Asus ZenBook Pro Duo

TEST: For en PC!

Asus tar sats og prøver noe helt nytt, men de treffer ikke helt blink.

ASUS ZENBOOK PRO DUO: Dette er en av årets råeste PC-ene, men vi falt ikke helt pladask. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ASUS ZENBOOK PRO DUO: Dette er en av årets råeste PC-ene, men vi falt ikke helt pladask. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produktivitet er stikkordet når Asus lanserer ZenBook Pro Duo - laptopen med ikke bare én, men to skjermer.

For når du kommer dithen at du har så mange vinduer åpne at det ikke lenger er plass til flere på hovedskjermen, kan du flytte dem ned til skjermen som Asus har døpt ScreenPad Plus.

Dette er forresten ikke første gang Asus prøver å få plass til en ekstra skjerm på en bærbar PC - de har også andre modeller hvor faktisk styreflaten er en skjerm. Med ZenBook Pro Duo har de altså tatt det et steg ekstra, og i tillegg til en råflott OLED-skjerm på 15 tommer, har PC-en også en 14-tommer med 4K-oppløsning rett over tastaturet - i et svært bredt format.

Asus ZenBook Pro Duo

Vi kan jo nevne at PC-en er utstyrt med en kraftig Intel i7-prosessor, 16 GB arbeidsminne (den kan også konfigureres med i9-prosessor og 32 GB minne) og grafikkortet Nvidia GeForce RTX 2060 - den har ingen problemer med å dra store spill - men du er nok mest interessert i å høre om hvordan den ekstra skjermen er i bruk.

Prisen for denne konfigurasjonen ligger på 26.999 kroner.

Som vanlig starter vi uansett med designet. ZenBook-en er kloss med sine 2,5 kilo og en tykkelse på 25 millimeter, som selvsagt er nødvendig med all den kraften som er innabords som trenger luft og rom for å holde seg avkjølt. Og det er også derfor PC-en har to store lufthull på hver side.

Vi er forresten lit usikre på om ZenBook Pro Duo faller innenfor «laptop-segmentet» ettersom den på ingen måte er behagelig å ha på fanget, med henvisning til det engelske ordet «lap», som vi i Norge oversetter til «fang».

ZenBook Pro Duo er med sine 2,5 kilo en massiv bærbar PC. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ZenBook Pro Duo er med sine 2,5 kilo en massiv bærbar PC. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når du åpner lokket vil du se at PC-en løftes opp i en vinkel som er mer egnet når du bruker tastaturet. Asus har også lagt ved en håndleddstøtte i esken, som etter vår mening gjør det mye mer komfortabelt å bruke tastaturet ettersom overgangen fra bord til PC ikke blir like høy. Faktisk er det lite behagelig å bruke tastaturet uten denne støtten.

Ellers er PC-en utstyrt med to USB-kontakter, én HDMI, én USB-C og ladeport. Laderen er for øvrig på hele 230 watt.

Sprek maskinvare

Vi kan også raskt gå gjennom noen ytelsestall.

SSD-hastigheter:

  • Lesehastighet: 1620 Megabyte per sekund (MBps)
  • Skrivehastighet: 873 Megabyte per sekund (MBps)

Tallene er ikke blant de beste i klassen, vi har for eksempel testet Huawei MateBook 13 med lese- og skrivehastigheter på over henholdsvis 3 og 2 gigabyte per sekund, men ZenBook-ens SSD er på høyde med blant annet Microsoft Surface Laptop 2.

PCMark 10 (måler hvor godt systemet utfører dagligdagse oppgaver):

  • 4970 poeng

Hva betyr det tallene i praksis? Futuremark, selskapet bak PCMark 10, forklarer her hva poengsummen betyr for PC-en din. Over 4500 poeng betyr at PC-en holder godt til kontorarbeid og lett redigering av mediainnhold. 4970 poeng er dog litt under 5100 poeng som sånn omtrentlig er det mest vanlige resultatet i databasen.

PCMark 10 batteri:

  • 164 minutter

2 timer og 44 minutter i batteritesten er ikke spesielt imponerende, og faktisk det svakeste resultatet vi har sett til nå. De andre PC-ene vi har testet har klart minst syv timer i PCMarks batteritest.

3DMark TimeSpy;

  • 5570 poeng

3DMark tester PC-en grafikkprosessor og sjekker hvor god spillytelsen er. En poengscore på 5570 plasserer Asus ZenBook Pro Duo mellom en vanlig spillbærbar og en kraftigere «4K spill-PC». PC-en har dermed ingen problemer med å takle de fleste PC-spill, men du må nok justere ned oppløsning og/eller bildefrekvens i de mest krevende spillene.

Nydelig skjerm

Selve skjermen kan vi beskrive som et 15,6 tommer stort smykke med 4K-oppløsning - selvsagt på grunn av det utsøkte OLED-panelet. Å ha OLED på PC-en er noe for seg selv. Du får de dype og flotte fargene, og vanlige PC-skjermer ser egentlig litt kjedelige ut i sammenlikning.

Ulempen er selvsagt den høyere prisen på OLED-paneler, som er en av årsakene til at disse skjermene ikke er allemannseie enn så lenge.

Når det gjelder 4K-panelet har vi litt delte meninger. På den ene blir bildet knivskarpt, og spesielt bilde og video ser helt nydelig ut. Samtidig er det fortsatt slik at høyere oppløsning drar mer strøm, og batteritid er som kjent viktig på bærbare PC-er.

Skjerm nummer to er ikke like imponerende, men er til gjengjeld minst like spennende.

LEKKER: OLED-skjermen er rett og slett fantastisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LEKKER: OLED-skjermen er rett og slett fantastisk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

ScreenPad Plus

Den ekstra skjermen, som tar opp rundt halvparten av plassen der tastaturet vanligvis er plassert, er det som skiller Asus ZenBook Pro fra stort sett alle andre bærbare PC-er.

ScreenPad Plus er navnet på skjermen på 14 tommer og med en oppløsning på 3840 x 1110 piksler (31:9), som både fungerer som et eget panel, men også i tospann med hovedskjermen.

I hovedsak er det to bruksområder for ScreenPad Plus: som en ekstra skjerm hvor du kan plassere eller sortere vinduer, eller som en forlengelse av hovedskjermen hvor aktive vinduet vises på begge. Asus kaller den sistnevnte modien for «ViewMax»

VIEWMAX: En av muligheten du har med Asus ScreenPad. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VIEWMAX: En av muligheten du har med Asus ScreenPad. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Helt til venstre finner du en knapp som åpner ScreenPad-ens sidepanel med snarveier, oppsett og liknende. Her kan du blant annet velge størrelsen på appene du åpner fra skjermens «Launcher», for eksempel at appen dekker hele skjermen, halvparten eller en tredjedel – alt etter hvordan du ønsker å organisere skjermen.

Via dette panelet kan du også lagre inntil fire oppsett. La oss si at du i jobbsammenheng ønsker å ha ett vindu åpent på hovedskjermen og tre på ScreenPad-skjermen som viser besøkstall på nettsiden, Slack-meldinger og kanskje Spotify. Dette kan du lagre til en hurtigtast, slik at du enkelt kan aktivere oppsettet når du kommer på jobb.

Det er også enkelt å flytte apper mellom de to skjermene. Enten ved å dra vinduet opp eller ned med musa eller fingeren og trykke på pilen som dukker opp.

ASUS SCREENPAD: Nettleseren på hovedskjermen, mens Slack og Spotify har delt ScreenPad-panelet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ASUS SCREENPAD: Nettleseren på hovedskjermen, mens Slack og Spotify har delt ScreenPad-panelet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På sine hjemmesider har Asus også lagt ut eksempler på hvordan du dra nytte av den ekstra skjermoverflaten. For eksempel en spillstrømmer som bruker hovedskjermen til spillet, og deler ScreenPad-en i to med chat på den ene siden og for å følge med på video av seg selv på den andre.

Eller hva med en fotograf som bruker hele skjermoverflaten når hun redigerer bilder? Mulighetene er mange.

Dinside-redaksjonen er litt delt når det kommer til nytten av denne ekstra skjermen. Enkelte avfeier ScreenPad Plus som en gimmick og frykter de vil få enda mer «mobilnakke» av å titte ned, mens andre syns de faktisk både ser potensial og nytte i den.

Og så er det jo selvsagt det at PC-en er unik og mange rundt på kontoret har tatt turen innom for å kikke på den.

ScreenPad-en har et eget valgpanel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ScreenPad-en har et eget valgpanel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflate og mus

Ettersom ScreenPad Plus-skjermen tar opp så mye plass der egentlig tastaturet skulle vært, har Asus vært nødt til å inngå en del kompromisser som går ut over plasseringen av styreflaten. Som vi har sett fra enkelte spill-PC-er fra samme selskap, er styreflaten plassert til høyre for tastaturet i stedet for nedenfor, som er mer vanlig.

For venstrehendte er dette et ergonomisk mareritt, for høyrehendte er det litt bedre, uten at styreflaten har noen god utforming. Den er høy og smal, og ikke bred og lav som er normalen i bransjen.

Tastaturet er godt å skrive på ...
Tastaturet er godt å skrive på ... Vis mer
Men Asus bommer på plasseringen av styreflaten.
Men Asus bommer på plasseringen av styreflaten. Vis mer

Hadde den vært større, kunne den faktisk være en av de bedre styreflatene på markedet. I hvert fall i Windows-sfæren. Den er glatt, rask og responsiv, og støtter gestene i Windows 10.

Ekstra gøy er det at du kan aktivere numerisk tastatur ved å trykke og holde på numpad-symbolet i ett sekund. Da lyses talltastaturet opp og du kan bruke styreflaten som et numerisk tastatur, men også som vanlig. Styreflaten er nemlig såpass smart at den stort sett kan registrere om du trykker på et tall eller vil bruke styreflaten som normalt.

Antivirusmas

Hvis du kjøper en Zenbook Pro Duo, bør det første du gjøre være å tilbakestille Windows 10 for deretter å installere en ren utgave av operativsystemet. For her er det mye grums.

Det største irritasjonsmomentet er utvilsomt antivirusprogrammet McAfee. Intet mindre enn fem ganger har vi sett digre sprettoppvarsler fra verktøyet om å oppgradere, eller å ta risikoen ved å bruke en PC som ikke er sikret.

To av varslene har faktisk dukket opp midt på skjermen, og vi måtte trykke dem for å fortsette å bruke Asus-en. Grøss!

McAfee er ikke det eneste gjøkeprogrammet på PC-en, men de andre gjør ikke annet enn å ta opp lagringsplass på PC-en og sender ikke ut store bannervarsler i tide og utide.

Ferske tester viser faktisk at Windows Defender, som er innebygget i Windows 10, er mer enn bra nok. Attpåtil er det gratis, så prøv heller det før du betaler flere hundre kroner i året.

Konklusjon

Det er ordentlig gøy å se PC-produsenter som tenker utenfor boksen, selv om resultatet ikke alltid er like godt. Det største irritasjonsmomentet med ScreenPad Plus er at panelet er betydelig svakere enn OLED-skjermen, og det er som natt og dag å skifte mellom de to.

Dog liker vi hvor fleksibel ScreenPad-en er og hvor enkelt det etter hvert er å organisere apper, selv om ikke alle i redaksjonen ser nytten med den ekstra skjermen.

Foruten den vakre OLED-skjermen, kan vi nevne tastaturet – samtidig som vi misliker plasseringen av styreflaten – utvalget av porter, ytelsen og Windows Hello ansiktspålogging som egenskapene vi liker best.

Batteritiden, antall gjøkeprogrammer og pris er er ting du bør se litt ekstra på hvis du er i markedet for ZenBook Pro Duo.

=> Flere PC-tester fra Dinside

Testresultat

Asus ZenBook Pro Duo

Flott OLED-skjerm, god ytelse, mange tilkoblingsmuligheter, Windows Hello-ansiktspålogging.

Svak batteritid, plasseringen av styreflaten, høy pris, McAfee-mas, ubehagelig å bruke tastaturet uten håndleddstøtten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer