betjening av trykkfølsomme skjermer vil du sikkert bli begeistret for Cowon Q5W

TEST: Cowon Q5W mediespiller


Det er versjoner, den med 40 gigabyte koster 5.500 kroner, mens 60 gigabyte-utgaven koster 6.000 kroner.

Du finner mer informasjon om spilleren her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer