Test av Netgear Orbi Voice

Test: Denne ruteren er også noe helt annet

Men Orbi Voice er desidert best som ruter.

SMARTHØYTTALER ELLER RUTER?: Med Netgear Orbi Voice får du begge deler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMARTHØYTTALER ELLER RUTER?: Med Netgear Orbi Voice får du begge deler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en mange, mange år med svarte og hvite rutere med store, utstikkende antenner, har det de siste årene kommet flere rutere som ikke gjør seg bort i innredningen i hjemmet.

Et godt eksempel på dette er mesh-ruterne til Netgear i Orbi-serien. De har et enkel og rett design med myke former, som hjelpes av at antennene er integrerte og ikke stikker ut.

Den stygge og kjedelige ruteren er dermed i ferd med å bli en del av interiøret, et møbel om du vil. Og da er det jo opptil produsentene å få mer ut av ruterne enn å «bare» være enkeltstående eller mesh-kompatible.

Netgear Orbi Voice

Det Netgear har kommet opp med en er en mesh-ruter, kalt Orbi Voice, som også er en smarthøyttaler med Amazon Alexa integert. Du spør deg kanskje hva i alle dager du skal med en kombinert ruter og smarthøyttaler, men du har faktisk mange muligheter.

Før vi går mer i dybden på Orbi Voice kan vi se litt på spesifikasjonene:

Orbi Voice
StartsettRuter+satellitt
RuterRBR50
Trådløs standard802.11ac 2 x 2 & 802.11n 2 x 2 MU-MIMO
Teoretiske hastigheter2134 Mbps (867 + 400 Mbps)
Oppgitt dekning300 kvm.
LAN-kontakter3 + 2

Orbi Voice kan kjøpes separat og kobles til ditt nåværende Netgear Orbi-oppsett, eller så kan du kjøpe den i en pakke med ruteren Orbi RBR50, som vi har testet her. Frittstående har ruteren og smarthøyttaleren en startpris på rundt 3.300 kroner, som er 1.300 kroner dyrere enn smarthøyttaleren Sonos One, men rimeligere enn Bose Home Speaker 500 som koster i underkant av 4.000 kroner.

Grunnen til at vi nevner de to modellene, er at vi har sammenliknet høyttalerlyden til Orbi Voice med dem.

Som du sikkert skjønner, er det ingen grunn til å kjøpe Orbi Voice alene hvis du ikke har Netgear Orbi hjemme fra hør, eventuelt har planer om å gjøre det. Ruteren er ubrukelig alene uten andre Orbi-kompiser å knytte seg til.

Snakker ikke norsk

Designmessig skiller ikke Orbi Voice seg betydelig fra de andre mesh-ruterne til Negear. Faktisk er de ganske like, men med to forskjeller. Selve høyttaleren er trukket i et stoff, litt Google Home-aktig,samtidig som det er høyttalergriller rundt hele nederst på enheten.

Høyttaleren har også berøringsfølsomme knapper på toppen slik at du enkelt kan justere volumet eller deaktivere/aktivere mikrofon og stemmeassistenten. En irriterende ting her, er at det er litt forsinkelse mellom volumjusteringen og til høyttaleren følger etter. Som gjør at du fort øker volumet mer enn du ønsker.

Selve oppsettet av Orbi Voice er tilsvarende selskapets andre mesh-løsninger. Du kobler den til strømmen og søker opp ruteren via Orbi-appen. En stort sett smertefri opplevelse, men vi merker at det noen ganger tar litt tid før hovedruter og Voice-satellitten finner hverandre. Du kan for øvrig også sette opp Orbi på PC-en.

Stemmeassistenten setter du opp via appen med å logge inn med Amazon-kontoen din og også å laste ned Alexa-appen til smarttelefonen din. Merk at Alexa hverken snakker eller forstår norsk ennå, så hvis du ønsker å bruke den, må du snakke engelsk eller et annet språk stemmeassistenten forstår.

Orbi Voice og Netgear-ruteren RBR40. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Orbi Voice og Netgear-ruteren RBR40. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Begrenset musikkstøtte

Av støttede musikktjenester er Spotify, Deezer og TuneIn på plass, men Apple Music, Tidal og YouTube Music glimrer med sitt fravær. Greit å være obs på hvis du bruker noe annet enn Spotify.

Vi har i hovedsak brukt den sistnevnte strømmetjenesten og det har fungert like godt som forventet. I Spotify-appen trykker du på flere enheter i avspillingsvinduet og finner Orbi Voice der. Det tar noen sekunder før de kobles sammen, og så strømmer favorittmusikken ut av den kombinerte mesh-ruteren og smarthøyttaleren.

Høyttaleren leverer totalt 35 watt og består av en 3,5-tommers basshøyttaler og en 1-tommers diskanthøyttaler.

I blindtestene vi gjorde, var det Sonos One som totalt sett kom best ut med Bose Home Speaker 500 hakk i hæl. Disse to ligger noen trappetrinn over Orbi Voice og har et varmt og mer balansert lydbilde med mer fylde.

Orbis mangler kommer best til syne når man lytter til vokaltunge låter. Lydbildet føles nesten litt hult, eller hul. Høyttaleren for øvrig EQ slik at du selv kan justere lydbildet, enten via forhåndsprogrammerte innstillinger, men også mer finjusteirng hvis du ønsker det.

Når det er sagt, føler vi at Orbi Voice vil være et ypperlig tilskudd på kjøkkenet for dem som ønsker litt musikk under matlagingen, men også som har litt begrenset nettilkobling der.

Et par ting det er verdt å merke seg ved Orbi Voice som høyttaler: Du kan ikke koble to stykker sammen til et stereopar eller for å spille av samme musikk i flere rom slik du kan med Sonos-systemet og Heos by Denon. På høyttalerdelen fungerer hver Orbi Voice-enhet separat.

Strømming via de støttede tjenestene er også den eneste muligheten til å spille av musikk. Høyttaleren har hverken støtte for Bluetooth eller lyd inn via kabel.

Orbi Voice er trukket i grått stoff, ikke helt ulikt Google Home. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Orbi Voice er trukket i grått stoff, ikke helt ulikt Google Home. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Strålende ytelse

Orbi Voice er helt grei som en smarthøyttaler, men hvordan fungerer mesh-delen? Faktisk ganske bra. Settet har seks interne antenner, to LAN-porter og støtter foreløpig nyeste WiFi 5-standard, som skal sørge for god og stabil hastighet i hele huset. Netgear oppgir at mesh-oppsettet støtter boliger på opptil 370 kvadratmeter.

Vi gjennomførte de samme testene som i mesh-duellen mellom Netgear Orbi RBK23 og Huawei WiFi Q2, som vil si at vi koblet hovedruteren ved modemuttaket mitt i boligen og flyttet litt rundt på mesh-satellitten. I tillegg har vi overført en videofil på 2,2 GB mellom to PC-er for å se hvor raskt det går.

Her er resultatet av hastighetstesten:

Orbi Voice Hastigheter
Loft ned76
Loft opp21
Loft: soverom ned76
Loft: soverom opp21
Stue ned76
Stue opp21
Garasje ned39
Garasje opp21
Megabit per sekund

Som du ser i tabellen, har Orbi Voice-settet noen problemer med å takle en toetasjers enebolig på rundt 200 kvadratmeter. Ytelsen i garasjen er egentlig som forventet med tilfredsstillende hastigheter tatt i betraktning det tykke betongdekket som skiller huset fra garasjen under.

Her er overføringstallene:

Orbi Voice Tid
Loft2 min 21 sek
Loft soverom1 min 27 sek
Stue1 min 25 sek
Garasje9 min 40 sek

Hastighetene er ikke forrykende, men totalt sett betraktelig bedre enn vi fikk med Orbi RBK23 og ikke minst Huawei WiFi Q2-settet, som ikke fikk signaler i garasjen.

Konklusjon

Som ren smarthøyttaler med Amazon Alexa kan vi ikke anbefale Orbi Voice. Det skyldes enkelt og greit at lydbildet ikke svarer til prisen samt det at Alexa ikke støtter norsk enn så lenge.

Men, som en mesh-ruter med innebygget høyttaler gjør Orbi Voice nytten. Enheten dekker store områder, og vår erfaringen er at hastigheten mot Internett er rask og stabil. Høyttaleren er god nok til å brukes på kjøkkenet under matlagingen, og samtidig sørge for god nettverkstilkobling hvis hovedruteren står et stykke unna.

Vi kan anbefale Orbi Voice til deg som ønsker å bygge ut Orbi-nettet sitt med en kraftig satellitt, eller som vurderer å kjøpe et mesh-sett og liker tanken på å få litt ekstra funksjonalitet.

Testresultat

Netgear Orbi Voice

God Wifi-ytelse, enkelt oppsett, flott design, kjekk som kjøkkenhøyttaler.

Ikke supergod lyd, begrenset musikkstøtte, stor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer