Nest Cam Battery

TEST: Dette har vi venta på

Men alt er ikke fryd og gammen med Googles første kamera på batteri.

ENDELIG PÅ BATTERI: Nest Cam Battery er Googles første med integrert batteri. Det gjør plasseringen enklere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ENDELIG PÅ BATTERI: Nest Cam Battery er Googles første med integrert batteri. Det gjør plasseringen enklere. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nest er blitt et kjent selskap i markedet for smart overvåking av hjemmet, og i Norge selger de blant annet overvåkingskameraer og videoringeklokker.

Selv med flere år på baken (de lanserte sitt første produkt i 2011), er det først nå at Nests første kamera med batteri kommer på markedet. Denne uka lanseres Nest Cam Battery i butikk og vi har testet.

Design

Nest Cam Battery er i samme, snøhvite stil som selskapets andre produkter. Kameraet fremstår solid og velbygd. I esken medfølger en det en monteringsbrakett for å feste det til vegg, enten med skruer eller magnetisk, mens en fot selges separat.

Det er utstyrt med både kamera og mikrofon slik at du kan kommunisere med personen som er ved kameraet.

Kameraet er IP54-klassifisert, som betyr at det tåler kraftig regn, og du står derfor fritt til å sette det opp hvor du vil utendørs.

Ellers tåler det temperaturer ned til 20 minus og opptil 40 plussgrader. Merk at det kan lagres ved kaldere og varmere temperaturer.

Prisen er 2299 kroner for ett kamera og 4199 kroner for en topakning.

Ladekabel på én meter følger med, men værbestandig utekabel selges separat. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ladekabel på én meter følger med, men værbestandig utekabel selges separat. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppsett

Mens Nest-brukere tidligere har brukt den forholdsvis solide og oversiktlige Nest-appen for å styre Nest-kameraer og -brannvarslere, jobber Google nå med å fase ut den til fordel for Google Home-appen.

Fremover skal alt av Nest- og Google-produkter samles under Google Home, som vil fungere som selskapets smarthussentral.

Det innebærer at du må migrere Nest-kontoen din til en Google-konto, og logge på med en Google-konto.

En festeplate skrus fast til veggen. Deretter kan du feste foten og kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
En festeplate skrus fast til veggen. Deretter kan du feste foten og kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Selve oppsettet av Nest Cam Battery gjøres i Home-appen og er veldig enkelt. Trykk på pluss-tegnet i Home-appen og skann QR-koden på kameraet. Selve prosessen tar kanskje et kvarter, inkludert installert av ny programvare.

Et lite aber er at du i skrivende stund kun kan bruke Nest Cam Battery med mobil eller nettbrett. Google Home har dessverre ikke en egen nettportal.

Under prosessen velger du hvilket rom du ønsker å knytte kameraet til og får veiledning om hvordan du skal feste det på vegg.

I esken medfølger både skruer og plugger, til mur- og gipsvegg, men du kan også feste kameraets base, som har en kraftig magnet, til metall. For å slippe å lage skruehull i den forholdsvis nye boden, festa vi Nest Cam Battery på reolen i metall, og der sitter det godt.

Det andre kameraet – vi fikk tilsendt en topakning – skrudde vi opp i carporten.

Nest Cam Battery festes magnetisk til foten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nest Cam Battery festes magnetisk til foten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Google Home

På hovedskjermen i Google Home har du oversikt over alle enhetene og rommene dine, og i tillegg til Googles egne smartprodukter, kan du også koble til Philips Hue, Yale Access, Mi Home, SmartThings og Bosch Home Connect, for å nevne noen.

PS. Selv om du kan koble andre tjenester til Google Home, er enn så lenge ikke mulig å koble Nest Cam Battery til andre smarthussystem.

Trykker du på et Nest Cam Battery får du opp en direktevisning, avhengig av modus. Har du koblet til med kabel og satt opp direktevisning, får du umiddelbart tilgang til videostrømmen, men du kan også sette opp kameraet på andre måter.

For eksempel at det kun skal filme når du er borte. Her kan systemet bruke mobilen din eller bevegelsessensorene til Nest Protect for å detektere om noen er hjemme, og setter automatisk til borte når mobilen din er ute av sonen eller at Protect ikke merker noen bevegelse – alt etter hvordan du har satt det opp.

Kameraet kan automatisk veksle mellom hjemme og borte basert på mobillokasjon og sensorer som for eksempel Nest Protect.
Kameraet kan automatisk veksle mellom hjemme og borte basert på mobillokasjon og sensorer som for eksempel Nest Protect. Vis mer

En annen mulighet er at kameraet kun skal filme når det merker bevegelse. Det kan være i hele kamerasonen, eller i en gitt aktivitetssone.

I testperioden har jeg satt det opp slik at det kun filmer ved bevegelse i boden, altså når døren åpnes, mens i carporten kun når det er bevegelse innenfor min del. Dette fordi jeg deler carport og vei ut med flere, og for å ikke krenke deres privatliv – de har sagt ja til at jeg kan ha kamera der – filmer det kun når det fanger opp bevegelse innenfor gitt sone.

Et eksempel på hvordan aktivitetssoner kan settes opp.
Et eksempel på hvordan aktivitetssoner kan settes opp. Vis mer

I videoene som dere kan se lenger ned, har jeg riktignok aktivert direktevideo for å vise mest mulig av videokvaliteten.

Merk at for direktevideo må du ha koblet til strømkabel. I topakningen medfølger det én ladekabel (én meter), som er ment for innendørsbruk. Værbestandig utekabel kommer i lengder på 5 og 10 meter og selges separat. Prisen er henholdsvis 390 og 440 kroner.

Ikke helt sømløs overgang

Overgangen til Home-appen har ikke vært helt uproblematisk. Mye av problemet er at det ikke er helt enkelt å skjønne hvor du skal trykke for å endre på ting.

For eksempel virker det naturlig at kjente fjes og lydvarsler skal ligge under henholdsvis video og lyd under innstillinger, men i stedet ligger det under hendelser-fanen.

En ting vi virkelig savner, er å sette opp tidsplaner for video, som er standard på andre overvåkingskameraer vi har testet. Dermed er det ikke mulig å velge at kameraet kun skal filme om natten, som er et bruksmønster vi foretrekker.

Mer fornøyd med er vi med hvordan varsler kan settes opp og om vi vil varsles ved generell bevegelse, når kameraet oppdager mennesker, dyr og biler, som vi stort sett fungerer godt.

Varslene kommer også rimelig umiddelbart i det kameraet oppdager bevegelse, men ulempen er at det ofte tar litt tid – vi har opplevd 5–10 minutter – til opptaket blir tilgjengelig i hendelsesloggen slik at du kan se hvorfor du ble varslet. Flere minutter er i overkant, og mye tregere enn konkurrentene.

Grønt lys indikerer at videoopptak er aktivt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Grønt lys indikerer at videoopptak er aktivt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Krever abonnement

Abonnementstjenester er blitt normen for dagens teknologiprodukter og du kommer nesten ikke utenom. Nest selger et Nest Aware-abonnement som gir deg ytterligere funksjoner som gjenkjenning av kjente fjes og videologg i 30/60 dager.

Uten abonnement er det maksimalt tre timer med videoklipp. Ønsker du mer er du nødt til å bla opp:

Kjente fjes er med i et Nest Aware-abonnement.
Kjente fjes er med i et Nest Aware-abonnement. Vis mer

Kamerakvalitet

Nest Cam Battery er utstyrt med et kamera som kan filme i inntil 1080p med 30 bilder i sekundet. Det har støtte for HDR, også i nattmodus, men det har ikke fargesyn.

Totalt sett er vi godt fornøyde med videokvaliteten til Nests overvåkingskamera. Som du kan se i videoen under, er videokvaliteten i dagslys faktisk veldig god. Viktigst av alt er at det fanger opp ansiktene godt, noe det gjør.

Som forventet er ikke kvaliteten like god når det er mørkt ute. Det skyldes nok mangelen på fargesyn, men IR-kameraet gjør en god jobb. Under kan du se en videosnutt av kameraet i aksjon på kveldstid. Her registrerte kameraet faktisk ansiktet til undertegnede korrekt.

Det får riktignok litt hjelp av taklysene som skrur seg på etter hvert, men likeledes er kamerakvaliteten god både før og etter lysene slår seg av.

NEST CAM BATTERY: Slik er videokvaliteten i mørket. Vis mer

Uansett kan det være lurt å plassere kameraet i nærheten av lyskilder. Det hjelper kameraet om natten og en lampe som slår seg på bevegelse, har forhåpentligvis en viss skremselsfaktor for potensielle tyver.

Batteri

En ting som er vanskelig å si noe på, er batteritiden. Det avhenger helt av bruk og hvordan du har satt opp kameraet.

Ifølge Google er det inntil tre måneder mellom hver lading. Bodkameraet, som kun er satt opp til å fange opp bevegelse og filme når statusen er satt til borte, har 73 prosent batteri igjen – det ble ikke ladet opp fullt da vi begynte testingen – med estimert 4 måneder gjenstående batteritid.

Setter du opp hyppigere bruk, må du forvente nedgange i batteritiden, men alt i alt virker den solid.

Ladetiden er for øvrig på rundt fem timer.

Konklusjon

Endelig har Nest et overvåkingskamera som går på batteri – det gjør det enklere med plassering. Strømkabel, for kontinuerlig videoopptak, følger også med i esken, men kabelen er litt kort.

Batteritiden er på rundt tre måneder, avhengig av bruk, som må sies å være mer enn godkjent.

Bildekvaliteten, dag som natt, er også godkjent og vi syns spesielt at «kjente fjes»-funksjonen fungerer godt.

Overgangen fra Nest- til Google Home-appen krever litt tilvenning og vi savner funksjoner som tidsplan, men Home-appen fremstår totalt sett som oversiktlig å god.

Appen varsler fort om bevegelse, men det tar altfor lang tid til videoen faktisk er klar til å vises – dette gjelder når man ikke har på kontinuerlig videoopptak – noe som Google bør ordne.

Ellers er det verdt å merke seg at du trenger et abonnement for fullt utbytte av kameraets muligheter, for tre timer gratis videologg kan bli litt i minste laget.

Testresultat

Nest Cam Battery

– Både batteri- og strømdrift gjør det enklere med plassering
– Totalt sett god bildekvalitet dag og natt
– Kan brukes både utendørs og innendørs
– Enkelt å montere
– Flere smarte funksjoner
– God ansiktsgjenkjenning (krever abonnement)

– Ikke mulig å sette opp tidsplaner
– Kan kun styres via mobil/nettbrett
– Ikke fargesyn når det er mørkt – kun IR
– Kun tre timer gratis videolagring
– Fullt utbytte krever abonnement

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer