TEST: GigaWorks S750 7.1 høyttalere

GigaWorks-høyttalerne fra Creative er som navnet klart og tydelig indikerer, de største. Mer effekt, mer volum, mer bass, men blir det mer vellyd? Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

For et par måneder siden testet vi et mindre 7.1 høyttalersystem fra Creative - Inspire T7700. Vi var rimelig fornøyd med dette, men påpekte noen begrensninger i forskjellige bruksområder, særlig i forbindelse med noen typer musikk.

Alle satellittene, og en bunt med kabler. Det er bare å sette i gang og koble...
Alle satellittene, og en bunt med kabler. Det er bare å sette i gang og koble... Vis mer


GigaWorks satellitt til høyre, alle har egen diskantenhet.
GigaWorks satellitt til høyre, alle har egen diskantenhet. Vis mer


Denne løsningen, som altså heter GigaWorks S750, er vesentlig kraftigere. Sub'en er mye større og kraftigere, og alle syv satellitthøyttalerne er 2-veis. På Inspire T7700 var det bare front og senter-høyttalerne som var 2-veis, mens bak og sidehøyttalerne var utstyrt med fulltoneelementer.

Hvor viktig dette er kan diskuteres, men i noen tilfeller kan det være gunstig. På en av DVD-ene vi testet var det for eksempel lagt lyd fra gresshopper bak til venstre i lydbildet i en scene. Da gir diskantelementene den lille ekstra piffen, i forhold til den enklere løsningen.

Montering

Bortsett fra senterhøyttaleren, som har egen separat støtte i bakkant for plassering oppå skjerm/TV, følger det med stativer til alle satellittene, som festes med en skrue med stort plasthode. I motsetning til hos Inspire er det altså ikke behov for en stor skrutrekker.

GigaWorks sub er vesentlig større enn Inspires.
GigaWorks sub er vesentlig større enn Inspires. Vis mer


Alle høyttalerkablene festes med klemmer bak på høyttalerne og kobles med phonoplugger to sub'en, som inneholder alle sluttforsterkerne.

Kontroll

TEST: GigaWorks S750 7.1 høyttalere


Kontrollenheten kobles til sub'en med en mini-din og en stereo minijack. Denne styrer volumet på master, front, side og bak ved hjelp av en velger og to knapper. I tillegg er det en USB-kontkat M-port som bare fungerer som inngang for Creatives nyere USB-baserte MP3-spiller. Har du en annen type spiller som du gjerne vil koble til, finnes det inngang på minijack for vanlig stereo linjesignal også.

Alle kontrollfunksjonene finnes også på den trådløse fjernkontrollen som følger med.

Du trenger selvsagt et 7.1 lydkort for å få fullt uttbytte av systemet, så vi koblet det til USB-enheten Audigy 2 NX Platinum Pro som vi har skrevet om i denne artikkelen. Du kan også koble systemet til lydkort med færre utganger, som 5.1 og 6.1, og likevel spre lyden ut til alle høyttalerne med upmix-funksjonen. Det sitter en liten bryter på kontrollenheten og fjernkontrollen som velger mellom disse alternativene.

Lytteinntrykk

Alle PC-høyttalere med sub og satellitter som vi har testet, låter ganske tungt og overdrevet i bassområdet med default-innstillingene, uansett lytterom. Et par hakk ned med volumet for sub’en hjelper godt, det kan også være gunstig bruke EQ-funksjonen i lydkortet og å dra ned noe i den dypeste bassen, og justere noe i oktavene over. Dette er selvsagt avhengig av rom, smak og musikkstil.

Men vi fikk et klart bedre inntrykk av dette anlegget enn av både Inspire T7700 og Logitechs 6.1 anlegg. Det låter mindre anstrengt, luftigere og ikke på langt nær så gneldrete som de mindre anleggene ofte ble.

Det er mye mer trøkk i bassen på dette systemet, så det er krefter til å håndtere både dunder og brak på filmer og bånntrøkk i de musikkformene som krever dette. Om anlegget spiller høyt eller ikke er avhengig av ørene som hører. For sarte eldre ører som foretrekker lyden av strikkepinner og avislesing, til nød kombinert med radioen på 1, så er dette anlegget helt forferdelig voldsomt. For oss selv som er vant til å spille live på brune klubber er det ikke i nærheten av smertegrensen, og bryter sammen i vreng før det blir "høyt" etter vår målestokk.

Konklusjon

Dette er nok et allsidig høyttalersystem, som fungerer fint i et middels stort rom for hjemmeunderholdning som spill og DVD på PC. Til musikk er det fremdeles ikke alle stilarter som fungerer optimalt, men det er heller ikke helt feil, og du kan kompensere mye med litt ratting på equalizeren til lydkortet eller avspillerprogrammet.

Tekniske spesifikasjoner

  • 2-veis satellitthøyttalere som mottar opptil 70 watt RMS pr kanal

  • Subbass som leverer opptil 210 watt RMS

  • Signal/støy på 99 dB

  • Støtte for Dolby Digital EX, DTS ES og DirectSound med et 7.1 Creative Sound Blaster-kort

  • CMSS oppmiksing gir 7.1-surround fra 5.1- og 6.1-kort

  • M-PORT-dockingpunktet kan kobles direkte til kompatible MP3-spillere fra Creative for direkte lydavspilling uten å slå på PC

Prisen ligger i underkant av 4 000 kroner og systemet er i salg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer