Lenovo ThinkPad X1 Nano

TEST: Drømme-laptopen for kontoret

Hvis du, eller jobben, tar deg råd til det.

LENOVO THINKPAD X1 NANO: Lenovo utvider ThinkPad X1-serien med den tynneste og letteste modellen hittil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LENOVO THINKPAD X1 NANO: Lenovo utvider ThinkPad X1-serien med den tynneste og letteste modellen hittil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

I fjor startet Apple et aldri så lite kappløp, om vi kan kalle det det, i PC-bransjen, med lanseringen av M1-brikka i MacBook Air, MacBook Pro og Mac mini.

Det Microsoft og flere PC- og brikkeprodusenter har forsøkt på i flere år, nemlig å få Windows 10 til å kjøre godt på ARM-plattformen, fikk et realt slag i siden da Apple leverte fra dag én med de nye Mac-ene drevet av M1-brikka.

Mange er av den oppfatning av at ARM er fremtiden for PC-bransjen, og brikkesettene har blant annet den fordelen at de er mer strømgjerrige enn de tradisjonelle prosessorene til AMD og Intel. I tillegg viser det seg at Apple M1 også leverer så det holder på ytelse.

Men kan resten av PC-bransjen slå tilbake? Lenovo ThinkPad X1 Nano er blant Intels svar Apples fremmarsj.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Den nye ThinkPaden er spesiell på flere områder. Ikke bare er den lett som en plett med sine 907 gram, den har også:

  • 16:10-skjerm, som er uvanlig på en ThinkPad
  • Dolby Atmos-lyd
  • Dolby Vision-panel
  • nyere teknologi som Thunderbolt 4 og WiFi 6

... og den drives av Intels spennende Intel Evo-plattform. Mer om den senere.

ThinkPad X1 Nano både ser og oppfører seg som for eksempel X1 Carbon. Den er bygget i et matt svart chassis i karbonfiber og har den ikoniske ThinkPad-logoen på topplokket.

Den samme logoen finner du nedenfor tastaturet, som er i kjent ThinkPad-stil, mens den kjente røde TrackPoint-musepekeren som vanlig omkranses G, H og B på tastaturet.

Lyd ut/inn og Thunderbolt 4 er det X1 Nano har av kontakter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lyd ut/inn og Thunderbolt 4 er det X1 Nano har av kontakter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I ramma over skjermen har Lenovo plassert en kamera og IR-sensorer for ansiktspålogging med Windows Hello, og en kjekk bryter for å skjule kameraet.

Forskjellen mellom Nano og nevnte Carbon blir tydelig når du løfter på nykommeren. Som nevnt over veier den drøyt 900 gram. Til sammenlikning veier MacBook Air rundt 1,3 kilo, og forskjellen er betydelig.

Nano har også 16:10-skjerm, og har du lest PC-tester på Dinside de siste årene, vet du at vi foretrekker 16:10 og 3:2 fremfor 16:9, som føles for lavt og trangt.

Ellers er ThinkPad X1 Nano utstyrt med to Thunderbolt 4-kontakter, en SIM-kortskuff for mobildata og en kombinert kontakt for hodetelefoner og mikrofon. Og det er egentlig det.

ThinkShutter og personsensor

Som vanlig er det mye fokus på sikkerhet når Lenovo introduserer en ny ThinkPad. Vi har allerede nevnt sikker pålogging med Windows Hello og kamerasvitsjen Lenovo har døpt ThinkShutter, og PC-en har også en fingersensor.

En annen, nyttig funksjon er at IR-kameraet kan oppdage om en person sitter ved PC-en. Når du forlater PC-en låses den automatisk og skjermen skrus av.

Kamera, IR-sensor og skyvebryter for kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kamera, IR-sensor og skyvebryter for kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er spesielt nyttig i kontorlandskap. Da vi faktisk hadde noe annet enn hjemmekontor, la jeg ofte merke til at kollegaer gikk fra dataen sin uten å låse den, noe jeg selv aldri kunne funnet på å gjøre.

Med Lenovos «Human-presence detection» trenger du ikke å tenke på det. For skjermen skrus automatisk på når kameraet registrerer er på plass igjen. Har du også satt opp Windows Hello, skannes ansiktet ditt samtidig og du logges inn på sekunder.

For vår erfaring er at det funker som annonsert. Vi sitter ved PC, går fra den og skjermen slås av og PC-en lås. Vi kommer tilbake og skjermen slås på og Windows Hello registrerer ansiktet automatisk.

Dolby Vision-panel

Lenovo har hatt et tett samarbeid med Dolby under utviklingen av X1 Nano, for i tillegg til Atmos-sertifiserte høyttalere, har også PC-en også Dolby Vision-panel.

Dolby Vision er et alternativ, eller en konkurrent om du vil, til den åpne HDR10-standarden. Og, som HDR, leverer Dolby Atmos dypere farger og mer kontrast mellom det lyset og mørke.

Den 13-tommer store skjermen har en oppløsning på 2160 x 1350 piksler og har en lysstyrke på 450 nits. Lysstyrken avslører at du ikke får fullt utbytte av hva Dolby Vision-teknologien har å by på – den krever mer lyssterke paneler – men skjermen til ThinkPad X1 Nano er uansett flott å se på, og spesielt filmer gjør seg godt på HDR-panelet.

Skjermen er også matt, som gjør at den slipper unna de verste refleksjonene som blanke skjermer ofte plages med.

ThinkPadene er bygget for å tåle røffe forhold. Deriblant norske vintre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ThinkPadene er bygget for å tåle røffe forhold. Deriblant norske vintre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

God ytelse og strålende batteri

Så kanskje over til det mest interessante. Nemlig ytelsen.

ThinkPad X1 Nano drives av Intels spennende Tiger Lake-brikkesett og er Intel Evo-sertifisert, som innebærer at PC-en har en god kombinasjon av ytelse og batteritid, rask oppvåkning fra hvilemodus, WiFi 6 og Thunderbolt 4.

Prosessoren i vår testmodell drives av en i7-prosessor (1160G7) som har 4 kjerner og 8 tråder. Du kan også konfigurere den med i5-prosessor, hvis du ikke trenger maksimal ytelse.

Geekbench-tester viser at M1-brikka i MacBook Air er hakket hvassere enn i7-brikka til Intel, men i praksis merker du så å si ingenting til det. Kaldstart er Lenovoen overlegen og du er inne i Windows 10 på sekunder, mens MacBook Air nærmer seg minuttet. Men fra hvilemodus, er Air noen sekunder raskere igjen.

Grunnen til at vi sammenlikner med MacBook Air, en PC som er flere tusenlapper rimeligere enn ThinkPad X1 Nano, er at det er den M1-maskinen vi har testet og det er samme brikke som sitter i dyrere MacBook Pro.

Bruker du i hovedsak X1 Nano til jobb eller studier, med mye nettsurfing, jobbing i Word, Excel eller OneNote, musikk- og videostrømming og liknende, leverer ThinkPad X1 Nano så det holder.

Den har også Intel Xe-grafikk, men ikke forvent deg at du kan spille de mest krevende spillene med detaljnivået på ultra. Husk at først og fremst er dette en jobb-PC, men du vil også kunne kose deg med for eksempel «Minecraft» mellom slagene.

Men hva med batteriet? Joda, også her leverer Lenovo varene. Med variert bruk kommer vi gjennom en arbeidsdag på åtte timer, og vel så det. Faktisk nærmer det seg ti timer med bruk før laderen kaller.

Og lading går for øvrig unna. I esken medfølger en 65-watts lader som tar PC-en fra 0 til 80 prosent på en time.

Tastatur og styreflate

Lenovo har i lang tid vært kjent for sine solide ThinkPad-tastaturer – de selger også eksterne du kan koble til den stasjonære PC-en din. Tastaturet på X1 Nano er selvsagt intet unntak.

Det har litt lavere vandring enn på ThinkPad X1 Carbon, noe jeg innbiller meg at skyldes den slanke utformingen til Nano.

Uansett, det er komfortabelt å skrive på og responderer raskt på ethvert trykk, samtidig som det også er relativt stillegående.

Vær dog obs på at Lenovo fortsetter trenden der Fn- og Ctrl-tastene er byttet om nederst til venstre på tastaturet. Neppe et problem for dem som lever fast i ThinkPad-sfæren, men for andre er det rimelig uvant.

Du kan uansett bytte om, dersom du ønsker det.

Styreflaten synes vi er liten, spesielt hvis vi sammenlikner med MacBook Air og Pro, men den leverer varene.

Du vet det er en ThinkPad når ... Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du vet det er en ThinkPad når ... Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Men er totalpakka verdt prisen på 25 000 kroner? Nja. Det er ingen tvil om at prisen er høy, kanskje for høy, men kombinasjonen av byggekvalitet, vekt, ytelse, batteritid, tastatur, skjerm og kjekke ekstra funksjoner, gjør at vi uansett triller terningkast fem Lenovo ThinkPad X1 Nano.

Samtidig står prisen øverst på minussiden. Du får mer ytelse andre steder for billigere penge, men husk at også MacBook Pro med 16 GB minne og 512 GB lagring koster rundt det samme. Og veier langt mer.

Den ander tingen som trekker litt ned, er utvalget av kontakter. To USB-C-kontakter, Thunderbolt 4 sådan, kan være litt knapt for mange, og for dem blir det nok frem med en portreplikator dersom de går for ThinkPad X1 Nano.

Testresultat

Lenovo ThinkPad X1 Nano

– God ytelse og batteritid
– Velbygd
– Flere, smarte sikkerhetsfunksjoner
– Solid skjerm
– Blant de beste laptoptastaturene på markedet

– Prisen
– Få porter
– Fingeravtrykkmagnet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer