TEST: Eye-Fi Mobi

Minnekort med WiFi gjør et gammelt kamera nymoderne.

TRÅDLØST: Dette minnekortet kan du putte i et eldre kamera og vips, så har det støtte for å overføre bilder trådløst til mobiltelefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRÅDLØST: Dette minnekortet kan du putte i et eldre kamera og vips, så har det støtte for å overføre bilder trådløst til mobiltelefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På mange nye kameraer er det nå blitt mer og mer vanlig med støtte for trådløst nettverk. Det gjør at du for eksempel har muligheten til å sende bildene over til telefonen din for deretter å dele dem på Facebook, slik at du slipper å vente til du kommer hjem til PC-en for å vise skrytebildene fra hotellbassenget.

Allerede i 2011 etterlyste jeg slik funksjonalitet i kameraene, der de kom på løpende bånd med flere megapiksler, sminkefunksjoner og annet, mens folket var mer enn villige til å ofre bildekvaliteten i et godt kamera for lettvintheten til et mobilkamera, samt muligheten til å dele bilder med andre der og da.

Eye-Fi mobi er et høst uvanlig minnekort. Konseptet er at du putter det inn i kameraet på vanlig måte, men der minnekortet har mulighet til å opprette et trådløst nettverk rundt seg som du kan koble deg til med mobiltelefonen og dermed overføre bildene.

Kameraet og telefonen trenger ikke å være koblet til et trådløst nettverk, så dette kan du godt gjøre på telttur midt i skauen.

Les også: Ti smarte måter du kan bruke mobilkameraet på

HVOR SOM HELST: Du kan overføre bilder trådløst uten å koble enhetene på et trådløst nettverk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HVOR SOM HELST: Du kan overføre bilder trådløst uten å koble enhetene på et trådløst nettverk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Medfølgende app

Alt som kreves er at du laster ned Eye-Fi-appen fra App Store eller Google Play; avhengig av om du har en iOS- eller Android-enhet. På esken til minnekortet finner du en aktiveringskode du angir, som da er knyttet til minnekortet du har kjøpt slik at resten av oppsettet går automatisk.

På kameraet må du imidlertid aktivere Eye-Fi-funksjonen. Siden minnekortet oppretter et trådløst nettverk vil dette selsvagt trekke sitt av batteriet, og kortet er smart nok til å slå av funksjonen igjen ved inaktivitet.

Men dette støttes vel ikke av alle kameraer?

Kanskje ikke alle, men flere enn du muligens tror. Du kan selv sjekke om kameraet ditt støttes på denne siden. Da vi testet første gang tok vi frem et Canon EOS 550D – et kamera vi testet for fire år siden, og det fungerte i hvert fall smertefritt. Eye-fi-minnekortene har vært i markedet en god stund, selv om Mobi-utgavene (med støtte for å opprette trådløse nett) ble lansert i fjor.

Slik virker det

UPOLERT: Android-appen kunne med fordel ha vært mer elegant.
UPOLERT: Android-appen kunne med fordel ha vært mer elegant. Vis mer


Vi testet først med en Android-telefon og lastet derfor ned appen fra Google Play-butikken. Etter å ha angitt aktiveringskoden på baksiden av kortet var vi klare til dyst.

Når minnekortet er puttet inn i et kompatibelt kamera, dukker det opp et menyvalg kalt Eye-fi innstillinger. Derfra kan du aktivere den trådløse funksjonaliteten. Så er det bare å åpne appen.

Etter noen få strakser begynner kameraet å overføre bilder til mobiltelefonen. Dette tar bare 2-3 sekunder pr bilde (typisk én megabyte i sekundet), før de deretter er lagret på telefonen. Enkelte ganger opplevde vi imidlertid at det tok et halvt minutt før overføringen begynte.

Ikke elegant

Det er imidlertid et par ting som ikke er så elegant:

  • Alle bilder på minnekortet overføres – du kan altså ikke utforske minnekortet fra telefonen og plukke ut de bildene du vil ha. Bilder overføres også kun én gang, så hvis du har flere enheter tilkoblet det samme Eye-fi-kortet, får du kun lagret bildet på én av dem.
  • Appen kunne også vært bedre. På den nederste linja vises et miniatyrbilde når det er overført, men det kan man ikke trykke på. På Android-appen fant vi ut at de dukket opp i den øverste oversikten først når vi holdt fingeren nede på et bilde (for å velge det) og deretter trykket på tilbakeknappen.
Appen kan også brukes til å geotagge bildene (altså at de merkes med GPS-koordinatene fra telefonen). Det forutsetter selvsagt at du overfører bilder rett etter de er tatt.

Bedre iOS-app, men …

BARE I USA: Eye-fi Mobi-appen til iOS er kun tilgjengelig fra den amerikanske versjonen av App Store.
BARE I USA: Eye-fi Mobi-appen til iOS er kun tilgjengelig fra den amerikanske versjonen av App Store. Vis mer


På iOS finnes en egen app for Eyefi Mobi-kortet (den på Android er kun for Eyefi-kort generelt). Den er mer elegant og lar deg blant annet se bildene i et pent albumformat og tagge bildene med stikkord.

Appen er imidlertid kun tilgjengelig i den amerikanske versjonen av App Store og krever derfor en amerikansk konto om du vil bruke den. Det skal også sies at bildeoverføring er litt mer tungvint på iPhone – mens Android bruker en WiFi Direct-forbindelse som bare opprettes automatisk, må du manuelt koble deg til Eye-Fi nettverket via innstillinger på iOS-enheter.

Til opplysning finnes ingen app til Windows Phone.

Konklusjon

Eye-Fi Mobi minnekortene er selvsagt dyrere enn vanlige minnekort, med en prislapp på 5-600 kroner i nettbutikkene for et 16GB-kort. Til sammenligning koster et 16GB-minnekort fra Sandisk under 100 kroner i enkelte nettbutikker.

Og joda, det funker jo. Bildene du har tatt på kameraet overføres til telefonen.

Løsningen er imidlertid langt fra elegant, særlig med tanke på at alle bilder overføres uten at du selv får velge hvilke. At iOS-appen ikke er tilgjengelig i Norge og Android-appen virker ganske upolert er ikke akkurat med på å trekke opp helhetsinntrykket.

TEMA: FOTO

Testresultat

Eye-Fi Mobi

Overfører bilder trådløst til mobiltelefonen fra et kamera uten WiFi-støtte, enkelt oppsett, app kan brukes for å merke bilder med GPS-koordinater

Overfører ukritisk alle bildene, appene er lite elegante, noen ganger må vi vente en stund før overføringen begynner


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer