Test av Electrolux 800

TEST: Har noe ingen andre har

Electrolux er på mange måter en solid trådløs støvsuger, men skuffer på to punkter.

ELECTROLUX ULTIMATE 800: Svenskenes nye robotstøvsuger har god ergonomi, er enkel å tømme og kommer med en rekke munnstykker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ELECTROLUX ULTIMATE 800: Svenskenes nye robotstøvsuger har god ergonomi, er enkel å tømme og kommer med en rekke munnstykker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Svenske Electrolux er en kjent navn blant hvitevarer i Norge, og har i flere år vært blant de beste produsentene av tradisjonelle støvsugere.

Vi lot oss derimot ikke imponere da vi testa robotstøvsugeren Electrolux Pure i9.2 i 2020, men de har kanskje bedre hell med trådløse støvsugeren? Denne vinteren er Electrolux aktuelle med den nye 800-serien med trådløse støvsugere.

Det hendige ladestativet har også plass til samtlige munnstykker som medfølger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det hendige ladestativet har også plass til samtlige munnstykker som medfølger. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Electrolux Ultimate 800

Electrolux 800-serien kommer i tre pakker, der Ultimate-utgaven er den som inneholder mest tilbehør, og den er den vi har testa.

Prislapp 5599 kroner, ifølge laveste på Prisjakt i skrivende stund.

I esken er det totalt seks munnstykker, deriblant to brede til myke og harde gulv, et fugemunnstykke og mykt børstemunnstykke, samt en praktisk ladedokk som du kan feste samtlige munnstykker til. Det liker vi!

Selve røret er i metall – også noe vi liker, siden det gir en bedre kvalitetsfølelse enn plast – og her har man mulighet for å justere lengden (18 centimeter), noe vi ikke har sett på andre trådløse støvsugere.

En interessant detalj med fugemunnstykket, eller sprekkmunnstykket som det også kalles, er at det er vendt horisontalt når du holder støvsugeren normalt. På andre modeller er normen at åpningen er vertikal, så på Electrolux Ultimate 800 må man bruke en litt annen teknikk, uten at vi sier at det er en dårligere løsning.

De to/tre mest brukte munnstykkene er for øvrig de to hovedmunnstykkene og børstemunnstykket. PowerPro er navnet på hovedmunnstykket, som er beregnet på harde gulv, som tregulv og gliser, og har integrert LED-lys – noe en ikke vil være foruten når en først har brukt en støvsuger som har det. Det blir rett og slett enklere å se støv og partikler på gulvet.

PowerPro har en stor børste i front, ikke helt ulikt Dyson, mens det andre PowerPro-munnstykket har en spiralformet børste, som gjør seg godt til støvsuging av også tepper. Begge PowerPro-munnstykkene har integrert lys.

Her ser du forskjell mellom de to PowerPro-munnstykkene. Rulle til venstre og spiralbørste til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her ser du forskjell mellom de to PowerPro-munnstykkene. Rulle til venstre og spiralbørste til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Electrolux’ LED-løsning er litt annerledes enn de andre modellene på markedet, og består av en LED-list som er plassert sentrert på munnstykket og er vinklet slik at den lyser opp som en kjegle. Vi synes ikke den gir like godt og spredt lys som for eksempel Philips.

Sist kan vi nevne børstemunnstykket, som er perfekt til sofa og stoffstoler. Det har også en spiralformet børste, men vi er litt skuffa over det. Spesielt hårstrå har det problemer med å fange opp – selv med turbo aktivert – og det er litt kjedelig når man har en langhåret samboer og en katt som røyter overraskende mye, og det er litt vanskelig å si om det er sugeevnen som kommer til kort, eller om det er børsten som ikke klarer å dra med seg alt.

Electrolux’ robotstøvsuger har integrert LED-lys. Tommel opp for det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Electrolux’ robotstøvsuger har integrert LED-lys. Tommel opp for det. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Veldig god ergonomi

Sugeevnen skal vi komme tilbake litt, men først skal vi se litt nærmere på selve støvsugeren. Ergonomien er viktig, spesielt når du støvsuger i mange minutter.

Her syns vi Electrolux gjør det godt, og du får et godt grep og god kontroll ved å holde rundt grepet. Faktisk er det veldig tilsvarende Dyson, men Electrolux har gjort to ting bedre:

Den bakre delen, som består av motor og filter, er flyttet frem slik at du kan trykke på en knapp med tommelen for å styre sugeenvnen uten å bytte grep eller bruke den andre hånden. På Dyson sitter den bakre delen såpass langt bak at du ikke når den med tommelen.

Du trenger ikke å skifte grep for å bytte modus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du trenger ikke å skifte grep for å bytte modus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Den andre tingen, er at du ikke trenger å holde noen knapp inne for å bruke støvsugeren. Knappen for av og på sitter rett ved siden av -/+-bryteren, og du når den enkelt med tommelen.

Electrolux har også implementert en rimelig smidig tømmefunksjon. Du vipper støvbeholderen ut, lirker frem en ring og skyver beholderen ut for enkel tømming.

En annen ting som er verdt å legge merke til, er at Electrolux Ultimate 800 har utskiftbart batteri. Etter å ha testa batteritida, kan vi slå fast at det ikke er så dumt å ha et ekstra batteri tilgjengelig.

Electrolux har gjort det rimelig smidig å tømme støvbeholderen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Electrolux har gjort det rimelig smidig å tømme støvbeholderen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På det jevne

Når du skal kjøpe en trådløs støvsuger er det viktig å tenke på ting som pris, ergonomi, utstyr, men også sugeevne. Det hjelper lite med god ergonomi hvis motoren ikke er kraftig nok.

For Electrolux’ del er vi litt delt. På harde gulv og tepper er den god, og store partikler, som dyrefôr, går som en lek, men vi ser ofte at vi må ta noen ekstra runder over for å få med de mindre partiklene. Det inkluderer også hårstrå som Ultimate 800 ikke virker å være helt venn med.

I forkant av et juleselskap ble jeg faktisk nødt til å legge fra meg Electroluxen å ta frem min egen støvsuger da jeg støvsugde stoffstolene før gjestene kom, for testmodellen greide faktisk ikke å få med seg alt kattehåret.

Samtidig er det greit å være obs på hår generelt dersom du klipper deg hjemme. Vi oppdaget at det hadde satt seg fast en god klump med hår (rundt 1 cm i lengde etter nylig hjemmebarbering) inne i røret som motoren ikke hadde klart å suge inn i støvbeholderen. Det er et problem vi ikke har opplevd med de foregående trådløse støvsugerne vi har testa.

Du kommer enkelt til under møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kommer enkelt til under møbler. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Electrolux Ultimate 800 er på ingen måte dårlig, men ligger et nivå under toppklassen i kategorien, som etter vår erfaring fortsatt er Philips og Dyson.

Støymessig ligger det på 79 desibel på det høyeste og noe lavere på de andre nivåene.

Her skuffer Electrolux

Det er spesielt to ting som skuffer oss med Electrolux 800: nevnte sugeevne, som ikke kan hevde seg på samme nivå som Dyson V11 og Philips SpeedPro Max, samt batteritida, som kanskje er den svakeste i klassen.

Ifølge Electrolux’ offisielle tall er batteritida opptil 35 minutter per lading på det laveste sugenivået. Til sammenlikning kan Dyson og Philips skilte med 60 minutter pluss.

Det er sjelden vi bruker støvsugeren på det laveste nivået – det er i så fall kun ved lett rengjøring der vi ikke ønsker å forstyrre andre – så støvsugeren går som regel i Auto, som veksler mellom mid og turbo.

Batteritida er det som skuffer oss mest. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Batteritida er det som skuffer oss mest. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I turbo-modus er batteritida maksimalt 6 minutter – det er ikke imponerende.

Electrolux sier at man kan støvsuge en bolig på 75 kvadratmeter på én lading. Undertegnedes leilighet er på 73 kvadratmeter, som det går akkurat å støvsuge før batteriet er tomt, men da på laveste sugenivå, som ikke er like grundig som mid og turbo.

Ladetida er for øvrig på to og en halv time.

Du kan riktignok kjøpe et ekstra batteri, det koster 1499 kroner, og bytte på farten for litt ekstra støvsugetid.

Konklusjon

Electrolux Ultimate 800 har flere gode sider. Her kan vi nevne en solid utstyrsliste, god ergonomi, justerbar lengde på røret og integrert LED-lys i de to hovedmunnstykkene.

Du kan også bytte batteri selv, slik at dersom batteritida blir (enda) dårligere om noen år, kan du løse det ved å kjøpe nytt batteri i stedet for ny støvsuger.

Dessverre skuffer den på to områder: batteritid og sugekraft. Batteritida er altfor svak med sine 35 minutter, mens sugeevnen er litt ujevn og gjør seg aller best på harde gull og tepper.

Og det er egentlig litt synd, for Electrolux Ultimate 800 er ellers en trådløs støvsuger vi liker svært godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer