Xbox Wireless Headset

TEST: Fabelaktige

Nesten uslåelig spillhodesett til den prisen.

XBOX WIRELESS HEADSET: Microsoft gjør det meste rett med sitt første heltrådløse Xbox-hodesett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX WIRELESS HEADSET: Microsoft gjør det meste rett med sitt første heltrådløse Xbox-hodesett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Xbox Wireless Headset er Microsofts første trådløse og dedikerte hodesett for spillmarkedet, og jeg må si at det kommer overraskende sent all den tid selskapet satset på nettspilling med Xbox Live for nærmere 20 år siden.

Uansett, de som har ventet på et offisielt Xbox-hodesett, har all grunn til å smile nå. Xbox Wireless Headset er knallgodt!

Xbox Wireless Headset

Microsofts Xbox-hodesett ser ut som et tradisjonelt spillhodesett, uten alle lysene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Microsofts Xbox-hodesett ser ut som et tradisjonelt spillhodesett, uten alle lysene. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det nye hodesettet koster 1099 kroner og legger seg dermed i mellomsjiktet i klassen, hvis vi tenker at 500 kroner er den rimeligere klassen og alt over 2000 kroner er de dyrere.

Personlig har jeg et Astro A50 Gen 3-sett som ble kjøpt inn høsten 2016, men som fortsatt holder koken, men Xbox Wireless Headset beviser at hodesett til en tredel av prisen gjør jobben, og vel så det.

Designmessig skiller ikke Microsofts spillhodesett seg stort fra resten av markedet – uten alle RGB-lysene. De er selvsagt svarte og har grønne detaljer rundt klokkene og på strømknappen, og har totalt to, små lys.

Det ene viser om mikrofonen er påslått/avslått, samt et indikatorlys som lyser når hodesettet er påslått og viser ladestatus inder lading.

En interessant detalj er at mikrofonen lyser når den er aktiv. Spillere er kanskje mer vant med at lyset er på når mikrofonen er avslått, men det er bare en tilvenningssak.

Av materialer går det stort sett i hard plast, men både hodebøylen og klokkeputene er i et mykt og behagelig stoff.

Ellers er Xbox Wireless Headset utstyrt med én kontakt. Nemlig USB-C for lading.

Det vil si at de ikke har 3,5 mm minijack for å bruke dem kablet – for eksempel når det er tomt for batteri – og det fungerer heller ikke med en adapter fra USB-C til minijack. For undertegnede er det ikke et problem, men flere andre ser nok det på et savn.

Xbox Wireless Headset. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Xbox Wireless Headset. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Genial funksjon

Den kanskje kjekkeste funksjonen med hodesettet har Xbox-avdelingen mulig lånt fra Surface-gjengen. Du kan nemlig vri på klokkene. Vri på den høyre klokka for å justere volumet og den venstre for å tilpasse balansen mellom spillyd og chattelyd, og det fungerer så bra som du forventer. Hvorfor er det «ingen» andre som har tenkt på dette?

Et lite klikk forteller deg når balansen mellom spillyd og chattelyd er på null, og samme tilbakemelding får du når volumet er på null eller maksimalt.

En annen fiffig funksjon er at automatisk demping av mikrofon når du ikke snakker. Dette kan du velge å aktivere via Xbox tilbehør-appen, og er nyttig til for eksempel å luke ut bakgrunnsstøy.

Batteritiden er ifølge Microsoft 15 timer, som er mer enn godt med mindre du er en som har lengre spilløkter – noe vi ikke håper – og i løpet av testperioden har hodesettet blitt ladet sånn omtrent etter hver fjerde spillkveld, som tilsvarer mellom 12 og 15 timer bruk.

Til Xbox, PC og mobil

For å pare Xbox Wireless Headset med Xboxen din – det fungerer både med Xbox One og Xbox Series X|S – trykker du og holder på strømknappen til lyset blinker raskt. Deretter trykker du og holder pareknappen på Xboxen din. Så enkelt kan det gjøres.

Ettersom hodesettet også har Bluetooth, kan du enkelt pare det med mobil, nettbrett og PC. Dog vet vi at PC-spillere ikke foretrekker Bluetooth-hodesett på grunn av forsinkelse.

Du kan koble Xbox Wireless Headset via Xbox Wireless Adapter, som koster snaut 300 kroner.

En interessant detalj er at du kan være koblet til en Bluetooth-enhet og Xboxen samtidig. Så hvis noen ringer deg mens du spiller, kan du fortsette å bruke hodesettet når du besvarer samtalen.

Når hodesettet er paret med en Xbox, skrus Xboxen på når du slår på hodesettet – akkurat som med en Xbox-kontroll – og hodesettet slår seg automatisk av når du skrur av konsollen.

XBOX: Den nye spillgenerasjonen innebærer nytt tilbehør. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX: Den nye spillgenerasjonen innebærer nytt tilbehør. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Men, det har en liten svakhet. Hver gang du skrur på hodesettet, skrur konsollen seg på. Så hvis du har planer å bruke det ved PC-en eller på mobilen via Bluetooth, blir konsollen også slått på automatisk når du slår på hodesettet.

Dette er nok noe som kan justeres via en programvareoppdatering, og en kan jo håpe at Microsofts allerede er på saken.

Heldigvis blir ikke hodesettet slått av når du skrur av Xboxen mens hodesettet er koblet til en annen enhet via Bluetooth.

Xbox Wireless Headset har ett enslig indikatorlys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Xbox Wireless Headset har ett enslig indikatorlys. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Egen app

Med tilbehør-appen på Xbox kan du justere ting som styrken på mikrofonlyset og lydbildet gjennom en detaljert equalizer der du kan trikse og mikse litt, noe vi anbefaler deg å gjøre.

Jeg kom over en EQ-innstilling på Reddit, så klart, som faktisk låt veldig bra og som jeg har brukt siden.

Du kan også velge blant noen forhåndsdefinerte lydinnstillinger.

Xbox Wireless Headset har også støtte for romlig lyd, eller spatial audio om du vil, som er teknologi for å levere virtuell kringlyd til hodetelefoner.

Microsoft har sin egen, kalt Windows Sonic, men du kan også bruke Dolby Atmos og DTS Headphone X på Xbox. Merk at Dolby og DTS koster penger, men begge har en gratis prøveperiode som du kan benytte for å se om en av dem er verdt prisen.

Leverer så det holder

Lydmessig låter Xbox Wireless Headset helt strålende, og langt bedre enn hva vi forventer av et spillhodesett til tusenlappen.

De seneste ukene har jeg stort sett spilt fire spill, som er varierte sådan, som gir muligheten til å teste hvordan Xbox Wireless Headset leverer i ulike sådan, fra hissige motorer og heftige kollisjoner i «Wreckfest», smell og lyden av skudd i «Warzone» til dialog og mer action i «Cyberpunk» og tidvis kaos i strategispillet «Halo Wars 2», og her er det egentlig lite å utsette på lydbildet hodesettet serverer.

Blir det for lite bass for deg, kan du se ytterligere på EQ-innstillingene og kanskje aktivere bass boost.

Merk dog at spillhodesett er tunet for spillyd og leverer ikke godt til musikk og film, selv om vi tror at det kun er de mest lydkresne som vil bry seg. Og de kjøper kanskje ikke et spillhodesett til tusenlappen uansett.

XBOX WIRELESS HEADSET: Mikrofonen lyser når den er aktiv, ikke motsatt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
XBOX WIRELESS HEADSET: Mikrofonen lyser når den er aktiv, ikke motsatt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Mikrofonen er også solid, selv om vi gjerne skulle sett at bommen var litt lengre slik at den når helt frem til munnen for enda bedre mikrofonlyd. Den korte lengden på mikrofonen gjør at også mikrofonovervåking ikke fungerer optimalt. I hvert fall ikke i skrivende stund, men det ser ut til at Microsoft tester ut en løsning.

Mikrofonovervåkning er en funksjon som gjør at brukeren kan høre seg selv gjennom høyttalerne på hodesettet. Kjekt for å kunne registrere om mikrofonen fungerer best mulig og om lyden er høy nok til at andre kan høre deg godt.

Konklusjon

Microsoft kom sent, men godt. Xbox Wireless Headset leverer knallgod lyd og kvalitet til en forholdsvis rimelig penge. Spiller du stort sett på Xbox, bør du sterkt vurdere dette hodesettet neste gang du skal ha nytt.

Og det selv om kanskje budsjettet ditt er høyere. For bortsett fra bedre mikrofon og komfort på for eksempel Astro A50 Gen 3 til 3000 kroner, er det ikke store forskjellene i lydbildet.

I tillegg digger vi hjulene på klokkene for å styre volum og lydbalansen, og tenker det er rart at ikke flere produsenter har tenkt på dette.

Merk dog at hodesettet har noen barnesykdommer, som at mikrofonovervåkingen ikke fungerer optimalt, men Microsoft tester i hvert fall ut en løsning på problemet.

Vi skulle også sett at mikrofonbommen var litt lengre, selv om lydkvaliteten stort sett er helt topp. Noe som også oppsummerer våre erfaringer med Xbox Wireless Headset:

Helt topp.

Testresultat

Xbox Wireless Headset

– Mye for pengene
– Hjulene på hver klokke er helt fenomenale
– Leverer spillyd på høye med mye dyrere spillhodesett
– God mikrofonlyd
– Solid batteritid
– Mange justeringsmuligheter for lyd
– Kan brukes på to enheter samtidig

– Enkelte barnesykdommer
– Litt kort bom til mikrofonen
– Kunne gjerne hatt 3,5 mm

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer