TEST: Den endelige brenneren?

Plextors nyeste håndterer alt du trenger av optisk lagring.

Publisert
Sist oppdatert

Optiske drev har spilt forskjellige roller gjennom tidene. Først CD til musikk, så til generell datalagring. DVD-brennerne overtok etter hvert markedet for brennere generelt, men er nå ikke lenger på tronen. Nå er det Blu-ray som er sjef, og det finnes flere modeller av brennerne fra et knippe produsenter.

Allsidige

De fleste Blu-ray brennerne er svært allsidige. De håndterer selvsagt brenning og lesing av Blu-ray, men leser også HD DVD. I tillegg håndteres brenning og lesing av alle varianter av DVD, og tilsvarende for CD.

Dermed nærmer vi oss veis ende for optisk lagring med roterende medier for sluttbrukere, fler-lags Blu-ray kommer først senere i 2008.

Med en BR-brenner i PCen kan du spille alle filmformater, pluss brenne alle typer plater.

Nye versjoner

Plater og brennere har vært gjennom en trang fødsel, det er ikke akkurat kø utenfor databutikkene og BD-R plater finner du ikke sammen med påskegodt på tilbud i dagligvarehandelen.

Dette skyldtes prisnivået på både plater og brennere, men det er nå i ferd med å bli en god del rimeligere. Nye materialer har blitt tilgjengelige, som gjør det mulig å produsere BD-R plater på eksisterende prouksjonsanlegg for DVD, med noen modifikasjoner. Tidligere var det nødvendig med et helt nytt produksjonsanlegg for å kunne produsere BD-R. Dette skal resultere i rimeligere plater. I skrivende stund er prisen for BD-R rundt 80 kroner pr stk.

Det nye formatet er versjon 1.2 og kalles BDR-LTH.

Plextor-brenneren og Verbatim-platene vi har testet her støtter begge dette formatet.

TEST: Den endelige brenneren?
TEST: Den endelige brenneren?
Ytelsestest

I denne testen har vi tatt for oss ren brenning av data. Bruk av Blu-ray brenner i forbindelse med video kommer vi tilbake til ved en senere anledning.

Vi brukte brennerprogrammet fra Ulead som fulgte med brenneren. Dette er et helt kurant brenneprogram som konsentrerer seg om brenning, ikke et utall andre funksjoner.

TEST: Den endelige brenneren?
TEST: Den endelige brenneren?
TEST: Den endelige brenneren?
TEST: Den endelige brenneren?
Et typisk bruksområde for brenning av BD-R er sikkerhetskopiering av data. Bildesamlingen er en god kandidat, og egenprodusert video i råformat er også noe man kan tenke seg å arkivere.

Vi har tidligere sammenlignet bruk av harddisker med brenning av BR-D og resultatet er fremdeles at du skal opp i svært store datamengder før Blu-ray prismessig tar igjen bruk av harddisker.

Men hva med ytelsen?

Vi samlet et knippe filmapper med bilder, video og andre mediedata i en mappe på i overkant av 20 GB (21 034 MB). Så tok vi tiden på brenning av dette til BD-R. Etterpå koblet vi fra brenneren og koblet til vår 500 GB WD MyBook på samme SATA-kontakt og kopierte over de samme filene til harddisken.

  • Blu-ray brenneren brukte 20 minutter og 54 sekunder på jobben.

  • Den eksterne harddisken brukte 9 minutter og 2 sekunder

  • Brenning av 4 GB DVD+R tok 6:12

  • Brenning av CD tok 3:06.
Ytelsen på DVD og CD er altså sammenlignbar med de beste DVD-brennerne, mens brenning av BD-R tar dobbelt så lang tid som kopiering til harddisk.

Prisen på Plextor PX-B920SA ligger rundt 2 800 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer