TEST: Hard, hardere - hardest

TEST: 120 GB er både mye plass og overkommelig pris, gode grunner til å velge en harddisk på denne størrelsen. Men hvilken? Vi har testet

TEST: Hard, hardere - hardest
Publisert

Det finnes ikke lenger så mange produsenter av harddisker, vi kan snart telle dem på en hånd. Quantum er overtatt av Maxtor, IBM har overlatt alt til Hitachi og er på vei ut, de andre er Fujitsu, Maxtor, Samsung, Seagate og Western Digital.

Harddiskene har blitt stadig større, og i dag er modeller på 120 GB svært populære. Dette skyldes at de ligger i et prisleie som er overkommelig, og at 120 GB tross alt er mye lagringsplass for de fleste av oss.

Vi har tatt for oss de tre av de mest populære diskene med denne kapasiteten, IBM sin utgave vi har utelatt, siden den er på vei ut av markedet.

Diskene vi står igjen med er da følgende:

  • Maxtor DiamondMax Plus 9

  • Seagate Barracuda V

  • Western Digital WD1200 BB
Diskene leveres enten med 2 MB eller 8 MB hurtigminne, vi har testet den rimeligste utgaven med 2 MB. Disse ligger typisk litt under 200 kroner lavere i pris enn 8 MB utgavene, og forbedringen i ytelse er ikke overveldende. Vi har tidligere sammenlignet to tilsvarende varianter av samme disk, som du kan lese i denne artikkelen.

Testen

Vi testet alle diskene på vår 2,53 GHz Pentium 4, koblet til ATA-133 kontrolleren på hovedkortet.

Testprogrammet vi bruker er HD Tach som måler skrive og leseytelsen over hele diskens kapasitet. I tillegg til høyeste og laveste måling gir testen også et gjennomsnitt.

Den gjennomsnittlige aksesstiden måles også.

I tillegg til dette måles overføring av data i Burst, som vil si maksimal overføring i grensesnittet mellom hovedkortet og kontrollerkortet på disken. I dette tilfellet var det uinteressant, siden alle diskene klarte over 80 Mb/sekund som var maks verdi på måleskalaen.

Seagate Barracuda V

Klikk på bildet for større graf
Klikk på bildet for større graf Vis mer

Leseytelsen startet på 44 595 KB/sekund, som i og for seg ikke er noen dårlig ytelse. På slutten av disken leste den med 21 333 KB/sekund, som gir et gjennomsnitt på 36 506 KB/sekund.

Skriveytelsen startet på 25 110 og falt til 12 373, gjennomsnittet ble beregnet til 19 775 KB/sekund.

Aksess ble målt til 14,8 ms.

TEST: Hard, hardere - hardest

Disken skiller seg fra de andre diskene ved at den er helt innkapslet, komponentsiden er helt dekket av en plate og gummiforing. Dette er gjort for å dempe støyen, som er oppgitt til maks 33dB ved stor aktivitet. Vi hadde ikke mulighet for å måle støynivå på diskene i denne testen, men det subjektive inntrykket var at disken var svært støysvak.

Maxtor DiamondMax Plus 9

Klikk på bildet for større graf
Klikk på bildet for større graf Vis mer

Leseytelsen startet på hele 51 641 KB/sekund, som er klart best av disse tre diskene. På slutten av disken leste den med 24 460 KB/sekund, som gir et gjennomsnitt på 40 681 KB/sekund.

Skriveytelsen startet på 32 141 og falt til 17 022, gjennomsnittet ble beregnet til 25 213 KB/sekund.

Aksess ble målt til 13,3 ms.

Selv om konstruksjonen ikke tilbyr synlig støydempende detaljer, var heller ikke denne disken noen støykilde. Den ble derimot noe varmere enn de andre diskene i testen.
Ytelsen er derimot langt over hva Seagate Barracuda presterte.

Western Digital WD1200

Klikk på bildet for større graf
Klikk på bildet for større graf Vis mer

Leseytelsen begynte på 49 299 KB/sekund, litt lavere enn hos Maxtor. Den sank derimot ikke like mye utover platene og endte opp på 26 126 som gir et snitt på 40 502 KB/sekund.

Skriveytelsen startet et godt stykke over Maxtor, på 40 404 KB/sekund, men her sank den helt ned til 14 237 KB/sekund, som gir et gjennomsnitt på 24 282 KB/sekund.

Aksesstiden lå på 13,2 ms.

Konklusjon

Maxtor klarte flest topplasseringer i testen, og ligger et lite hakk foran Western Digital i målingene.

TEST: Hard, hardere - hardest

Forskjellen er ikke stor, i praksis knapt merkbar, begge diskene er meget bra valg.

Seagate Barracuda må dessverre se seg slått av begge de to konkurrentene, på absolutt alle områder vi testet på.

Da gjenstår det bare å sammenligne prisene, og hos Komplett kommer Seagate Barracuda ut som billigst, men er bare 20 kroner rimeligere enn Maxtor. Maxtor kommer derfor ut som klart best i ytelse for pengene, mens Western Digital er klart dyrest.

Men priser på datautstyr er som kjent svært variable, sjekk på nett og hos din forhandler - i morgen kan situasjonen være en helt annen...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer