TEST: Fremtidens harddisker

Seagate har sluppet sin 120 GB harddiske Barracuda V også med S-ATA grensesnitt. Da var det duket for duell i gråværet, med forskjellige øvelser. Vi fikk faktisk et par overraskelser.

Publisert
TEST: Fremtidens harddisker
TEST: Fremtidens harddisker
TEST: Fremtidens harddisker
TEST: Fremtidens harddisker

Flatkabler til lagringsenheter er noe herk, av mange grunner. De er vanskelige å plassere på en ryddig måte, de tar mye plass og hindrer ofte luftsirkulasjon inne i PCen.

Plasseringen av kontaktene kan ofte være problematisk i forhold til diskene. Det er også begrensninger for hvor høye frekvenser de kan håndtere i praksis på grunn av sin fasong.

Det hadde vært mye bedre med en kabeltype som er mindre omfangsrik og som kobles direkte fra hovedkort eller kontroller til disken.

Arbeidet med Seriell ATA (S-ATA), som er den samme protokollen som brukes i vanlig ATA, men levert over en annen kabeltype, ble organisert allerede i februar 2000 og demonstrert allerede om høsten samme år.

Dette og mer bakgrunnsstoff om Serial ATA kan du lese i denne artikkelen som vi skrev i august 2000.

Oppsett for test

Seagate var første ute med å demonstrere harddisker med S-ATA, de er også først ute med vanlige 3,5-tommers harddisker med dette grensesnittet.

De leverer nå sin Barracuda V 120GB i tre utgaver: med tradisjonell ATA-100 og 2 eller 8 MB hurtigbuffer og med S-ATA-150 og 8 MB hurtigbuffer.

Vi fikk to av diskene inn på testbenken allerede i forrige uke, men en liten detalj gjorde at vi måtte utsette testen av S-ATA utgaven inntil nylig: vi hadde ikke overgang til strømkabelen.

Utgaven med ATA-100 og 8 MB hurtigminne var ikke tilgjengelig, så den kommer vi tilbake til så snart den ankommer.

Våre testPC som brukes til testing av lagringsmedia er bygget på hovedkortet Asus P4S8X. Dette har både vanlig integrert ATA-133/100/66 kontroller samt en RAID-løsning basert på en Promise-brikke, som støtter S-ATA på to kanaler og ATA-133 på i tillegg på en av kanalene.

Promise-kontrolleren støtter også tilkobling av en enkelt disk enten til ATA-133 eller S-ATA.

Testen

Vi testet først Barracuda med flatkabel ATA-100 koblet til Promise-kontrolleren. Denne testen var en del av en sammenligning av tre av de mest populære 120 GB diskene på markedet akkurat nå. Denne kan du lese her,

ATA-100 på Promise kontroller 
(klikk for større graf)
ATA-100 på Promise kontroller
(klikk for større graf) Vis mer
Serial ATA original driver 
(klikk for større graf)
Serial ATA original driver
(klikk for større graf) Vis mer
Serial ATA ny driver 
(klikk for større graf)
Serial ATA ny driver
(klikk for større graf) Vis mer

Ytelsen var respektabel, men Barracudaen måtte se seg slått av konkurrentene i testen.

Vi koblet så opp S-ATA-utgaven av Barracudaen og kjørte HD Tach flere ganger.

Resultatet var at ytelsen lå noe høyere enn den ordinære utgaven med gammeldags flatkabel ATA-100 på lesing.

Skriveytelsen startet en del høyere, men på grunn av større variasjoner underveis ble gjennomsnittet faktisk litt lavere.

Vi sjekket for sikkerhets skyld hos Asus etter nyere drivere, og det fant vi. Resultatet var til vår store forbauselse at ytelsen på S-ATA disken på Promise-kontrolleren gikk ned! Da vi gikk tilbake til den forrige driveren gikk resultatene opp igjen!

Det som var mest påtagelig var at burst-ytelsen med den nye driveren (overføring fra minnebufferen på disken til diskkontrolleren) gikk ned fra over 80 MB/sekund til 59,9 MB/sekund.

ATA-100 på integrert kontroller
(klikk for større graf)
ATA-100 på integrert kontroller
(klikk for større graf) Vis mer

Vi kontrollsjekket så Barracudaen med flatkabel ATA-100 ved å koble den til den interne diskkontrolleren på hovedkortet. Her fikk vi et resultat som stort sett lå noe under S-ATA med den nye driveren.

Konklusjon

Allerede ved introduksjonen viser S-ATA-150 seg som en hederlig konkurrent til eksisterende grensesnitt. Herfra går det bare fremover når det gjelder ytelse, og det praktiske er allerede på plass.

TEST: Fremtidens harddisker

Den lille forskjellen i ytelse skyldes sannsynligvis først og fremst den større hurtigbufferen snarere enn det noe raskere grensesnittet. Dette får vi bekreftet først når ATA-100 utgaven med 8 MB hurtigbuffer dukker opp på testbenken.

Priser vi har observert på de forskjellige utgavene av Seagate Barracuda V i nettbutikker er:

S-ATA-150 8 MB: 1 875 kroner
ATA-100 8 MB: 1 695 kroner
ATA-100 2 MB: 1 475 kroner

Sjekk som alltid din favorittforhandler for dagens priser!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer