TEST: Creative 7.1 Surround

Nå har Creative sitt 7.1 surround-anlegg kommet, og vi har fôret det med ymse musikk og filmer. Svarte det til forventningene? Hadde vi egentlig forventninger? Les vår test...

TEST: Creative 7.1 Surround
Publisert
Sist oppdatert

For ikke lenge siden sjekket vi ut et 6.1 høyttalersystem fra Logitech, som tok ett skritt videre på veien til den totale surround, fra de etter hvert ganske utbredte 5.1 systemene. Du kan lese testen her.

I forhold til 5.1 har vi i 7.1 altså 2 bakhøyttalere og 2 sidehøyttalere, mens på 5.1 må de 2 bakre høyttalere sørge for både bak- og side-informasjon.

Forskjellen fra 6.1 er altså at vi har to bakhøyttalere i stedet for en.

TEST: Creative 7.1 Surround


Montering

Inspire T7700 består av en forholdsvis stor sub-bass som inneholder alle forsterkerne, og 7 satelitter. Av disse er de 3 som skal plasseres i front 2-veis, de har altså både mellomtone og diskanthøyttaler. De 4 andre høyttalerne har bare ett element som må dekke hele frekvensområdet over sub'en.

Dette er en grei løsning, siden informasjonen som kommer fra siden og bak ikke har samme frekvensområde som front-høyttalerne. Dette gjøres bevisst i surround-miks, for å øke effekten av romvirkningen. Våre ører er mer følsomme for høye frekvenser i forreste del av lydbildet enn bak og på sidene. Dette kommer jo av ørenes utforming og oppgave, nemlig både å lokalisere og identifisere lydkilden.

Alle små-høyttalerne festes på et lite metallstativ med en vanlig skrue med spor. Du trenger altså en diger skrutrekker for å sette høyttalerene på stativene...

Høyttalerledningene kommer i forskjellige lengder, 3 er på 2 meter til front og senterhøyttaler, så er det et par på 5 meter til sidehøyttalerene og et par på 7 meter til bakhøyttalerne. De løse endene festes i høytteleren med klemmer mens phonopluggen i den andre enden kobles til sub'en.

TEST: Creative 7.1 Surround


Fra PCen går kobles en ledning med 3 plugger, som ender opp i 4 plugger som skal inn i sub'en. Volum og basskontroll-pad'en kobles så til sub'en med to kabler og du er klar til å lytte.

Du trenger selvsagt et 7.1 lydkort for å få fullt uttbytte av systemet, så vi koblet det til et Audigy 2 ZS Platinum Pro som vi har skrevet om i denne artikkelen. Du kan også koble systemet til lydkort med færre utganger, som 5.1 og 6.1, og likevel spre lyden ut til alle høyttalerene. Det sitter en liten bryter på sub'en som velger mellom disse alternativene.

Lydopplevelsen

Først hørte vi på et relativt bredt utvalg av musikk, i en historisk kavalkade fra klassisk kammermusikk (Det norske kammerorkester) via Nat King Cole med storband (Live at Sands), videre til orgeljazz med Jimmy Smith, innom Herbie Hancock i forskjellige stilarter, Jeff Becks siste, fram til diverse moderne elektronisk musikk fra samleplater.

Det som låt best var relativt luftig musikk, uten for mye trøkk i mellomtonen. Klassisk musikk låter ganske hardt og skarpt, (det er tross alt forskjell på fioliner og papptrakter - de vil aldri kunne låte *helt* likt...), storband er bedre, men blir litt for krevende når blåserne reiser seg og trøkker til.

Jazz var ikke så helt gærnt, men da vi begynte å bevege oss over i mer energirike musikkformer, som heavy-elektronicaen til Jeff Beck og andre maskingenererte lydbilder, da hadde høyttalersystemet problemer med å levere.

Men da vi spilte forskjellige DVD-filmer ble lydbildet langt mer behagelig, selv om systemet sleit en del i de aller heftigste scenene i Gone in 60 Seconds...

I mer avanserte spill, med støtte for Creatives EAX Advanced HD, kommer også systemet til sin rett, med rimelig bra trøkk og fin plassering av lyd rundt i omgivelsene. Her vil du sikkert få klager fra omgivelsene hvis du måker på det systemet gir. Det gjorde i hvert fall vi...

Konklusjon

Dette er et allsidig høyttalersystem, som fungerer bra i et middels stort rom for hjemmeunderholdning som spill og DVD på PC. Til musikk er det ikke alle stilarter som fungerer like bra, men du kan kompensere noe med litt ratting på equalizeren til lydkortet eller avspillerprogrammet. Men trashmetal-entusiastene bør se seg om etter noe annet.

Tekniske spesifikasjoner

  • 2-veis front og senterhøyttalere, forsterkeren gir opptil henholdsvis 8 og 20 watt RMS

  • Fulltone side- og bakhøyttalere, som mottar opptil 8 watt RMS

  • Subbass som leverer opptil 24 watt RMS

  • Støtte for Dolby Digital EX, DTS ES og DirectSound med et 7.1 Creative Sound Blaster-kort

  • CMSS oppmiksing gir 7.1-surround fra 5.1- og 6.1-kort

  • M-PORT-dockingpunktet kan kobles direkte til kompatible MP3-spillere fra Creative for direkte lydavspilling uten å slå på PC

Prisen ligger rundt 1 300 kroner og systemet er i salg.

Systemet leveres også i en annen variant, TD7700, som inkluderer dekoderen DDTS-100. Da kan du koble systemet til frittstående DVD-spillere, spillkonsoller osv. men prisen blir ca 1 200 kroner høyere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer