Huawei MateBook D

Test: Et veldig godt kjøp

Huawei og Microsoft har fått tillatelse til å samarbeide igjen. Det er vi glade for.

MATEBOOK D: Om ikke perfekt, er Huawei MateBook D en bærbar PC som leverer veldig mye for pengene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MATEBOOK D: Om ikke perfekt, er Huawei MateBook D en bærbar PC som leverer veldig mye for pengene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har lagt bak seg det vi må si er et forholdsvis trøblete år og ble spesielt rammet av handelskrigen mellom Kina og USA, som har ført til at flere amerikanske selskaper ikke kan gjøre forretninger mobilkjempen.

Blant dem er Google, og det er kanskje her Huawei er rammet hardest, som innebærer at Huawei ikke kan lansere nye smarttelefoner med Android og Google-tjenester om bord.

USA har riktignok åpnet for at enkelte amerikanske selskaper kan samarbeide med Huawei, men det må de søke om, og Google har så langt ikke blitt godkjent. Det er har derimot Microsoft, og det er derfor jeg i skrivende stund sitter her med en ny MateBook D foran meg med Windows 10 om bord.

MateBook D

Huawei har imponert stort etter inntoget i PC-markedet for noen år siden, og de har lyktes godt med å levere gode bærbare PC-er til relativt greie priser. Spesielt MateBook X Pro har utmerket seg – en PC som vi gav terningkast 6 – men også de rimeligere modellene har vist seg å være gode kjøp.

MateBook X-serien er selve flaggskipet, MateBook 13 og 14 er i mellomklassen og MateBook D-serien er for dem som ikke trenger den beste maskinvaren, men vil ha en bærbar som gjør seg godt til for eksempel utdanning.

MateBook D (2020)
OperativsystemWindows 10 Home
Skjerm14"
Oppløsning1920x1080
ProsessorAMD Ryzen 5 3500U
Lagring512 GB (SSD)
Minne8 GB
Tilkoblinger2x USB A, 1x USB-C, 1x lydkontakt
TrådløstWiFi 5, Bluetooth 5, NFC
Vekt1,38 kg
Pris7499 kroner

Høsten 2018 testet vi den første MateBook D-utgaven, som kom i varianter med AMD- og Intel-prosessor. Vi testet AMD-utgaven, og var stor sett fornøyd med hva vi fikk servert.

Den nye modellen leveres kun med AMD. Huawei forklarer det blant annet med at det er vanskelig å få tak i nok Intel-prosessorer og at Ryzen-brikkene uansett er konkurransedyktige.

Dette er de største nyhetene i årets modell:

 • Slankere skjermramme
 • kvikkere AMD Ryzen-prosessor
 • fingersensor med Windows 10-pålogging
 • Huawei Share

Design

Huawei holder seg i samme designgate som forrige MateBook D, men har gjort noen små justeringer på årets modell. Først og fremst ved at rammen rundt skjermen har blitt litt slankere, som gjør fotavtrykket litt mindre. Det har den effekten at nettkameraet er blitt flyttet – mer om det lenger ned.

En annen ting du vil legge merke til, er at MateBook D 2020 ikke har høyttalergriller på hver side av tastaturet, uten at vi syns at lyden er noe dårligere av den grunn.

Ellers er utseendet stort sett det samme, noe vi også kan si om utvalget av tilkoblingsmuligheter:

USB-C, tradisjonell USB og HDMI på venstre side – USB og lydkontakt på høyre.

Huawei holder seg i samme designgate – det liker vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei holder seg i samme designgate – det liker vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Huawei har generelt vært flinke til å omfavne USB-C, og du kan faktisk bruke én og samme lader og kabel for å lade opp samtlige av selskapets PC-er og nyere smarttelefoner.

Dog kan vi forstå at du stusser over at de har valgt to tradisjonelle USB-kontakter, og kun én USB-C 3.0, hvorav den ene er USB 2.0 og den andre USB 3.0. Huawei forklarer det med at det er en begrensning i AMD Ryzen-brikkesettet som har støtte for maksimalt to USB 3.0-kontakter.

Hva byggekvalitet gjelder, fremstår MateBook D like velbygd som de andre PC-ene til Huawei. Chassiset er utformet i metall, og foruten litt svikt når vi trykker ned på midten av lokket, virker alt godt skrudd sammen.

Skjermrammen er barbert med rundt en halv centimeter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Skjermrammen er barbert med rundt en halv centimeter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

MateBook D har en IPS-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, noe som vil holde for de fleste, men den lave lysstyrken er ikke spesielt imponerende. Det gjør at de laveste nivåene er altfor mørke og man må opp til en forholdsvis høy lysstyrke før skjermen er lys nok.

Men når man tenker på at dette er en PC til 7500 kroner, er skjermen på riktig nivå.

Tastatur og styreflate

Hvis du synes styreflaten på den første MateBook D var liten, vil du glede deg over at Huawei har økt størrelsen i bredden med rundt halvannen centimeter, og vi merker at det hjelper.

Styreflaten er litt mer ru enn vi foretrekker, men den gir rask respons og støtter flerfingergestene i Windows 10.

Tastaturet er vi stort sett fornøyd med. Det har forholdsvis lav vandring, samt at det er ganske stillegående, og vi liker å sammenlikne det med butterfly-tastaturet til Apples MacBook-er.

Kameraplassering

Det vi kanskje kan omtale som den mest radikale endringen, er at nettkameraet er flyttet ned på tastaturet, som Huawei først gjorde med MateBook X Pro i 2018. Årsaken er at rammen over skjermen er såpass smal at det ikke er plass til et kamera der.

Altså, hva skal man si?
Altså, hva skal man si? Vis mer

Asus har for øvrig løst det ved å plassere kameraet i et «omvendt hakk» over skjermen, slik at man unngår den lite flatterende vinkelen som det jo blir når kameraet er plassert så lav som på MateBook D.

Som vi skrev om kameraplasseringen i MateBook X Pro:

«Ulempen er at vinkelen ikke er optimal for videosamtaler, og fører gjerne til avkuttet hode og et inntrykk av at du er vesentlig tjukkere enn du i virkeligheten er. Det er også noen fordeler, den første er at det er null fare for at hackere kan overvåke deg så lenge kameraet er nedlåst i tastaturet, og under bruk vil utsnittet alltid være det samme, uansett vinkling av skjermen.»

Personvernmessig er kameraplasseringen helt gull. Vinkelen blir derimot helt feil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Personvernmessig er kameraplasseringen helt gull. Vinkelen blir derimot helt feil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Fingersensor

Noe som derimot er blitt bedre, er fingersensoren. Huawei var først ute med det de kaller «One touch»-fingersensor som skanner fingeren når du trykker på på-knappen og logger brukeren automatisk inn i Windows 10. På PC-ene til andre produsenter må du først trykke for å slå på PC-en og så trykke igjen for å skanne fingeren for å logge på.

Huaweis løsning er utvilsomt mer sømløs.

Den første MateBook D-en med AMD-brikkesett hadde ikke fingersensor i det hele tatt, men nykommeren har den flotte «One touch»-typen.

På spørsmål om hvorfor den første modellen ikke hadde denne fingersensoren, svarer Huawei at årsaken var at AMDs brikkesett ikke støttet teknologien, men at den nyere versjonen gjør det. Det er gode nyheter.

Huawei Share

Med Apple som åpenbar inspirasjon, forsøker Huawei å skape sitt eget økosystem med produkter som passer inn i de digitale livene våre, men som også fungerer sømløst sammen. Huawei Share og «Multi-screen collaboration» smelter sammen PC og mobil og gjør det så enkelt som dra og slipp for å deler filer mellom enhetene. Faktisk fungerer det ganske likt Microsofts Your Phone som vi tidligere har omtalt.

Du parer mobil og PC ved å tæppe telefonen på NFC-feltet på PC-en, og kan deretter speile Android-skjermen på MateBook-en din. Dette fungerer egentlig ganske godt, men godbiten er at det er så lett å flytte filer mellom enhetene.

I skrivende stund er Multi-screen collaboration kun støttet på en håndfull av Huaweis PC-er og smarttelefoner.

Huawei Share fungerer overraskende godt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Huawei Share fungerer overraskende godt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

PC:

 • MateBook X Pro 2019
 • MateBook 13 og 14
 • MateBook D 2020 (dagens testprodukt, altså)

Mobil:

 • Mate 30-serien
 • P30-serien
 • Mate 20-serien
 • Honor V20-serien
 • Honor 20-serien
 • Honor Magic 2

Merk også mobilen må være oppgradert til Android 10 med EMUI 10 installert.

Ytelse og batteri

På innsiden har Huawei erstattet AMD Ryzen 5-prosessoren 2500U med 3500U, doblet lagringsplassen til 512 GB, men beholdt arbeidsminnet på 8 GB – her skulle vi gjerne sett at de økte til 16 GB.

Våre ytelsestester viser at det ikke er store forskjeller mellom 2500U og 3500U, noe som også gjenspeiles i bruk i praksis. 3500U yter totalt sett noe bedre, men vi kan ikke si at vi merker noe spesielt til det.

Klistremerket avslører at her er det AMD om bord. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Klistremerket avslører at her er det AMD om bord. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Noe vi merker, er at Huawei har gått for en mye raskere SSD-brikke, og det uten å øke prisen nevneverdig på den nye modellen. Hastighetstestene avslører at SSD-brikken har lese- og skrivehastigheter som er rundt tre ganger raskere i 2020-modellen.

Igjen merker vi også en del viftestøy fra PC-en under bruk.

Ellers er batteritiden på samme nivå. Avhengig av bruk, vil du muligens komme deg gjennom en arbeidsdag uten å dra frem laderen, men totalt sett lar oss vi ikke imponere av batteritiden til MateBook D. I PC Marks batteritest holdt batteriet i 6 timer og 51 minutter, som er 48 minutter dårligere enn forgjengeren.

Konklusjon

Huawei har bevist de seneste årene at de absolutt er å regne med i PC-bransjen, med totalt sett solide enheter til en overkommelig pris. Og da er det spesielt gledelig å se at de fortsatt kan samarbeide med Microsoft om å lansere nye bærbare med Windows 10 om bord, mens vi venter på at Google skal få grønt lys til å levere Android på nye Huawei-mobiler.

Nye MateBook D markerer ikke store spranget fra MateBook D anno 2018, men Huawei har små justeringer som bidrar til å heve brukeropplevelsen. Fingersensoren er genial, Huawei Share er veldig kjekt hvis du ofte jobber mellom PC og mobil og det er ikke ofte vi ser bærbare PC-er under 10.000 kroner, eller under 7500 kroner for den saks skyld, med en så rask SSD-brikke. Ta også med at lagringsplassen er doblet til 512 GB. Da får du svært mye PC for 7.499 kroner.

Test: Et veldig godt kjøp

Og derfor gir vi nye MateBook D et anbefalt-stempel.

Fotavtrykket har også blitt noe mindre, og det både på godt og vondt. MateBook D er lettere og mindre enn forgjengeren, men den slanke skjermrammen betyr at nettkameraet er flyttet ned til F12-tasten. Personlig bruker jeg sjelden kamera på en PC, men for dem som gjør det vil MateBook D-kameraet trolig være et irritasjonsmoment.

Ellers er ytelsen ikke nevneverdig bedre på den nye modellen, selv om vi er godt fornøyde med en mye hvassere SSD, og vi plages tidvis av litt viftestøy.

Testresultat

Huawei MateBook D (2020)

Fabelaktig fingersensor, mye PC for pengene, godt tastatur, Huawei Share, mye raskere SSD.

Kameraplasseringen, noe viftestøy, totalt sett liten ytelsesøkning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer