TEST: Get HD PVR i praksis

Da har vi hatt den nye HD PVR-boksen fra Get en ukes tid. Her er våre erfaringer.

Publisert
Sist oppdatert

Mandag den 10 mars ble HD TV tilgjengelig fra Get, men vi har tjustartet og fikk låne boksen noen dager tidligere.

Om Get's HD-tilbud, selve boksen og litt om kabelnettet til Get generelt har vi allerede skrevet. Har du ikke lest artikkelen kan du lese den her.

Det vi var mest nysgjerrige på var hvor robust og hvor bra HD-tilbudet var. Vi sitter nemlig på en gammel tamp av Get's kabelnett, som stammer helt tilbake fra Janco sin tid. I borettslagene like i nærheten (< 100 m) er det oppgraderte nett med "full pakke", mens vi og våre 10 naboer som bor i eneboliger foreløpig må klare oss med minste-tilbudet. Det vil si at vi fikk tilgang til digitalTV for ca et år siden, men ikke alle kanalene i pakkene spiller på grunn av for lav båndbredde. Internett og telefon kan Get heller ikke levere, siden det ikke er returmuligheter i vår kabel, som deles av flere. Alle nye installasjoner krever stjernenett med egen kabel ut til hver abonnent.

TEST: Get HD PVR i praksis


Vi kobler opp boksen

Get box HD PVR kommer med (nesten) alt du trenger for å koble deg til. Den bruker ekstern strømforsyning og er bl.a. derfor mer kompakt enn den forrige PVR-boksen. Koaks-kabel til å sette i veggen følger med (nå med skrufatning i boksen så den faller ikke ut), HDMI-kabel på 1,5 meter er også med. Det eneste vi måtte skaffe selv var S/PDIF lydkabel til vår "gamle" surroundreceiver som ikke har HDMI.

Boksen bruker et knapt minutt på å boote, deretter er den klar til bruk. Hvis du er av den engstelige og sparsommelige typen som slår av strømmen på alle apparater når de ikke er i bruk må du altså vente et minutt hver gang du skal se på TV.

Bruker du boksen slik den er laget for å brukes slår du den "av" med fjernkontrollen og den går i standby. Da tar det et sekund å slå den "på".

Ikke helt lydløs

Vi registrerte at boksen ikke er helt lydløs verken når den er på eller i standby, men det skyldes ikke vifte. Det er harddisken som er den eneste bevegelige delen, og den er alltid i gang. Du merker den ikke når du ser på TV med lyd, bare når du slår av alt og det er helt stille i huset. Lydnivået er som på en typisk bærbar eller stillegående stasjonær PC.

Den forrige PVR-boksen hadde også disken i gang hele tiden, men etter en oppdatering av programvaren ble den stoppet når boksen ble satt i standby, hvis det ikke var programmert inn opptak. Get forteller at dette også vil komme på denne nye boksen, men ikke når. Vi synes det er rart at den ikke kan spinne ned disken uansett, og spinne den opp like før opptak skal starte. Det er jo egentlig ikke noe stort teknisk problem å få til dette.

Bildekvaliteten

Bildekvaliteten må vi si er veldig bra, men selvsagt helt avhengig av kvaliteten på sendingene. Gamle amerikanske serier kan ikke bli bra uansett prosessering av det slitne materialet.

Boksen oppsampler vanlig SD TV til 720p eller 1080i etter som hva du har stilt den inn på, og dette kan gi en forbedring av bildet. Noen mirakler har vi ikke lagt merke til, men Get påstår at det ikke er vanskelig å se hvis du har to identiske skjermer ved siden av hverandre. Det har ikke vi. Det kommer selvfølgelig også an på TV-apparatet, har du en toppmodell gjør den kanskje jobben bedre enn denne boksen, men da må du inn og endre utsignalet fra boksen. Den har ikke noen innstilling som bare videresender sendingen i opprinnelig format.

På vår 37-tommer Panasonic plasma ble sendinger i god kvalitet, som f.eks. nrk og TV2 sine studioproduksjoner, uansett så bra at å dille med innstillinger for oppløsning
for å tyne ut den aller siste flik av forbedring blir meningsløst. Man får bare bli enig med seg selv om hva som generelt ser best ut av 720p eller 1080i - man vet jo aldri hva som egentlig blir sendt...

HD-kanalene var rett og slett strålende, sammenlignet med de andre kanalene. Det er heller ikke vanskelig å se at det ofte er lagt ned en del mer entusiasme og arbeide i program-produksjonene i HD. Når det er mulig å vise at man er flink yter gjerne alle ledd litt mer enn når det ikke spiller noen rolle fordi kvaliteten blir redusert i sluttleddet uansett.

Til tross for vår gamle gren av kabelnettet var det ingen problemer med flyt eller forstyrelser i HD-sendingene.

En pussighet er at Motors TV ikke har lyd uten videre, du må innom menyen og velge språk... Først da blir det gromlyd, selv om du ikke endrer valg! Get er klar over problemet, men har foreløpig ingen forklaring eller løsning.

Manøvrering og menyer

Boksen er laget for daglig bruk fra sofaen eller godstolen, og det er lagt vekt på enkel og praktisk struktur i menyene.

TEST: Get HD PVR i praksis


Det er nå lagt opp til sortering av kanalene ut fra forskjellige kriterier. Du kan sette opp og sortere dine egne favorittkanaler, vise kanaler etter sjanger (HD, Allmen, Film, Nyheter, Sport osv.), sperre kanaler (du setter en adgangskode) som du ikke vil at barna skal se.

TEST: Get HD PVR i praksis


Programguiden er oversiktlig og nærmest selvforklarende, trenger du mer info finnes dette i en utmerket brukerveiledning som følger med.

TEST: Get HD PVR i praksis


Valg av opptak gjøres med et knappetrykk, enklere blir det ikke.

Pause i sendingen gjøres ved å trykke pauseknappen (tenk det...), da får du opp en liten melding på skjermen som teller sekunder og minutter. Trykker du play-knappen fortsetter sendingen, du kan spole eller hoppe tilbake til direktesending. Veldig enkelt og praktisk.

Kanalskifte er rimelig kjapt, det tar ca et sekund med opp/ned tasten. Velger du et kanalnummer tar det litt lenger tid. Du kan heller ikke "bla" raskt med opp/ned knappene i kanaler og bare vise plakaten - ikke sendingen - raskt, og når du så slutter å trykke kommer valgt sending. Dette kan du bare på Get's vanlige digital-dekoder uten PVR.

På HD-boksen lagres alle knappetrykkene dine og boksen fortsetter å hoppe videre fra kanal til kanal i sitt eget tempo.

Plakatvisningen er for stor for vår smak, men du kan sette den til å vises bare i et blaff eller helt opp til 60 sekunder(!).

HD-kanalene

Utvalget av HD-kanaler er foreløpig ikke akkurat omfattende, men HD-pakken dekker ganske vidt, med Discovery HD, Luxe-TV HD (flotte reportasjer om alt mulig luksuriøst), Silver HD (film) og Voom (allsidig magasinprogram). Utover dette er det Canal+ Film HD og Canal+ Sport HD som er tilgjengelig nå.

Det kommer selvsagt flere kanaler etter hvert, men noe konkret om planene har vi ikke fått vite. Det kommer vel an på tilbakemeldingene fra kundene og prisene hos tilbyderne.

Konklusjon

Boksen er utmerket, med få ankepunkter. Brukervennligheten er ypperlig, responsen er godt innenfor det akseptable.

Bildekvaliteten er vi også svært fornøyd med, noen av sendingene var bortimot fantastiske og de blir vel neppe dårligere med tiden.

Men du må betale for moroa. Vil du ha de fire HD-kanalene i pakken kommer dette på 99 kroner pluss 99 kroner for boksen pr måned. Er det bare sport du vil se i HD koster det deg 49 kroner i måneden pluss 99 for boksen. Det er også mulig å bestille bare enkeltkanaler i HD. (Mer info om pakkene finner du hos get.)

Om du skal løpe og kjøpe avhenger av mange ting. For det første om du i det hele tatt er tilkoblet Get's kabelnett, så må du vurdere om du selv synes du får valuta for pengene.

Alternativ fra Canal Digital: Har du parabol kan du også vurdere HD-PVRen til CanalDigital som er testet av vår søsterpublikasjon dingz.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer