Google Nest WiFi

TEST: Enklere blir det ikke

Nest WiFi er endelig på plass i Norge, og vi har testet.

NEST WIFI: Hvis du er ute etter et trådløst mesh-nettverk med god ytelse og rekkevidde og som er enkel i bruk? Da bør du vurdere Nest WiFi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NEST WIFI: Hvis du er ute etter et trådløst mesh-nettverk med god ytelse og rekkevidde og som er enkel i bruk? Da bør du vurdere Nest WiFi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Google i 2017 for første gang lanserte mesh-settet Google WiFi i Norge, merket vi stor interesse blant våre lesere, selv om vi ikke gav produktet toppkarakter i vår test.

Under et arrangement i oktober i fjor viste Google frem neste utgave av mesh-satsingen. Navnet var endret til Nest WiFi, da Nest er Googles samling av smarthusprodukter under samme paraply.

Nest WiFi

Startsett: To og tre bokser
Trådløs standard: 802.11ac. Hovedboks: AC2200, satellitt AC1200
Teoretiske makshastigheter: 867 mbps over 5 GHz og 400 mbps over 2,4 Ghz
Antenner: 4 stk interne pr enhet
Porter: 1 stk gigabit LAN-port, 1 gigabit WAN-port
Veiledende pris: 3.790 kroner

Ventetiden har vært lang, men nå er omsider Nest WiFi klar for norgeslansering.

Maskenett

For å ta en kort introduksjon til mesh-nett, eller maskenett som det heter på norsk, fungerer det slik:

Istedenfor å ha én trådløs ruter, har du i stedet to, tre eller enda flere små bokser (noder), plassert rundt på strategiske steder i boligen. Nodene er små og runde, uten eksterne antenner, og dermed langt mer plasseringsvennlig enn tradisjonelle rutere, som ikke alltid er like pene å se på.

Avhengig av hvor i boligen du befinner deg, skal dingsene dine automatisk koble seg til den noden som har best signalstyrke.

Nest WiFi kommer i hovedsak i pakker på én, to og tre bokser. Her er de veiledende prisene:

  • Nest WiFi-ruter: 1790 kroner
  • Nest WiFi-satellitt: 1690 kroner
  • Nest WiFi-ruter og satellitt: 2790 kroner
  • Nest WiFi-ruter og 2 satellitter: 3990 kroner

Vi har testet sistnevnte, nemlig settet med én hovedenhet og to ekstra satellitter, som har en oppgitt rekkevidde på rundt 500 kvadratmeter hvis de er satt opp optimalt i forhold til hverandre. Settet med to bokser har en oppgitt rekkevidde på rundt 210 kvadratmeter.

Blant nyhetene frister Google med bedre rekkevidde, høyere hastigheter og ikke minst integrerte smarthøyttalere. De to satellittene har nemlig høyttalere som skal yte på høyde med smarthøyttaleren Nest mini, som du kan lese test av her. Vår erfaring er at Nest WiFi spiller overraskende godt størrelsen tatt i betraktning, og gjør seg spesielt godt som kjøkken- eller soveromshøyttaler.

I tillegg er Nest WiFi bakoverkompatibelt slik at du kan koble satellittene til ditt nåværende Google WiFi-oppsett.

Nest WiFi

Google har oppdatert designet på nyheten. De er litt mindre og har avrundet form nederst og øverst. Vi liker designet veldig godt, den diskré lysringen nederst gir Nest WiFi en ekstra piff, og setter pris på at boksene er solide og velbygde.

Lyset kan du for øvrig slå av, eller sette til en viss lysstyrke om natten.

Hovedruteren har to ethernet-kontakter - én for tilkobling mot modemet og den andre en LAN-kontakt - men satellittene har ingen. Det gjør Nest WiFi litt mindre aktuell for dem som er avhengig av flere LAN-kontakter.

Satellittene har derimot innebygde mikrofoner for Google Assistant og, som nevnt over, høyttalere med blant annet støtte for Spotify Connect.

NEST WIFI: Satellitten til venstre har fire mikrofoner og integrert høyttaler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NEST WIFI: Satellitten til venstre har fire mikrofoner og integrert høyttaler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppsett

Noe du vil merke ved oppsettet, er at Google WiFi er feil app å laste ned. Jeg gjorde tabben selv, for det er Google Home-appen som er den riktige. Men interessant nok må du bruke Google WiFi-appen for enkelt avanserte innstillinger.

Har du satt opp et mesh-sett i nyere tid, vil det ikke være noe nytt med Nest WiFi. Du kobler hovedruteren i modemet og til strømnettet og følger anvisningene på skjermen, som blant annet innebærer å skanne en QR-kode på hver boks du legger til. Deretter velger du hvilket rom hver boks befinner seg i, og kan velge navn og passord på nettverket.

Hele prosessen er gjort på noen minutter.

Dessverre satt vi helt fast ved oppsett av Google Assistent, vi kom rett og slett ikke videre i prosessen. For undertegnedes del er ikke det så farlig, jeg bruker ikke stemmeassistenter, men skjønner at flere kan ha nytte av det. Google Assistent kan du for eksempel bruke til å spørre hva internetthastigheten er og liknende, eller spille musikk eller spørre om været.

Ønsker du ikke at Google Assistent skal lytte, kan du deaktivere mikrofonen med en bryter på baksiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ønsker du ikke at Google Assistent skal lytte, kan du deaktivere mikrofonen med en bryter på baksiden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det som også kan være litt knotete, er oppsett av utstyr som kun støtter 2,4 GHz-frekvensen. Blant annet en drøss med smarthusprodukter må konfigureres med 2,4 GHz, og problemet med Nest WiFi er at den har en felles SSID - altså navnet du ser i WiFi-lista på mobil/PC - for 2,4/5 GHz. Enheter som støtter kun 2,4 GHz, kobler automatisk til den frekvensen, men mobilen din, som du bruker for å sette opp smarthusproduktene, støtter definitivt 5 GHz, som betyr at den vil koble til den frekvensen.

En løsning på dette, er å gå et stykke unna ruteren når du skal koble et smarthusprodukt til ruteren via mobilen - et tips vi kom over på Reddit. Dette fordi 2,4 GHz har lengre rekkevidde enn 5 GHz, og helt i ytterkantene får du dermed ikke koblet til 5 GHz. Litt tungvint, men det er en løsning.

Appen

Home-appen forener Google-produktene dine under samme tak, og det er også her du styrer Nest WiFi-innstillingene. Appen er i og for seg ganske enkel og det er åpenbart at Google satser på at det skal være så enkelt som mulig å bruke Nest WiFi fremfor å dytte mest mulig funksjonalitet i appen.

Du kan kjøre test av internetthastigheten, sette opp gjestenett og foreldrekontroll, samt gi prioritet til enheter på nettet - for eksempel en spillkonsoll - aktivere spillmodus for Stadia og aktivere WPA3-sikkerhet. Er det noe vi mangler, er det å ha oversikt over hvilke enheter som er tilkoblet hvilken satellitt, men ellers bør appen dekke de flestes behov.

Som nevnt over må du bruke en annen app, nemlig Google WiFi, for avanserte innstillinger. Dette indikerer at Google kanskje ikke har rukket å flytte over alle funksjoner da vi regner med at Google Home-appen er fremtiden.

Så hvis du trykker på avanserte nettverksvalg - DNS, WAN, LAN og UPnP - blir du videresendt til Google WiFi-appen der du kan aktiver manuell DNS-server, sette opp statiske IP-adresser, slå av eller på Universal Plug and Play (UPnP) eller aktivere IPv6.

En kjapp oversikt over appen. Fra venstre status, innstillinger og mediakontroll.
En kjapp oversikt over appen. Fra venstre status, innstillinger og mediakontroll. Vis mer

Ytelse og hastigheter

Dessverre har vi ikke fått testet Nest WiFi opp mot Google WiFi. Dette fordi vi, som så mange sitter på hjemmekontor om dagen og har ikke tilgang til alt av testenheter, men det vi har sett fra amerikanske medier som testet Nest WiFi da mesh-settet ble tilgjengelig over dammen i fjor, er at ytelsen er så å si lik som forgjengeren.

Vår erfaring med Nest WiFi og to ekstra satellitter, er at rekkevidden er helt topp. Selv gjennom en tykkere betongvegg mellom stue og soverom, og bort til innerst i badet der én ruter alene ikke klarer å levere signaler, gjør Nest-meshet jobben.

Når det gjelder plassering av satellittene, er hovedregelen den at det bør være maksimalt to rom mellom hver av dem. De bør også plasseres høyt i rommet, og har boligen din flere etasjer, bør du ha minst én i hver etasje. Er du usikker på plasseringen, kan du teste maskenettilkoblingen i appen.

Ytelsen er også topp med gode hastigheter mot Internett egentlig uansett hvor vi befinner oss i leiligheten, som vil si 150 Mbps ned og 15 Mbps opp. Også internt på nettverket registrerer vi gode hastigheter, og rundt 5 meter unna noterte vi hastigheter på rundt 600 Mbps mellom to PC-er, samt stabile nedlastningshastigher på Xbox One og strømming av Netflix og HBO Nordic.

PS. Ettersom Nest WiFi ikke er WiFi 6 vil du neppe oppleve at gigabitgrensen krysses.

Nest WiFi har begrenset med LAN-kontakter. Faktisk bare én. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nest WiFi har begrenset med LAN-kontakter. Faktisk bare én. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Nest WiFi er et glimrende maskenett for deg som ønsker et hjemmenett som er enkelt å styre og som tar seg bra ut stående fremme på en hylle. Du har de mest grunnleggende funksjonene lett tilgjengelig i en totalt sett oversiktlig app, og som bonus fungerer satellittene også som smarthøyttalere takket være Google Assistent og innebygget høyttaler.

Nest WiFi er derimot ikke for deg som ønsker å detaljstyre nettverket - det er appen(e) for begrenset til, og som er avhengig av ekstra LAN-kontakter på boksene. Nest WiFi har kun én, satellittene har ingen.

Det er egentlig det vi har å utsette på Nest WiFi, foruten at to må bruke to apper for å få tilgang til all funksjonalitet, men det er forhåpentligvis noe Google jobber med å løse.


Testresultat

Nest WiFi

Enestående design
God rekkevidde og ytelse
Overraskende god lyd i høyttaleren
Google Assistent
Enkel og oversiktlig app
Kompatibelt med Google WiFi

Kun én ethernet på hovedenheten - ingen på satellittene
Ikke veldig mye bedre ytelse enn Google WiFi
Må bruke to apper for full funksjonalitet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer