Logitech MX Master 3 og Surface Precision Mouse

Test: Den beste kontormusa

Logitechs nyeste møter Microsofts beste Surface-mus i denne kontorduellen.

LOGITECH MOT MICROSOFT: To kontorfavoritter møtes til duell: Master MX 3 og Surface Precision Mouse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LOGITECH MOT MICROSOFT: To kontorfavoritter møtes til duell: Master MX 3 og Surface Precision Mouse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du sitter ved PC-en hver dag, er det viktig å ha en god datamus. Ellers kan du risikere å pådra deg musearm. En god og ergonomisk PC-mus gjør det også mer komfortabelt å sitte ved PC-en over lenger tid.

Mange sverger til ergomiske datamuser, som Logitech MX Vertical eller Microsoft Sculpt Ergonomic, men komfortable alternativer fra Logitech og Microsoft kan være vel så bra.

Begge selskapene har en lang og god historie med å lage kvalitetsmus og -tastatur, og begge har et riktig utvalg av PC-tilbehør i alle klasser – fra helt vanlige standardmus til et par hundre kroner til mer avanserte som fort kan koste over tusenlappen.

MX Master-serien til Logitech er kjent for å være blant de beste på markedet, mens Surface Precision, som kom i 2018, kan ses på som Microsofts motsvar til den. I høst kom MX Master 3 som vi har testet opp mot Surface-musa.

Spesifikasjoner MX Master 3 Surface Precision
Støttede OSWindows, macOS og LinuxWindows, macOS og Linux
Knapper77
Trådløs standardBluetooth Low Energy og 2,4 GHzBluetooth
SensorDarkfield (200–4000 DPI)BlueTrack (400–3200 DPI)
RullehjulFrispinn og trinnvisFrispinn og trinnvis
Batteritid70 timer90 dager
AppLogitech OptionsMicrosoft Mouse and Keyboard Center

PS. Vi har ikke sett på hvordan disse datamusene gjør seg til spilling. Her anbefaler vi uansett at du kjøper en dedikert spillmus.

Logitech mot Microsoft

MX Master 3 er for det meste ganske lik forgjengeren Master 2S, men har noen viktige endringer. Logitech har redusert størrelsen, slik at datamusa nå skal passe enda flere personer, rullehjulet er ikke lenger mekanisk, men er elektromagnetisk med to modi (frispinn og trinnvis rulling), det horisontale rullehjulet er forbedret, frem- og tilbakeknappene er blitt flyttet til nedenfor dette rullehjulet og i tillegg er micro-USB blitt byttet ut med USB-C for lading og kablet tilkobling.

MX Master 3. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MX Master 3. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Surface Precision Mouse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Precision Mouse. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Datamusa er selvsagt ment for trådløs bruk og har støtte for både 2,4 GHz og Bluetooth, mens DPI-en («dots per inch» eller punkter per tomme) fortsatt er på opptil 4000, som kort fortalt betyr at dette er en ganske så presis datamus.

Surface Precision Mouse er fysisk mindre enn MX Master 3 og har et liknende rullehjul med frispinn og trinnvis rulling. I tillegg har den tre knapper ved tommelen. Som standard er disse satt til frem, oppgavevisning og tilbake, men de kan tilpasses i Microsofts programvare for mus og tastatur.

DPI-en kan justeres mellom 400 og 3200 med trinn på 200. Til sammenlikning kan MX Master 3 justeres fra 200 til 4000 DPI og med trinn på 50. Du kan med andre finstille sistnevnte mer enn Surface-musa.

Komfort

Det som kanskje er aller viktigst med en datamus, er at den ligger godt i hånden. Komfort er alfa omega, for å si det slik.

MX Master 3 er både høyere og bredere enn Surface Precision Mouse. Den er utformet i hard plast på oversiden og med et litt mykere stoff der tommelen hviler. Den høye domen gjør det nærmest umulig for venstrehendte å bruke musa.

Surface Precision Mouse er også utformet i hardplast med et mykere stoff der tommelen hviler, og er litt mer avrundet i bakkant enn konkurrenten. Venstre- og høyre musetast har også en mykere følelse, samtidig som klikkelyden er ikke like høy.

MX Master 3 sett fra siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MX Master 3 sett fra siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Surface Precision Mouse sett fra siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Surface Precision Mouse sett fra siden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På begge er det enkelt å nå alle tastene, det inkluderer tommeltastene, men størrelsesmessig foretrekker vi Logitechs bredere rullehjul enn Microsofts som er noe smalere.

Ettersom Surface Precision Mouse er litt lavere og ikke har like betydelig krumming, er den også brukbar for venstrehendte. Selvsagt til en viss grad – tommeltastene blir vanskelig å nå når du holder musa med venstre hånd.

Etter en runde i redaksjonen, var det MX Master 3 som kom seirende ut komfortmessig, men det var også enkelte som foretrakk Surface Precision Mouse.

MX Master 3 vinner på komfort – Surface Precision på at den også kan brukes av venstrehendte, mens tastene og hjulene totalt sett er jevngode.

Tilpasning og programvare

Til MX Master 3 kan du laste ned Logitech Options hvis du ønsker å tilpasse datamusen. For eksempel kan du justere DPI-en, endre på egenskapene på tastene og aktivere Flow. Hvis du logger inn i appen kan du faktisk lagre oppsettet ditt i nettskyen og synkronisere på tvers av enheter.

Det ekstra rullehjulet på MX Master 3 har som standard at det zoomer inn/ut i Word, bytter mellom faner i nettlesere som Chrome og Edge og kan bytte mellom pensler i Photoshop. Ved førstegangsoppsettet av Options vil programvare oppdage hvilke kompatible apper som er installert på PC-en og sette opp rullehjulet. Du kan selvsagt også konfigurere oppsettet selv.

Knappen som tommelen hviler på, er en såkalt gestknapp. Du trykker og holder den inne og flytter musen til venstre, høyre, fra deg eller mot deg for å utføre spesielle oppgaver. I Windows 10 er standarden slik:

  • Trykk ned og slipp for å åpne Oppgavevisning.
  • Trykk og før musen fra deg for å åpne Startmenyen.
  • Trykk og før musen mot deg for å vise/skjule skrivebordet.
  • Trykk og før musen til venstre og høyre for å veksle mellom virtuelle skrivebord.
Test: Den beste kontormusa
Test: Den beste kontormusa

Til Surface Precision-musa laster du ned Microsoft Mouse and Keyboard Center. Her kan du også gjøre standardting som å endre DPI eller endre egenskapen til tastene. Du har også appspesifikke innstillinger som gjør at du kan tilpasse tommeltastene fra app til app.

Mens en forespørsel om å laste ned Logitech Options dukker opp når du kobler til den trådløse mottakeren for første gang, er vår erfaring at Microsoft-programvaren kun kommer automatisk når du kobler til trådløst.

Test: Den beste kontormusa

Flow er utvilsomt en av de kjekkeste funksjonene i Options-programvaren, og gjør det mulig å bytte mellom flere datamaskiner ved å flytte markøren øverst i det ene hjørnet. Det er faktisk mulig å flytte den mellom maskiner med ulikt operativsystem, for eksempel macOS og Windows, med å dra filer, bilder og tekst mellom skjermene. Helt topp.

Surface har en liknende mulighet, kalt Smart switch for raskt bytte mellom PC-er, men mangler muligheten til å flytte filer på samme måte. Du kan også bytte manuelt mellom enheter ved å trykke på Bluetooth-knappen på undersiden av musa.

Surface Precision Mouse

Det er ingen tvil om at Microsoft har en god kontormus i Surface Precision Mouse. Komforten er, om ikke på samme nivå som MX Master 3, veldig god, og både knapper og rullehjul er kvikke og responsive.

Batteritiden er det ingenting å si noe på. Ifølge Microsoft skal den vare opptil tre måneder mellom hver lading – til sammenlikning holder MX Master 3 70 timer mellom hver lading. Vi har ikke brukt den like lenge, men det har ikke vært nødvendig å lade i løpet av den første måneden.

TIlpasningsmulighetene vil dekke de flestes behov, men det er kanskje litt forvirrende å finne ulike oppsett av musa under enhetsinnstillinger i Windows 10 og den dedikerte Mouse and Keyboard-programvaren.

Testresultat

Surface Precision Mouse

God komfort, laget for høyrehendte, men fungerer også til en viss grad for venstrehendte, god batteritid.

Micro-USB-lading, litt knotete oppsett, ikke et ordentlig alternativ for venstrehendte.

Logitech MX Master 3

Logitech er fremdeles kongen over datamus for kontoret. MX Master 3 bygger videre på suksessen til de foregående modellene og kommer med noen forbedringer som gjør det enda bedre å bruke den.

Test: Den beste kontormusa

Spesielt liker vi det forbedrede rullehjulet og at tommelknappene er mer tilgjengelig enn på tidligere modeller.

Ellers er Logitech Options fylt med tilpasningsmuligheter for dem som virkelig ønsker å finstille musens egenskaper, mens Flow er helt genialt hvis du sitter med flere maskiner og ønsker å flytte filer og innhold mellom dem.

Får minus for at den ikke er for venstrehendte – her bør brukerne heller velge Surface-musa – og at prislappen kan være litt vanskelig å svelge for mange.

Hvis pris er uten betydning, er Logitech MX Master 3 det soleklare valget.

Hvilken datamus foretrekker du?

Testresultat

Logitech MX Master 3

Overlegen komfort, mange tilpasningsmuligheter, USB-C, godkjent batteritid.

Kun for høyrehendte, prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer