MOFT

TEST: Genial PC-støtte

Et Kickstarter-produkt vi faktisk kan anbefale, selv om det ikke er helt perfekt.

NESTEN USYNLIG: Vi ble raskt imponert over den lille, men hendige laptopstøtten MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NESTEN USYNLIG: Vi ble raskt imponert over den lille, men hendige laptopstøtten MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Kickstarter er blitt en arena for kreative ideer, noen mer enn andre, og er et nettsted jeg ofte er innom for å se om det er noen artige prosjekter som det er verdt å merke seg. Som regel er det mest for moro skyld at jeg sjekker nettstedet der hvem som helst kan legge ut sine ideer, i håp om å bringe det til markedet med støtte fra fellesskapet.

Det er ikke ofte jeg støtter et produkt, dette er faktisk bare andre gangen.

Kampanjen jeg har støttet er for en «usynlig» støtte til den bærbare PC-en min, som har fått navnet MOFT. Dette er også samme navn som selskapet, en trend jeg ser går igjen på flere Kickstarter-prosjekter. Tenke seg til om Apple lanserte et produkt kalt «Apple» – det hadde vært noe?

MOFT er noe så enkelt som en PC-støtte du fester på undersiden av maskinen, og som kan justeres i to vinkler, alt etter hvor høyt du ønsker at PC-en skal stå. I pakken følger det med et stykk MOFT og en kortfattet manual som viser hvordan du fester støtten til PC-en din og hvordan du bruker den.

Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Laptop-støtten sett bakfra. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er for så vidt gjort i en fei. Du drar av filmen og posisjonerer MOFT-en helt bakerst på undersiden av PC-en din og så limes den fast med det klebrige overflaten. Selskapet lover for øvrig at støtten ikke skal sette merker på undersiden, slik at når du en gang tar den vekk, skal PC-en være som ny. Etter å ha prøvd MOFT-en på to PC-er, kan jeg si at den ikke etterlater seg limflekker og at limet er godt nok til at den sitter godt festet på maskin to.

Støtten er tilgjengelig i fire farger, sølv, koksgrå, gull og rosegull i tilegg til en spesielutgave med diamantmønster, så det bør være lett å finne en som passer laptopen din.

En støtte

Det skal sies at det ikke var umiddelbart klart for meg hvordan jeg skulle bruke PC-støtten, og var nødt til å studere tegningene opptil flere ganger. Men når man først har fått det til, så går det som en lek.

I liggende posisjon, løfter du PC-en opp og skyver den fremste delen av støtten bakover. Dette gjøres best med to hender. Deretter kan du vinkle PC-en i den andre vinkelen ved å skyve inn eller trekke ut den midterste delen av støtten.

Jeg synes den laveste posisjonen er best når man faktisk skal bruke PC-en, mens den høye gjør seg godt når PC-en brukes som en tilleggsskjerm. På det høyeste nivået blir vinkelen på tastaturet så stor at det ikke er spesielt komfortabelt å skrive, men det er muligens en smakssak.

Slik ser MOFT ut i liggende stilling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Slik ser MOFT ut i liggende stilling. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Ikke helt usynlig? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ikke helt usynlig? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når det gjelder det «usynlige» aspektet ved MOFT-støtten, er vi ikke helt enige i at den bare forsvinner. Joda, den er overraskende slank og gjør ikke PC-en stort tykkere enn den er, men maskinen blir litt ustabil ettersom støtten ikke dekker hele undersiden.

I bruk

Noe av problemet med å jobbe med en bærbar PC over lengre tid, er at den som regel er så liten slik at man sitter med bøyd nakke og ser ned på skjermen, og det er jo ikke bra. MOFT sørger for å få skjermen opp i en bedre høyde.

Å bruke tastaturet og styreflaten når støtten er på det laveste nivået, syns vi fungerer ganske godt og komforten er ypperlig. Samtidig som det gjør godt at man ikke trenger å bøye hodet sitt så mye for å se hele skjermen. Og, som nevnt over, gjør den høyeste justeringen det slik at laptopen er i en bedre høyde når du bruker den som en ekstra skjerm, men ikke perfekt til skriving.

MOFT i den laveste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOFT i den laveste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
MOFT i den høyeste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOFT i den høyeste modien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det er spesielt to ting vi ikke liker med MOFT. Den ene tingen er at støtten er designet for MacBook-ene. Disse maskinene har som kjent ikke vifteuttak på undersiden, og da gjør det ikke noe om platen som festes til undersiden av maskinen, tar stor plass. Vi har testet støtten på en Huawei MateBook 13 og Lenovo ThinkPad X1 Carbon. På førstnevnte dekket støtten såpass mye av luftuttaket at vi syns det var uforsvarlig å bruke den, mens den på ThinkPad-en dekker deler av uttaket ved prosessoren.

Å bruke den på ThinkPad-en har for øvrig gått veldig bra og vi har ikke merket noe til at PC-en er blitt varmere enn normalt i løpet av uken i bruk.

Den andre tingen er at MOFT-en ikke er helt stabil, og du vil oppleve at den vingler litt hvis du holder på ytterkantene, spesielt øverst på tastaturet, av PC-en.

Festeplaten dekker delvis til CPU-viften. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Festeplaten dekker delvis til CPU-viften. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kickstarter-erfaringer

Det er ikke alltid man treffer blink med Kickstarter-kampanjer. Mange har opplevd at de ikke får produktet eller at kampanjen blir noe helt annet enn lovet, men det er selvsagt også mange som har gode opplevelser med folkefinanserieng. Opplevelsen med MOFT var helt topp. Etter å ha støttet prosjektet i midten av februar, lå produktet i postkassen min tre måneder senere. Riktig nok én måned senere enn estimert, men jeg har forståelse for at ting kan bli utsatt.

Produktet jeg har mottatt, har den funksjonaliteten som lovet og det er ingenting å utsette på det.

Dog er det verdt å merke seg at selv om én kampanje er til å stole på, er det slett ikke slik at alle på Kickstarter og Indiegogo er det. Så du gjør lurt i å undersøke prosjektet mest mulig før du eventuelt velger å bla opp penger for det. Er det noe som virker for godt til å være sant, er det som oftest det.

Vi er godt fornøyde med designet på MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Vi er godt fornøyde med designet på MOFT: Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Laptop-støtter og -holdere kan ofte koste flere hundre kroner, om ikke over tusenlappen, men MOFT har vist seg å gjøre samme nytten for rundt 200 kroner. Dette er et produkt jeg varmt kan anbefale dem som er ute etter en slik løsning og som forstår at alt ikke er 100 prosent stødig når prisen er hva den er. Her tenker jeg spesielt på stabiliteten til MOFT totalt sett, selv om du sjelden vil oppleve noe vingling når du bare skriver på tastaturet.

Men, vær obs på at MOFT er designet for MacBook, MacBook Air og MacBook Pro, og kanskje ikke er egnet for din PC. Ta en kikk på eventuelle vifteuttak på undersiden av maskinen din og se om det er slik at MOFT-platen vil tette noen av dem. Du vil ikke bruke en PC hvis luftuttakene er tett.

Mer informasjon om MOFT får du her.

Testresultat

MOFT laptop-støtte

Enkelt oppsett, etterlater ikke merker, kan flyttes fra PC til PC, gir PC-en bedre vinkel, hyggelig pris.

Fungerer ikke optimalt med alle PC-er, vingler litt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer