Dell XPS 15

TEST: Den beste Windows-laptopen

Få PC-er kan matche Dell XPS, og nå gjør selskapet noe vi har mast om i lang tid.

DELL XPS 15: Du får neppe kjøpt en mer komplett Windows-bærbar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DELL XPS 15: Du får neppe kjøpt en mer komplett Windows-bærbar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

PC-ens død er varslet mang en gang, men den økte etterspørselen etter PC-er i forbindelse med coronasituasjonen, som har satt flere millioner mennesker verden rundt på hjemmekontor, viser at den gamle og gode datamaskinen lever i beste velgående – og er enheten mange sverger til når de ønsker ting gjort.

Mens store PC-produsenter som HP, Lenovo, Apple og Acer opplevde sterk vekst i det foregående kvartalet, opplevde Dell en nedgang i antall leveranser sammenliknet med tilsvarende periode i fjor, ifølge analyseselskapene, men den amerikanske traveren er stadig nummer tre i markedet.

TEST: Den beste Windows-laptopen

Dell XPS 15

Det har gått en stund siden vi testet en av Dells flotte XPS-er, noe som ikke skyldes manglende interesse fra vår side. Vi har forsøkt lenge og har omsider fått tak i et eksemplar av XPS 15 – en av de råeste 15-tommerne på markedet, som kombinerer mye kraft med en forholdsvis nett konstruksjon.

XPS-maskiner er også kjent for å være lette å oppgradere, i hvert fall minne og lagring, samt at de som regel har et godt utvalg av porter. Du kan fortsatt bytte ut og oppgradere RAM- og SSD-brikkene, men i årets modell har Dell valgt å skrote USB-A-kontakten til fordel for kun USB-C.

Årets modell har tre USB-C-porter, to av dem er Thunderbolt 3, mens den tredje er vanlig USB-C med displayport og mulighet for å lade. Det følger for ordens skyld med en portreplikator i esken, til både USB-A og HDMI, slik at du kan koble til mus, minnepenn og annet tilbehør som bruker vanlig USB.

VENSTRE SIDE: To USB-C med Thunderbolt 3 og Kensington-lås. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VENSTRE SIDE: To USB-C med Thunderbolt 3 og Kensington-lås. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
HØYRE SIDE: USB-C. SD-kortleser og hodetelefonkontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HØYRE SIDE: USB-C. SD-kortleser og hodetelefonkontakt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dell har heldigvis gitt plass til SD-kortskuffen, som vi vet at mange MacBook Pro-brukere savner etter at Apple fjernet den, og hodetelefonkontakt. I tillegg har PC-en Kensington-låsemuligheter.

Design

XPS-serien er blitt kjent den sølvgrå utformingen i metall med svart tastatur og karbonfiber rundt tastaturet. Det ser absolutt bra ut, så det haster ikke akkurat med et ansiktsløft, men det kunne jo vært interessant med en helsvart XPS.

En ting vi savner er et mer markant hakk på PC-en der man vanligvis løfter lokket. XPS har ikke det og det er tidvis litt knotete å få åpnet skjermen.

XPS 15: Premium-PC med stor P. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XPS 15: Premium-PC med stor P. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er uansett ikke helt sant at det ikke er designendringer å spore, for faktisk er det to store nyheter.

Først og fremst har Dell endelig gjort noe med 16:9-formatet på skjermen. På bærbare PC-er føltes det litt lavt og trangt, og det har vært et lite irritasjonsmoment på Dells ellers så solide PC-er.

Nye XPS 15 har 16:10-format – det er tilsvarende hva MacBookene har, og gir mer plass i høyden.

Den andre nyheten er den gigantiske styreflaten Dell har laget plass til nedenfor tastaturet. Her leverer Dell så det monner.

Kun MacBook Pro kan matche denne styreflaten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kun MacBook Pro kan matche denne styreflaten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Berøringsfølsom

Skjermen er for øvrig blant de beste i denne klassen på laptopmarkedet. Vår testmodell har et høyoppløst, berøringsfølsomt 4K-panel, som i 16:10-formatet tilsvarer 3840 x 2400 piksler. De rimeligere modellene leveres med HD-panel.

Bruker du PC-en som spill-PC, vil du nok oppleve at spillinga foregår ved lavere oppløsning, ettersom grafikkortet ikke er beregnet på 4K-spilling.

Panelet har en lysstyrke på 500 nits, og kan samtidig skilte med HDR 400, 100 prosent Adobe RGB- og 94 prosent DCI-P3-fargerom, som kort oppsummert forklarer at dette er en PC-skjerm av ypperste klasse som leverer et godt og naturlig fargebilde.

Merk at skjermen er blank, men har et belegg for å forhindre refleksjoner.

92 prosent av fremsiden er skjerm. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
92 prosent av fremsiden er skjerm. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Og mens vi er inne på skjermen. Den dekker 92 prosent av fremsiden, som betyr at rammen er syltynn.

På andre PC-er med tynn ramme, har vi sett noen kreative løsninger for plassering av kameraet. Huawei går for kamera under en tast på F-raden, mens Dell tidligere har plassert kameraet nedenfor skjermen. Begge deler gir en mildt sagt kjip kameravinkel, men på XPS 15 er den heldigvis plassert der den bør være, nemlig ovenfor skjermen.

Ikke nok med det, Dell har også plassert IR-sensorer der slik at at PC-en støtter sikker ansiktspålogging med Windows Hello. Og ja, den har også fingersensor.

Kamerakvaliteten er helt OK og mer enn godt nok til daglige Teams-møter, men det skader ikke å sitte på et godt opplyst sted.

Og apropos hjemmekontor: Høyttalerne, som er plassert på høyre og venstre side av tastaturet, låter ordentlig godt med god fylde tydelige stemmer.

Mange konfigurasjoner

Som vanlig er Dell sjenerøse med utvalget av konfigurasjoner. I selskapets nettbutikk finner du hele syv modeller, fra innstegsmodellen som i skrivende stund koster 20 795 kroner – da får du en relativt sprek 15-tommer med Intel Core i5-prosessor, 512 GB SSD av NVMe-typen og 8 GB minne.

Den dyreste ligger på 36 660 kroner og kommer med 32 GB minne, 1 TB NVMe-brikke og i9-prosessor, mens vår testmodell har like mye minne og lagring der forskjellen ligger i prosessoren. Testmodellen har en i7-prosessor, og prisen på denne maskinen ligger for øyeblikket på 32 495 kroner.

Men det er ikke de to dyreste XPS-ene du bør vurdere, med mindre du har spesielle behov og ønsker mest mulig ytelse.

OPPGRADERBAR: Trenger du mer minne eller lagringsplass? Kjøp RAM- eller SSD-brikker og installer selv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OPPGRADERBAR: Trenger du mer minne eller lagringsplass? Kjøp RAM- eller SSD-brikker og installer selv. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Innstegsmodellen er absolutt solid, men vi anbefaler minst 16 GB minne. Det du kan gjøre da, er å kjøpe minne utenom og installere selv. Ja, det er forholdsvis enkelt å oppgradere minnet selv på en XPS – du kan også oppgradere SSD-brikka hvis du ønsker det.

Her skiller Dell seg ut fra produsenter som Apple og Microsoft, som er kjent for å gjøre det vanskelig, om i det hele tatt mulig, å bytte ut minne og lagring på sine bærbare PC-er.

Eventuelt kan du vurdere modellen til 23 995 kroner, som har 16 GB DDR4-minne, i7-prosessor og 512 GB SSD-lagring.

Styreflate og tastatur

Som vi nevner under design, er den nye styreflaten massiv og er, sammen med 16:10-skjermen, en kjærkommen nyhet i årets utgave av XPS 15. Størrelsen gjør det enkelt å rulle nedover på nettsider og zoome inn og ut.

I bruk er den også solid og støtter ikke overraskende flerfingergestene i Windows 10. Her har Dell, sammen med både Apple og Microsoft, virkelig satt standarden for hva vi forventer av styreflater i bærbare PC og vi håper at flere følger opp.

Dell XPS 15 har en av de råeste styreflatene vi har brukt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dell XPS 15 har en av de råeste styreflatene vi har brukt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tastaturet er stillegående, har lav vandring og er totalt sett svært komfortabelt å skrive på.

Merkelig nok har Dell sendt oss en tysk utgave, som betyr at Z- og Y-tastene har byttet plass, og Ü er der Å pleier å være, men bestiller du gjennom Dells nettbutikk eller via en norsk forhandler, får du en PC med riktig oppsett.

Ytelse og batteri

Intel Core i7-prossesoren som sitter i 2020-modellen er en i7-10750H med 6 kjerner og 12 tråder og en klokkehastighet på 2,6 GHz. Dette er forresten tiende generasjon Core-prosessor som ble tilgjengelig tidligere i år, så altså ikke ellevte generasjon som blir tilgjengelig på en rekke PC-er i høst.

Den sparker ordentlig i fra seg, og ytelsen er det ingenting å si på, enten du surfer på nett eller redigerer høyoppløste bilder og videoer.

Takket være det integrerte grafikkortet, Nvidia GeForce GTX 1650 Ti, kan du også bruke XPS-en som en spill-PC, men forvent å skru ned på innstillingene i de mer krevende spillene.

Hva batteritid gjelder, tar XPS 15 oss gjennom en hel arbeidsdag og vel så det. Dette avhenger selvsagt mye av bruksmønstret, men i den sedvanlige strømmetesten var ikke batteriet tomt før det hadde gått over 12 timer. Absolutt godkjent!

Konklusjon

Dell er en av de mest respekterte PC-produsentene i verden, og det med god grunn. Selskapets XPS-serie er noe av det ypperste på markedet, og kombinerer høy byggekvalitet og stilrent design med solid ytelse og en skjerm få kan matche.

16:10-skjermen er uten tvil den største nyheten i årets modell, med den enorme styreflaten hakk i hæl.

Dell XPS 15 er forholdsvis slank og liten med tanke på at dette er en 15-tommer, men den veier faktisk over 2 kilo. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dell XPS 15 er forholdsvis slank og liten med tanke på at dette er en 15-tommer, men den veier faktisk over 2 kilo. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er mye å like ved XPS 15 – det meste er faktisk helt topp – men det er greit å være obs på et par ting. For eksempel at den oppleves litt tung. 2 kilo er ikke mye, men den føles tyngre enn andre PC-er i klassen.

Vi vil også nevne grafikkortet, som vi føler Dell kunne ha byttet ut med et kraftigere. Da kunne de potensielt rasket til seg flere spill-PC-kunder, som velger en konkurrent i stedet for.

Kraftig grafikk eller ei, Dell XPS 15 anno 2020 er en av de beste Windows-laptopene du får kjøpt og som vi trygt kan anbefale.

Testresultat

Dell XPS 15 (9500)

– Mange konfigurasjoner
– Minne og lagring kan enkelt oppgraderes
– Endelig 16-10-skjerm
– Solid ytelse
– Gigantisk og fantastisk styreflate
– Windows Hello ansiktsgjenkjenning og fingersensor
– God batteritid

– Litt tung
– Med et litt kraftigere grafikkort kunne dette
– Det kan være litt knot å åpne skjermlokket

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer