Nye MacBook Air

Test: En liten revolusjon

Nå har konkurrentene all grunn til å skjerpe seg.

MACBOOK AIR: Foto: Apple treffer blink på første forsøk, og vi digger det! Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK AIR: Foto: Apple treffer blink på første forsøk, og vi digger det! Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange, inkludert undertegnede, trodde det var slutten for MacBook Air da Apple i 2015 introduserte MacBook 12", som på mange måter virket som en spirituell arvtaker til den populære Air-serien.

Ikke bare var den slank og liten, den hadde også en mer moderne design enn Air, som dro litt på årene i hvert fall hva det ytre gjelder.

Men populære Air forsvant ikke, og i 2018 nærmest relanserte Apple en ny modell som tok med seg designspråket fra 12-tommeren, og resultatet var svært positivt.

Året etter var det slutt for MacBook 12. Kundene hadde valgt Air.

MacBook Air M1

Mens MacBook Air 2018 var en stor oppgradering, er 2020-modellen likeså. Ikke på utsiden, der er mye av det samme, foruten at det problematiske butterfly-tastaturet er byttet ut med et bedre, med ett stykke aluminium frest ut til et lekkert chassis.

Designlikheter innebærer også at nye MacBook Air har forholdsvis tykke skjermkanter, spesielt sammenliknet med alternativene i Windows-leiren, som har barbert rammen en god del mer enn Apple.

INTET NYTT: Designen er den samme, for den største nyheten finner du på innsiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
INTET NYTT: Designen er den samme, for den største nyheten finner du på innsiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er uansett på innsiden den viktigste nyheten sitter. Den heter M1, og er Apples første ARM-brikke for sine PC-er.

For hvermansen høres det kanskje ikke så interessant og spektakulært ut – ting man ikke kan se gjør sjelden det – men det er en aldri så liten revolusjon.

Ikke det at Apple har utviklet en slik brikke, det er de ikke alene om, men det er det at den er så rask og fungerer så bra, som gjør det hele så imponerende.

Mer om det litt lenger ned i testen.

Konfigurasjoner

MacBook Air starter på 12 790 kroner. Dette er modellen med M1-brikka, 8 GB arbeidsminne og 256 GB lagringsplass, og det er nettopp den vi har testet.

Du kan også utvide minnet og lagringsplassen (før du kjøper). Dobler du til 16 GB minne, må du ut med 2500 kroner ekstra. Ønsker du bedre lagringsplass, 512 GB er neste steg, er prisen også 2500 kroner ekstra.

Hvis valget står mellom dobling i lagring eller minne, hadde vi nok valgt å øke til 16 GB minne for bedre fleroppgavekjøring. Mange av filene kan uansett dyttes opp i nettskyen, men når det er sagt, kjører MacBook Air overraskende godt på 8 GB minne.

HJEMMEKONTOR: Vi tok med MacBook Air ut for å ta bilder siden det lysforholdene innendørs er dårlige. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HJEMMEKONTOR: Vi tok med MacBook Air ut for å ta bilder siden det lysforholdene innendørs er dårlige. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Flott skjerm, men

Skjermen har et Retina-panel med en oppløsning på 2560 x 1600 piksler, som er mer enn godkjent, og som leverer naturlige, skarpe og sterke farger.

Apple har i lang tid vært kjent for sine flotte laptopskjermer og MacBook Air er intet unntak.

Med støtte for iOS-apper og et operativsystem som beveger seg stadig i retning iOS-plattformen, hadde det ikke vært så dumt med berøringsfølsom skjerm på MacBook Air, men enn så lenge virker det som at Apple ikke helt ser nytten med det.

iOS-støtten er i skrivende stund så som så, og du vil nok oppleve det som mer knot enn glede nå i starten.

TYKK: Her kan dere gjerne krympe rammen litt, Apple. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TYKK: Her kan dere gjerne krympe rammen litt, Apple. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Apple skryter forresten av skjermen og skriver at «glasset går helt ut til kanten av kabinettet», men er det noe vi ønsker er det at selve skjermen går helt ut i kanten, noe som ville gitt PC-en et mer stilrent design.

«Kun» to

Som så vidt ble nevnt over, er ikke MacBook Air anno 2020 en designrevolusjon, og ser mer eller mindre ut som hvilken som helst MacBook som er lansert de siste årene.

På godt og vondt. MacBookens stellargrå design (du får den også i gull og sølv) holder seg godt og er kanskje den mest velbygde laptopen på markedet, men spesielt skjermrammen kunne ha vært litt smalere.

En ting du vil merke deg, er at denne PC-en er vifteløs, som er en av fordelene med ARM-brikkene – de er ikke like avhengige av vifter som prosessorene til AMD og Intel.

Samtidig kan jeg påpeke at det selvsagt finnes vifteløse PC-er med Intel-brikker, men de er ikke like kraftige som M1-brikka til Apple, og at MacBook Pro M1 faktisk har vifte, men den er til for å sørge for at PC-en kan kjøre i lengre tid med høy last uten at maskinen blir for varm.

En annen ting du sikkert vil legge merke til, er at MacBook Air kun har to USB-C-kontakter. Bruk av «kun» er nok litt subjektivt her og for mange holder det i massevis med to USB-kontakter, men skal du koble PC-en til skjerm, lader og kanskje en ekstern SSD, blir det fort litt snaut med kun to porter.

KUN TO: MacBook Air har to Thunderbolt-kontakter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KUN TO: MacBook Air har to Thunderbolt-kontakter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
LYD: Minijacken er fortsatt på plass. Enn så lenge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LYD: Minijacken er fortsatt på plass. Enn så lenge. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Apple M1

Alt handler uansett om Apple M1 i nye MacBook Air.

Kort fortalt er M1-brikka bygget på samme teknologi som sitter i nettbrett og mobilen din. Fordelen til ARM-brikker kontra de tradisjonelle prosessorene fra AMD og Intel, er at de er mer strømgjerrige og har mindre varmeutvikling, som gjør at produsentene kan lage mindre enheter med bedre batteri.

Ulempene, frem til nå, er at de ikke er like kraftige som AMD- og Intel-motpartene, samtidig som programmene må skrives om for å støtte ARM-plattformen.

For å ta den første ulempen først. Den er historie. Apple M1 står ikke tilbake for laptopbrikkene til AMD og Intel, og i tilfeller overgår den også konkurrentene.

Det er stort. For nå produserer Apple bærbare som har minst like god ytelse, men samtidig mye bedre batteritid enn konkurrentene.

Og det er ikke bare app-opplevelsen som er god. Alt fra å åpne lokket og se skjermen skru seg øyeblikkelig på eller navigere rundt i macOS, er stort sett en fornøyelse uten mye, om noe, venting. Helt solid, Apple!

Laster du ned Chrome kan du velge hvilken versjon avhengig av Macen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laster du ned Chrome kan du velge hvilken versjon avhengig av Macen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Den andre ulempen har vært appstøtte og ytelse. Også dette har Apple løst særdeles godt. Apper som er bygget for ARM, omtales som Universal, som for eksempel Photoshop (beta), Google Chrome og Apples egne apper, kjører like glatt som varm kniv gjennom smør.

Andre apper, som er bygget for Intel-Mac-ene og ennå ikke er optimalisert for M1-brikka, kjøres gjennom en emulator, kalt Rosetta 2, som oversetter instruksjonene slik at M1-maskinene kan kjøre dem.

Rosetta 2 er tilgjengelig i macOS Big Sur, som du kan lese mer om her, og første gang du starter en Intel-app, blir du bedt om å laste ned og installere funksjonen, som er gjort på sekunder.

Intel-app? Først må du installere Rosetta.
Intel-app? Først må du installere Rosetta. Vis mer

Disse appene kjører faktisk skikkelig bra og som oftest tenker vi ikke over at det ligger en emulator i bunn. Dog har vi i løpet av testperioden opplevd litt ustabilitet og apper som krasjer. Men alt i alt leverer Apple en solid opplevelse og dette er bare starten.

Du kan selv sjekke hvilke installerte apper som er Universal eller Intel ved å trykke på Apple-symbolet, Om denne maskinen, velge Systemrapport og rulle ned til Programmer under Programvare.

For en batteritid

Apple leverer ikke bare på ytelse på første ARM-forsøk, de leverer også på batteritid, uten at vi når de ekstreme tallene Apple opererer med.

For MacBook Air skriver selskapet 18 timer kontinuerlig avspilling av HD-video fra Apple TV-appen – vi har klart 12 timer – og 15 timer med vanlig bruk.

MacBook Air M1 tar oss gjennom en arbeidsdag på 8 timer og vel så det, uten at det er i nærheten av å ta frem laderen. Skrur du ned på lysstyrken og ikke presser laptopen for mye, kan du fort klare to dager uten laderen.

Vi merker dog at batteritiden avhenger mye av appene du bruker og at spesielt Intel-appene tar et større jafs av batterikaka enn for eksempel Apples ARM-optimaliserte apper. Så bruker du mye programvare som ikke er av typen Universal, vil du nok oppleve svakere batteritid.

MACBOOK AIR: Apples bærbare har en tidløs og lekker design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK AIR: Apples bærbare har en tidløs og lekker design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Tastatur og styreflate

Etter et lass med klager, søksmål og et reparasjonsprogram, valgte Apple å skrote det trøblete butterfly-tastaturet til et fordel for et nytt og så langt mer pålitelig.

Tastaturet er stillegående, og med lav vandring er det en fryd å skrive på der tastene gir god respons på hvert klikk.

Jeg bruker ofte Lenovo ThinkPad X1 og Microsoft Surface Laptop som gullstandarden på laptoptastatur, men MacBook fortjener også en plass høyt der oppe.

MACBOOK: Tastaturet er en fryd å skrive på, men lysstyrken får du ikke justert fra tastaturet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MACBOOK: Tastaturet er en fryd å skrive på, men lysstyrken får du ikke justert fra tastaturet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det gjelder også styreflaten, hvor Apple kanskje er i en klasse for seg. Den er sabla god og det vet alle som har brukt en MacBook, og mer er det kanskje ikke å si.

Merk deg for øvrig at MacBook Air ikke har Touch Bar. Ønsker du det, er det MacBook Pro som gjelder. Til gjengjeld har den Touch ID for sikker, biometrisk pålogging og autentisering.

Få selskaper leverer en like god tastatur- og styreflatekombo som Apple. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Få selskaper leverer en like god tastatur- og styreflatekombo som Apple. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Alternativer

Er det Mac som gjelder, er det eneste alternativet MacBook Pro.

Er du også åpen for Windows, kan vi nevne både Huawei MateBook X og Microsoft Surface Laptop 3, som er i rundt samme prisklasse som MacBook Air, og er to solide PC-er.

Og apropos Windows: I skrivende stund kan du ikke (offisielt) kjøre Windows 10 på MacBook Air M1. Boot Camp støttes ikke. Apple sier det kan bli mulig, men at det er opp til Microsoft.

Vi har forresten allerede sett eksempler på at Windows 10 kjører på en MacBook med M1-brikke, så at muligheten er der, er det ingen vil om.

WINDOWS: Nei, Boot Camp fungerer ikke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS: Nei, Boot Camp fungerer ikke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Apple har fått til det Microsoft, Qualcomm og PC-produsentene så langt ikke har lykkes med: å levere en solid ARM-opplevelse på laptoper.

MacBook Air er på den måten en liten revolusjon med stikkord som god ytelse, lavt strømforbruk og solid batteritid.

Det er ikke ofte det kan sies, men til denne prisen får du neppe noe som kan matche MacBook Air på ytelse, batteritid og byggekvalitet.

Samtidig kan det påpekes at alt ikke er helt rosenrødt. Ytelsen i appene som ikke er optimalisert for ARM-plattformen er foreløpig så som så, MacBook Air har kun to USB-C-porter og kameraet ikke er noe å skrive hjem om.

Testresultat

MacBook Air (M1)

- Overraskende rask
- God byggekvalitet
- Enestående batteritid
- Tastatur og styreflate i toppklassen
- Helt stillegående og lite varmeutvikling

- Litt problemer med ikke-optimaliserte apper
- Dårlig kamera
- Støtter ikke Boot Camp
- Kun to USB-C-porter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer